Atina’dan Ankara’ya kaçak göçmen meselesi için üç aşamalı eylem planı önerisi

Türkiye'nin aylar öncesine kadar Yunanistan'la en büyük sorunlarından biri geri itme olaylarıydı. Şimdiyse tarafların göçmen meselesini konuşmak için WhatsApp grubu kurduğunu öğreniyoruz. Dün Atina'da toplanan hükümet, kaçak göçmen meselesinin çözümü için Türkiye'den istenecek üç maddeyi ele aldı.

Dünya 28 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Çanakkale'de yakalanan bir göçmen teknesi. Fotoğraf: AA

Türkiye ile Yunanistan arasında kritik bir sorun olan göç meselesinde, iki ülkenin daha etkili iletişim kuracağı bir yola giriliyor. Öyle ki bu mesele için bakanlar arasında WhatsApp grubu bile kurulmuş.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, salı günü yapılan kabine toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamalarda düzensiz göçmen verilerini paylaştı. Seçim sonrasında göreve geldikleri günden 22 Eylül’e kadar 97 bin 363 düzensiz göçmeni yakaladıklarını söyleyen Yerlikaya, bunların 42 bin 875’inin sınır dışı edildiğini açıkladı.

Yerlikaya’nın aktardığına göre vizesi, ikamet izni biten 105 bin 488 yabancı da ülkeden ayrıldı. Bakan, “Sınırlara öyle iyi bakıyor ki Milli Savunma Bakanlığımız 70 bin 796 engelleme yaptı kayıtlı engelleme bunlar, içeri almıyoruz” diyerek, düzensiz göçmenlerin çoğunlukla Afganistan, Pakistan, Özbekistan ve İran’dan geldiğini belirtti.

Mobil göç noktaları oluşturulacak

İstanbul’da 9 hafta boyunca denenen Mobil Göç Noktası uygulamasının 1 Ekim’de Bursa, Adana, İzmir ve Ankara’da; 1 Kasım’da 30 büyükşehirde; 1 Aralık’ta ise tüm ülkede uygulanmaya başlayacağını söyleyen Yerlikaya, araçların sayısının 153’e çıkarılacağını da sözlerine ekledi.

Mobil Göç Noktası uygulamasıyla ülkenin dört bir yanında kimlik kontrolü yapılacak ve düzensiz göçmen olduğu tespit edilen kişiler sınır dışı edilecek. Yerlikaya bu noktada turistlerin ve ikamet izni olan yabancıların, yanlarında ‘kimlik ya da pasaport yok diye geri gönderme merkezlerine götürülmeyeceğini’ vurguladı.

Yunan bakanlarla WhatsApp grubu

Bölgedeki göçmen sorununu hem Yunanistan’ın Göç ve İltica Bakanı Dmitris Keridis hem de Bulgaristan İçişleri Bakanı Kalin Stoyanov ile görüştüğünü belirten Yerlikaya, Bulgar bakanın 10 Ekim’de Türkiye’ye geleceğini duyurdu. Yunan bakanın geliş tarihi ise henüz netleşmemiş.

Bakanın açıklamalarında ilgi çekici noktalardan biri Keridis ve diğer Yunan muhataplarıyla bir WhatsApp gruplarının olduğunu söylemesi oldu. Bu gruba Kırklareli ve Edirne valilerinin de dahil olduğunu belirten Yerlikaya, “Yunanistan Göç ve İltica Bakanı ile Bulgar İçişleri Bakanı ile karşılıklı işbirliğimiz güçlü. Karadan bizden oraya, oradan bize düzensiz göçmen verilmeyecek diyoruz. Denizde de ülkelerin sahil güvenlikleri görüşüyorlar. Kara sınırı sıkı tutulunca denize yoğunlaşma olacağını düşünüyoruz. Orada da işbirliğini geliştireceğiz” dedi.

Öte yandan dün Yunan gazetesi Kathimerini’de çıkan bir haberde Atina’nın Ankara’dan göç meselesi için istediği üç aşamalı bir eylem planı olduğu belirtildi. Yunanistan’ın Hükümet Dış İlişkiler ve Savunma Konseyi salı günü Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığında toplanarak son dönemlerde artan göçmen akınını ele almış. Buna göre 2021’de 8 bin, 2022’de 18 bin düzensiz göçmen gelirken, bu yıl henüz bitmeden 30 binin üzerinde göçmenin Yunanistan sınırlarına girdi.

Sahil güvenliğin yürüteceği çalışmaların yanı sıra göç akışını azaltmanın ‘anahtarı olarak’ Türkiye’deki sorunun kökenine odaklanıldığı toplantıda, Türkiye’nin uygulamasının istenildiği üç aşamalı eylem planına değinildi. Nedir bu eylem planı?

📌Türkiye’nin sınırlarını gözetim altında tutması

📌Kaçakçı suç şebekeleriyle mücadele etmesi

📌Yunanistan’dan sınır dışı edilenleri kabul etmesi

Atina bu eylem planının uygulanması karşılığında Avrupa Birliği’nden alınacak paraya ek olarak Türkiye’nin vizelerle ilgili devam eden sorununa odaklanılmasını düşünüyor.

Buna göre Yunanistan, Türkiye’ye uygulanan vize zorunluluğu kaldırılmasa bile en azından vize alımının kolaylaştırılması gibi bir yöntem uygulanabileceğine inanıyor. Ama tabii bu konu doğrudan AB’yi ilgilendirdiği için böyle bir anlaşmanın uygulamaya sokulması için Brüksel’de görüşülmesi gerekiyor.

İtalya'nın 'göçmen akışına sert önlem' tutumuna AB'den destek geldiİtalya’nın ‘göçmen akışına sert önlem’ tutumuna AB’den destek geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.