Aşk mı, Kursk bu haldeyken? Rusya’dan sınırdaki askerlerine ‘Flört uygulamaları kullanmayın’ uyarısı

Ukrayna'nın sınırdaki Rus toprağı Kursk'u işgali ardından Rusya çeşitli önlemler almaya başladı. Bu önlemlerden biri de sınırdaki askerlerin flört uygulamalarını kullanmaması. Çünkü Ukrayna bu şekilde istihbarat toplayabiliyor.

Dünya 21 Ağustos 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Temsili Ukraynalı askerler. Fotoğraf: AA

İki yıl önce başlayan Ukrayna savaşında bugüne kadar tansiyon bir gün dahi dinmedi. Ukrayna’nın bu ayın başlarında Kursk bölgesini işgal etmesiyle tırmanan gerilim, Rusya’yı savaşla ilgili daha sıkı önlemler almaya itiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin açıklamasına göre Ukraynalı askerler Kursk bölgesinde büyük bir alanı kontrol altına aldı. Kiev’in Kursk ve Belgorod’u hedef alan operasyonlarının ardından Moskova yönetimi Bryansk bölgesinde olağanüstü hâl ilan etti. 121 bini aşkın kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığı Kursk bölgesinde sınır güvenliğini artırmaya yönelik adımlar atan Rusya, bir diğer önlem olarak da askerlerini “flört uygulamalarından uzak tutmaya” karar verdi.

Rusya İçişleri Bakanlığı, Ukraynalı askerlerin girdiği bölgelere sevk edilen askerleri flört uygulamaları kullanmamaları konusunda uyardı. Açıklamada “Flört uygulamalarını kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Düşman bu platformlardan sürekli istihbarat topluyor” uyarısı yapıldı. Dünyanın en popüler tanışma uygulamaları Tinder, Bumble ve Badoo 2022’de savaşın başlamasının ardından Rusya pazarından çekilmişti. Yine de Ruslar bir yolunu bulup bu uygulamalar üstünden aşkı aramaya devam etti. Vatan güvenliği pahasına… Fırsat bu fırsat, Ukraynalılar da Rus askerlerinin bu zaafından faydalandı.

Bakanlık ayrıca askeri ve hukuki uyarılarda da bulundu. Bölgede bulunan Rus askerlerinin askeri araçların göründüğü yolların fotoğraflarını paylaşmamaları istedi. Yabancı numaralardan gelen mesajlardaki linklere tıklanmaması da uyarılar arasında yer aldı. Bakanlık ayrıca Ukrayna’nın yasa dışı yollarla ülkenin güvenlik kameralarına eriştiğini de iddia etti.

Bir örnek üstünden gidelim. Güvenlik uzmanları arasında “Şeker Dave” olarak bilinen David Franklin Slater Amerikan ordusundan yarbay olarak emekli olmuş, sonra da Hava Kuvvetleri’nde sivil olarak görev almıştı. Slater bu yılın başlarında Ukraynalı bir kadın olduğunu iddia eden bir kişiyle e-posta ve adı açıklanmayan bir mesajlaşma platformu aracılığıyla devlete ait gizli bilgileri paylaşmakla suçlandı. Slater hakkında hazırlanan federal iddianamede askerin sanal sevgilisi NATO temsilcilerinin nasıl seyahat ettiğini de soruyor, “Sen benim gizli muhbirimsin canım” diye askere yağ da çekiyor: “Bu mesajlara bakılırsa Slater kendini özel hissetmek istiyordu. Yazıştığı kişi onun kendisini sadece Nebraska’da yaşayan emekli bir asker olarak değil, kahraman gibi hissetmesini de sağlıyordu. Nihayetinde kim kendini kahraman gibi hissetmek istemez ki?”

Flört uygulamaları konumu belli ediyor

Ama bu durumda İçişleri Bakanlığı’nın amacı, Rus askerlerinin konumunun belli olmaması. Belçika’daki KU Leuven Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, Badoo, Bumble, Grindr, happn, Hinge ve Hily gibi flört uygulamalarındaki güvenlik açığı yüzünden kullanıcıların konumlarını iki metreye kadar tespit etmek mümkün hale geliyor. Bu uygulamaların hiçbiri kullanıcıların tam adreslerini içermiyor ama filtrelerinden biri de kullanıcılar arasındaki mesafeyi göstermeleri.

Bu arada geçen ay Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da kabul edilen yeni yasaya göre internet bağlantısına sahip cep telefonlarını savaş alanına götürmek 10 güne varan hapis cezasının verilebileceği bir suç olarak görülecek. Aynı hatayı birçok kez yapan askerlereyse 15 güne varan hapis cezası verilebilecek. Askerlerin cepheye telefon götürmesi “ağır disiplin suçu” olarak sınıflandırılacak.

Bölgede tansiyon dinmiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Rusya’da 2004 yılında 330 çocuğun Çeçen militanlar tarafından öldürüldüğü bir okul saldırısının anmasına katıldı. Orada yaptığı konuşmada “Zamanında teröristlerle nasıl mücadele ettiysek, bugün Kursk’te suç işleyenlerle de öyle mücadele edeceğiz” dedi. İkinci Dünya Savaşı’ndan beri hiçbir yabancı ülkenin askeri Rus topraklarına girmemişti. Ukrayna savaşının başından beri sınır bölgelerine saldırılar düzenlense de bunlar Ukrayna’nın desteklediği Rus gruplardı.

Kiev yönetimi, Kursk’te kurduğu baskının Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda yığdığı askerlerin bir kısmını bölgeden çekmesini umuyor. Ancak şimdiye kadar bölgeden gelen istihbaratlar Rusya’nın Ukrayna’ya istediğini vermediğini gösteriyor. Zaten dün Rusya Savunma Bakanlığı Donetsk bölgesindeki Niu-York kasabasını ele geçirdiğini iddia etti. Bakanlık burayı “Toretsk topluluğunun en büyük yerleşim yerlerinden biri” ve “stratejik açıdan önemli bir lojistik merkezi” olarak tanımladı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı General Oleksandr Sırski, Toretsk’i korumak için “gerekli her şeyi yaptığını” söyledi. Ancak Ukraynalı askerlerin içinde de Kursk saldırısından şüpheye düşenler var. Zira bu sadece Rus askerlerinin ikiye bölünmesi değil, Ukraynalı askerlerin de iki cephede savaşması anlamına geliyor.

Financial Times’ın bir raporuna göre kaynaklar Kursk’a yönlendirildiği için ABD yardım paketinden bu yana ilk kez top mermilerini karneye bağlamak zorunda kaldılar. Bu arada Ukrayna parlamentosu, Rusya ile bağlantısı olan dini kuruluşları yasaklayan bir yasayı kabul ederek Rus Ortodoks Kilisesi’ne etkili bir ambargo uyguladı.

Amerika'nın ünlü dış politika dergisine göre 'Yalnızlık artık bir milli güvenlik sorunu'Amerika’nın ünlü dış politika dergisine göre ‘Yalnızlık artık bir milli güvenlik sorunu’

Rusya'nın cephede yeni derdi: Eyvah, askerler savaş alanına akıllı telefon götürüyorRusya’nın cephede yeni derdi: Eyvah, askerler savaş alanına akıllı telefon götürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.