Austin ambulansla hastaneye kaldırılmış, ABD’li yetkililer ‘Göze batmayalım’ diye gizlemiş

ABD Savunma Bakanı Austin'in büyük bir krize neden olan sessiz sedasız hastaneye kaldırılması olayının ses kayıtlarına ulaşıldı. Kayıtlara göre ambulansı arayan bir Pentagon yetkilisi olayın gizli kalmasını istemiş, "Göze batmayalım" demiş.

Dünya 18 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
ABD Dışişleri Bakanı Lloyd Austin. / Fotoğraf: AA

70 yaşındaki ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in 22 Aralık’ta geçirdiği bir ameliyattan sonra hastaneye kaldırılması ve bundan en yetkili kişilerin dahi haberdar edilmemesi ABD’de bürokrasi krizi yaratmıştı. Austin’in gizlice hastaneye kaldırılması ve aslında aralık ayından bu yana prostat kanseri tedavisi gördüğünün ortaya çıkmasıyla başlayan tartışmalar sürerken NBC bakanın ambulans aranarak hastaneye kaldırıldığı anın ses kayıtlarına ulaştı.

Ses kayıtlarına göre Austin için 1 Ocak’ta ambulans arayan bir yetkili acil servis görevlisinden bakanı askeri hastaneye nakletmeden önce ekiplerin olay yerine tedbirli gelmesini istemiş. Kimliği gizlenen yetkili “Nasıl yani? Ambulans ışık ve sirenlerini açarak gelmesin mi?” sorusuna “Biraz gizli tutmaya çalışıyoruz, göze batmayalım” yanıtı vermiş.

NBC’nin aktardığına göre 911 kaydı Austin’in tıbbi durumu ve esas şikayeti hakkında kısmen sansürlenmiş bilgiler içeriyor. Yani kayıt görevlinin bakanın durumu hakkında sorduğu sorulara verilen bir dizi sansürlü cevapla yayınlanmış. Arayan kişinin verdiği cevaplara göre Austin’in göğüs ağrısı yokmuş ve bayılacakmış gibi hissediyormuş. Arayan yetkili ayrıca bakanın uyanık olduğunu, kan kusmadığını ya da dışkısında kan olmadığını söylemiş.

Kayıtlara göre arayan kişi ambulansın Austin’i Bethesda’daki Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’ne götürmesinin mümkün olup olmadığını sormuş. Görevli de sağlık ekibi geldiğinde bunu onlara bildirin demiş.

Austin’in sessiz sedasız hastaneye kaldırılmasıyla başlayan tartışmalar

Austin yılbaşı günü prostat kanseri tedavisinden kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hastaneye kaldırılmış, ancak Savunma Bakanlığı Beyaz Saray’ı bilgilendirmek için üç gün beklemişti. Bu da ABD’de büyük bir bürokrasi krizi ve “şeffaflık” tartışması başlamasına neden olmuştu.

Virginia’da yaşayan Austin pazartesi günü Maryland’deki Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nden taburcu edilmişti. ABD Savunma Bakanlığı Austin’in bu hafta iyileşme sürecinde olduğu için evden çalışacağını belirtmişti.

Austin hastaneye kaldırıldığını Beyaz Saray’a hemen bildirmediği için sert eleştirilmişti. Bakan daha sonra tüm sorumluluğu üstlendiğini, “kamuoyunun uygun şekilde bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla daha iyi bir iş çıkarabileceğini” söylemiş, “Daha iyisini yapacağıma söz veriyorum” diye eklemişti.

Pentagon Başmüfettişi Robert Storch 12 Ocak’ta konuyla ilgili inceleme başlatmış ve Cumhuriyetçilerin liderliğindeki Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi de resmi soruşturmanın başladığını duyurmuştu.

Beyaz Saray’dan tüm bakanlara talimat gönderilmişti

Soruşturmanın yanı sıra Beyaz Saray tüm bakanlara bir talimat göndererek görevlerini yerine getiremeyecek durumda olduklarında Beyaz Saray’ı bilgilendirmelerini istemişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby Başkan’ın “bir numaralı odağının” Austin’in iyileşmesi olduğunu ve onu görevden almayı planlamadığını söylemiş, ancak hastalık sürecinde iletişimin “yetersiz” olduğunu kabul etmişti. Kirby sorunun durumdan Beyaz Saray’ın haberdar olmaması olduğunu vurgulamıştı.

Pentagon yetkilileri Austin’in hastalığının ciddiyeti konusunda komuta zincirindeki ilgili kişileri neden daha önce bilgilendirmediğini açıklamakta zorlanıyor. Yetkililer bunun nedeninin özel kalem müdürünün grip olması olduğunu söyleye de, cevap başmüfettişi tatmin etmişe benzemiyor.

Cumhuriyetçilerden tepki: Şok edici çöküşün sonuçlarından biri

Olayın üzerine giden Cumhuriyetçiler bakanın görevinin gereklerini yerine getiremediğini, bunu bildirmemesinin açıkça anayasa ihlali olduğunu söylemişti.

Senatör Tom Cotton “Savunma Bakanı en ağır kararların dakikalar içinde verilmesi gereken nükleer komuta zinciri de dahil olmak üzere Başkan ile ordu arasındaki emir komuta zincirinin kilit halkasıdır. Eğer bilgi doğruysa bu şok edici çöküşün sonuçlarından biri olmalı” demişti.

Diğer Cumhuriyetçi senatör Roger Wicker da Austin’in iyileştiğini duymaktan memnuniyet duyduğunu belirtmekle birlikte “Savunma Bakanlığı’nın bakanın sağlık durumunu günlerce kasıtlı olarak sakladığı gerçeği ortadadır. Bu kabul edilemez” diyerek tepki göstermişti.

Kanser teşhisi konmuştu: ABD Savunma Bakanı Austin taburcu edildiKanser teşhisi konmuştu: ABD Savunma Bakanı Austin taburcu edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.