İsrail-Filistin: Ateşkesin ilk gününde neler yaşandı?

İsrail ve Filistinli gruplar arasında ateşkesin birinci günü esirlerin karşılıklı iadesiyle geride kalırken, Biden basın toplantısında "Hamas'a güvenmiyorum" dedi. Gazze'ye en büyük yardım girişi oldu, İsrail ikinci grubunun listesini aldı.

Dünya 25 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İsrail ve Filistinli örgütler arasında varılan dört günlük ateşkes anlaşmasında ilk gün sona erdi. İsrail’in 39 Filistinli mahkumu serbest bırakmasına karşılık 13’ü İsrailli 24 rehinenin serbest kaldığı ilk güne esirlerin aileleriyle kavuşma anları damga vurdu. Filistinli mahkumların getirildiği Batı Şeria’nın Beytuna bölgesinde yüzlerce kişi mahkumların bulunduğu otobüsü Filistin bayrakları ve havai fişeklerle karşıladı. İsrail’e teslim edilen esirler ise tedavi için hastanelere nakledildi.

Üç gün daha sürecek olan ateşkes Gazze Şeridi’ne nefes aldırırken ABD Başkanı Joe Biden, Hamas’ın 24 rehineyi serbest bırakmasının ardından “Amerikalıların Şükran Günü’nde şükretmek için bir nedeni daha olduğunu” söyledi. Biden Şükran Günü’nü kutladığı Massachusetts’te basına yaptığı açıklamada “Bugün yaklaşık 50 gündür rehin tutulan sevdikleriyle yeniden bir araya gelen aileler için de şükrediyoruz” dedi.

Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez İsrail ile Hamas arasında varılan çok günlü ateşkes kapsamında 13 İsrailli ile Tayland ve Filipinler’den 11 yabancı uyruklu serbest bırakıldı. Ateşkesin dört gününde Hamas tarafından rehin tutulan en az 50 İsrailli kadın ve çocuğun serbest bırakılması planlanıyor.

Hâl böyleyken Biden ateşkesin daha da uzatılması ve böylece daha çok rehinenin serbest bırakılması fikrine ilişkin “Tüm olasılıklar gerçekleşebilir. Sonraki günlerde daha fazla esirin serbest bırakılmasını bekliyoruz” dedi.

Başkan Biden Hamas’a güvenip güvenmediği sorulduğunda ise sert bir yanıt verdi: “Hamas’ın hiçbir şeyi doğru yapacağına inanmıyorum. Hamas’ın yalnızca baskıyla bir şey yapacağına inanıyorum.”

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarının İsrail’in bölge ülkeleriyle arasını düzelttiği, Suudi Arabistan’la normalleşme sürecine girilen bir döneme denk geldiğine vurgu yapıp bu konuda kuşkularını dile getiren Biden Avrupa’yı Suudi Arabistan ve İsrail dahil Ortadoğu’ya bağlayacak yeni demiryolu ve nakliye koridorunun 7 Ekim öncesinde duyurulduğuna işaret etti ve “İddiamı kanıtlayamam, fakat böyle düşünüyorum” dedi.

Ortadoğu’daki ‘dostlarına’ teşekkürü unutmadı

ABD Başkanı esir takası anlaşmasının Oval Ofis’ten bölge genelindeki liderlere yaptığı çok sayıda çağrı dahil “kapsamlı ABD diplomasisinin sonucu” olduğunu söyledi. Biden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun yanı sıra Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi gibi arabuluculara anlaşmanın sonuçlandırılmasındaki işbirlikleri için teşekkür etti.

İlk gün açıklamalarının “sadece başlangıç” olduğunun altını çizen ABD lideri “Her şey şu ana kadar iyi gidiyor. Hastanede (serbest bırakılan) çocukları karşılamak için bekleyen oyuncak ayılar bu çocukların çok küçük yaşlarda yaşadıkları travmayı bizlere net bir şekilde anımsatıyor. Bugün ben ve eşim Jill dahil hepimiz dualarımızla onların yanındayız” dedi.

3 ABD vatandaşına dikkat çekti, ‘Yardımlar Hamas’ın umrunda değil’ dedi

Biden ebeveynleri 7 Ekim’deki Hamas saldırısında öldürülen 4 yaşındaki Avigail Idan’ın da aralarında bulunduğu ve serbest bırakılması planlanan üç Amerikan vatandaşına dikkat çekti. Biden kalan esirlerin ne zaman serbest bırakılacağı sorusuna “Bilmiyorum” yanıtı verdi, “Bu rehinelerin nerede olduğuna dair cevap alana, onları eve getirene kadar durmayacağız” dedi.

