AP’de değişiklik yok: Adı yolsuzlukla anılan başkan yeniden seçildi

Avrupa Parlamentosu'nun seçimler sonrası ilk genel kurulunda adı yolsuzlukla anılan Roberta Metsola yeniden başkan seçildi.

Dünya 17 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
AP Başkanı Roberta Metsola. / Fotoğraf: Shutterstock
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 6-9 Haziran tarihlerinde yapılan seçimlerin ardından Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni dönem ilk Genel Kurulu Strazburg’da toplandı. 10. yasama döneminde 720 milletvekili beş yıl boyunca görev yapacak yeni AP Başkanı’nı seçmek üzere bir araya geldi.

Başkanlık seçiminde Avrupa Halk Partisi (EPP) adayı ve mevcut Başkan Roberta Metsola ile Sol Grup’tan İspanyol milletvekili Irene Montero yarıştı. Gizli oyla yapılan seçimde Metsola 562 oy alarak mutlak çoğunluğu elde etti ve yeniden başkan seçildi. Montero ise 61 oyda kaldı. Metsola bu sonuçla AP Başkanlığı görevini iki buçuk yıl daha sürdürecek.

Avrupa Parlamentosunun yeni Başkanı Roberta Metsola oldu

Avrupa Parlamentosu’nun başkanı yeniden Roberta Metsola oldu. / Fotoğraf: AA

Roberta Metsola kimdir?

1979’da Malta’da doğan Metsola Malta Üniversitesi’nde hukuk eğitimi alırken siyasete ilgi duymaya başladı ve gençlik hareketlerinde aktif rol aldı. AP’deki ilk görevine 2013’te milletvekili olarak seçildi ve ülkesini Brüksel’de temsil etmeye başladı. 2020-2022 yılları arasında AP’nin Birinci Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Ocak 2022’de, ani bir şekilde hayatını kaybeden David Sassoli’nin yerine AP Başkanı seçilerek bu göreve getirilen en genç kişi oldu.

AP Başkanı olarak yeniden seçilmesi Metsola’nın Avrupa siyasetindeki etkisini pekiştirdi. Hristiyan demokrat siyasetçi AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile aynı çizgide yürüyen Metsola’nın AP Başkanı olarak seçilmesi Birlik içinde nispeten küçük ülkelerin artan etkisinin sembolü olarak görüldü. Metzola’nın görev süresi boyunca AB’nin geleceğini şekillendirecek önemli kararların alınmasında kilit rol oynaması bekleniyor.

Yolsuzluk skandalı

Metsola’nın kariyerindeki en büyük zorluklardan biri, 2022’nin sonlarında ortaya çıkan ve AP bağlantılı yolsuzluk skandalı oldu. Yardımcılarından Eva Kaili’nin adının karıştığı bu skandalda Metsola yolsuzlukla mücadelede yetersiz kaldığı ve durumu yönetemediği için eleştirildi. Metsola skandala rağmen görevine devam ederek yolsuzlukla mücadele önlemlerini artırma sözü verdi.

Metsola yeniden seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada Avrupa’nın karşı karşıya olduğu zorluklara değinerek birlik ve dayanışma mesajı verdi. “Avrupa’nın geleceği için hep birlikte çalışacağız,” diyen Metsola ekonomik kriz, iklim değişikliği ve göç gibi kritik konularda Avrupa Parlamentosu’nun güçlü bir rol oynaması gerektiğini vurguladı.

Maltalı politikacı AP’nin gündemindeki konuların tartışılacağı, Komisyon’un yasa tekliflerinin ve tavsiye niteliğindeki kararların oylanacağı Genel Kurul oturumlarına başkanlık edecek. Ayrıca yasama yetkisini AB Konseyi ile paylaşan AP’nin çalışmalarını yönlendirecek ve Avrupa’nın geleceğini şekillendirecek önemli kararlarda etkili olacak.

Seçim sonucu yanıltmasın, İngiltere'de de merkez geriliyor, aşırı sağ yükselişteSeçim sonucu yanıltmasın, İngiltere’de de merkez geriliyor, aşırı sağ yükselişte

Avrupa aşırı sağın seçim zaferine karşı kuzeyle avunuyorAvrupa aşırı sağın seçim zaferine karşı kuzeyle avunuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.