Avrupa Birliği ülkelerinden tarihi adım: Olası göç krizine karşı yeni kurallar üzerinde anlaşıldı

Avrupa Birliği'ne üye ülkeler, yıllardır tartışılan ortak göç ve iltica kurallarının kriz durumları için düzenlemesi üzerinde anlaştı. Buna göre göçmen akınına uğrayan ülke, sığınma prosedürlerini hızlandırma, diğer üye ülkelerden sığınmacıların bir kısmını almasını isteme gibi haklara sahip olacak.

Dünya 5 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Avrupa Birliği'nin en kritik sorunlarından biri göçmen akını.

Avrupa Birliği yıllardır uğraştığı şeyi sonunda başarmış olabilir. AB üyesi ülkelerin büyükelçileri, birliğin bir yeni göç ve iltica anlaşması yapması için uzlaşma zemini bulmuş gibi duruyor. Tabii bu anlaşmanın önce bakanlar düzeyinde, sonra liderler düzeyinde onay alması ve son olarak da üye ülkelerin parlamentolarında kabul edilmesi gerekiyor. Yani yol uzun ama belki de tünelin ucunda bir ışık gözüktü.

Avrupa Birliği’nin en üst düzey icra organı olan Konsey’den yapılan açıklamaya göre, üye ülkelerin temsilcileri Brüksel’de büyükelçiler düzeyinde yaptıkları toplantıda, Göç ve İltica Anlaşması’nın son unsuru üzerinde uzlaştı. Yeni düzenleme, göçmen akınına uğrayan üye ülkenin sığınma prosedürlerini hızlandırabilmesi, diğer üye ülkelerden sığınmacıların bir kısmını alması ve mali yardım gibi dayanışma talebinde bulunabilmesini öngörüyor.

Bundan sonra üzerinde uzlaşılan metin, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi arasında müzakere edilecek.

Geçen hafta yapılan içişleri bakanları toplantısında söz konusu unsur üzerinde İtalya ve Almanya arasındaki ihtilaf nedeniyle uzlaşılamamıştı. Almanya’nın Akdeniz’de insani yardım ve arama-kurtarma hizmetleri sağlayan sivil toplum kuruluşları  gemilerinin desteklenmesi önerisine, göçmenler için çekici bir faktör olduğu gerekçesiyle halihazırda göç krizi yaşayan İtalya’dan itiraz gelmişti.

‘Tarih bizi izliyor’

AP Genel Kurulu’nda Göç ve İltica Anlaşması’nın kabulünün hızlandırılması konusunda oturum düzenlendi. AB Komisyonunun Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas burada yaptığı konuşmada, AP’nin gelecek sene seçime gideceğini hatırlatarak, zamanın daraldığını vurguladı.

Schinas, “Tüm Avrupa bizi izliyor. Tarih bizi izliyor. Başarısız olursak demokrasi düşmanlarının; Rus dezenformasyonunun Avrupa’nın göçü yönetemediği yönündeki yalan iddialarını körüklemiş olacağız” diye konuştu.

Düzensiz göçle mücadele, AB ülkeleri arasında yıllardır en çekişmeli konuların arasında yer alıyor. AB Komisyonu, Eylül 2020’de üye ülkeler arası dayanışma, AB’nin dış sınırları güçlendirme, iltica başvurularının süratle sonuçlandırılması, başvurusu reddedilenlerin menşe ülkelerine geri gönderilmelerinin hızlandırılması, kaynak ülkelerle işbirliğinin artırılması gibi unsurları içeren Göç ve İltica Anlaşması’nı önerdi. Ancak bugüne kadar yapılan sayısız toplantıda AB ülkeleri, göçle ilgili birbirlerinden oldukça farklı tutumları nedeniyle uzlaşma sağlayamadı.

Şimdi üzerinde mutabık kalan maddelere göre üye devletler destek talep eden ülkelere şu katkıları sağlayacak:

  • Sığınmacılar veya uluslararası korumadan yararlananlar, kriz içindeki üye devletten, katkıda bulunan diğer devletlere taşınacak.
  • Destekleyici üye devlet, kendisini bir kriz durumunda bulan diğer üyeyi rahatlatmak amacıyla sığınma taleplerini inceleme sorumluluğunu üstlenebilecek.
  • Üyeler, birbirlerine mali katkı ya da diğer alternatif dayanışma önlemleri sunabilecek.

İtalya'nın 'göçmen akışına sert önlem' tutumuna AB'den destek geldiİtalya’nın ‘göçmen akışına sert önlem’ tutumuna AB’den destek geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.