Yardım konusuna da değinen ABD Başkanı ateşkesin Gazze’deki sivillerin acil ihtiyaç duyduğu gıda, ilaç, su ve yakıt yardımı için kritik bir fırsat getirdiğini söyledi, “Bir dakikamızı bile boşa harcamıyoruz. Hamas’ın bu malzemeleri başka yöne çekmesini engelleyecek mekanizmalar oluşturduk ve yardımın ihtiyacı olan insanlara ulaşmasını sağlamak için bu çabayı sürdürüyoruz” dedi.

Biden Refah Sınır Kapısı’na dün 200’ü aşkın kamyon geldiğini ve bazılarının “sadece ihtiyaç malzemesi içeren kamyonlar için değil, su kuyuları, hastaneler ve fırınlar için de yakıt taşıdığını” söyledi.

ABD lideri “Hamas’ın başlattığı savaş nedeniyle büyük acı çeken masum Filistinlilere destek olmak için yüzlerce kamyon önümüzdeki günlerde Gazze’ye girmeye hazırlanıyor. Fakat bu Hamas’ın umurunda değil” dedi.

İki devletli çözüm önerisine destek

Hamas’ın 7 Ekim saldırısının ardından iki devletli çözümü ilerletme çabalarının yenilenmesi çağrısında bulunan Biden “İsraillilerin ve Filistinlilerin bir gün eşit ölçüde özgürlük ve onurla yan yana yaşayabilecekleri iki devletli bir çözümü takip etme kararlılığımızı yenilememiz gerekiyor” dedi.

Biden “Hamas bu terör saldırısını gerçekleştirdi çünkü İsraillilerin ve Filistinlilerin barış içinde bir arada yaşamasından korkuyor. Terör, şiddet, katliam ve savaş yolunda ilerlemeye devam etmek Hamas’a istediğini vermek demektir. Bunu yapamayız. Şiddetin seçenek olmadığı bir geleceği desteklemek için Ortadoğu’daki liderlerle iletişim kurmaya devam edeceğim” diye ekledi.

‘Netanyahu’yu ölü sayısını azaltmaya teşvik ediyorum’

Başbakan Benyamin Netanyahu’ya savaşın ne zaman sona ereceğine ilişkin bir zaman çizelgesi belirlemesi konusunda baskı yapıp yapmadığı sorulduğunda, ABD lideri İsrail Başbakanını “Hamas’ı ortadan kaldırmaya çalışırken ölü sayısını azaltmaya teşvik ettiğini” söyledi.

Biden “Bu zor bir görev ve ne kadar süreceğini bilmiyorum. Beklentim ve umudum, biz ilerledikçe bölgedeki Arap dünyasının geri kalanının da bu işin yavaşlatılması ve bir an önce sona erdirilmesi için tüm taraflara baskı yapması” dedi.

İsrail ikinci esir grubunun listesini aldı

İsrail makamlarının 4 günlük ateşkes kapsamında bugün serbest bırakılması planlanan ikinci rehine grubunun listesini aldığı bildirildi.

Dün başlayan ateşkes süresince 150 Filistinli tutuklu karşılığında toplam 50 İsrailli esir serbest bırakılacak.

Savaşın başından bu yana Gazze’ye en büyük insani yardım girişi

İsrail’in Filistinlilerle askeri irtibattan sorumlu olan COGAT (Bölgeler Arası Hükümet Faaliyetleri Koordinasyonu), bugün iki yüz kamyon insani yardımın Gazze’ye girdiğini duyurdu.

COGAT’ın açıklamasına göre bu, savaşın başlangıcından bu yana Gazze’ye giriş yapan en büyük kamyon sayısı ve İsrail’in, geçici ateşkesin her günü için 200 kamyon yardıma izin verme taahhüdünün yerine getirilmesi anlamına geliyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) kamyonlardan 137’sinin dağıtım için BM çalışanları tarafından boşaltıldığını söyledi. OCHA ayrıca bugün 129 bin litre yakıt ve 4 kamyon gazın da Gazze’ye girdiğini duyurdu.

Kurum açıklamasında “BM, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de tutulan 24 rehinenin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılıyor ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması yönündeki çağrısını yineliyor” dendi.

Savaşta kritik eşik: 13 İsrailli esire karşılık 39 Filistinli serbest bırakıldıSavaşta kritik eşik: 13 İsrailli esire karşılık 39 Filistinli serbest bırakıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.