Avrupa’da Trump endişesi: Bir başımıza kalmaktan korkmamalıyız

Avrupa Parlamentosu'nda milletvekillerine hitap eden Belçika Başbakanı Alexander De Croo ABD'de eski Başkan Donald Trump'ın yeniden seçilmesine ilişkin AB'nin endişelerini dile getirdi.

Dünya 16 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Avrupa Birliği dönem başkanlığı görevini devralan Belçika Başbakanı Alexander De Croo Avrupa Parlamentosu’nda milletvekillerine hitap etti. De Croo ABD’de eski Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray’a geri dönme ihtimalini yorumladı. Trump yeniden seçilirse “demokrasilerin sınanacağı, özgürlüklerin de test edileceği” bir döneme girileceğini söyleyen Belçika Başbakanı “Avrupa’nın ABD’nin kendisini tek başına bırakacağı bir senaryodan korkmaması gerektiğini” dile getirdi.

‘Önce Amerika’ sloganına değindi

Belçika liderinin sözleri on yıllardır devam eden trans-atlantik ilişkilerin ‘çözülme’ ihtimalinin gözardı edilmediği şeklinde değerlendiriliyor. Konuşmasında Trump’ın “Önce Amerika” sloganını anımsatan Başbakan De Croo “eğer 2024 bize yeniden ‘önce Amerika’yı’ getirirse bu artık fazlasıyla ‘Avrupa kendi başına’ demektir” dedi.

‘AB kendi ayakları üzerinde durmalı’

De Croo AB’nin “kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmesi gerektiğini” ve bunu hızla yapması gerektiğini söyleyerek Trump’ın kasımda kazanması durumunda “Avrupalılar olarak bu perspektiften korkmamalıyız” dedi.

Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yanı sıra 5 Kasım ABD’de düzenlenecek başkanlık seçimlerini de hatırlatan De Croo sözlerini şöyle sürdürdü: “2024 demokrasilerimizin ve özgürlüklerimizin sınanacağı bir yıl olacak. Sadece bu meclis için değil, ABD Kongresi ve ABD başkanlığı için de seçimler yapılacak. 2024 çok önemli bir yıl olacak. Avrupa için çok şey tehlikede, Batı için çok şey tehlikede. Eğer 2024 bize yeniden ‘Önce Amerika’yı getirirse, Avrupa, her zamankinden daha fazla tek başına kalacaktır. Avrupalılar olarak bu ihtimalden korkmamalı, onu kucaklamalıyız. Avrupa’yı daha sağlam bir zemine oturtarak bunu kucaklamalıyız. Daha güçlü, daha egemen, daha kendine güvenen, insanların hayatlarında etki yaratan, fark yaratan ve başarıya ulaştığı bir Avrupa. Onları koruyan, ekonomiyi güçlendiren, ortak bir Avrupa. Geleceği hazırlayan bir Avrupa.”

De Croo ABD ile Avrupa ilişkilerinin ticaret, güvenlik ve askeri işbirliği konularında sürekli çatışmalar nedeniyle düşüşe geçtiği 2017-2021 Trump yönetimi dönemine gönderme yaparak, bu gerilimlerin güveni ve iş birliğini erozyona uğrattığını söyledi. Avrupalı siyasetçinin yorumu, Donald Trump’ın Iowa’da yapılan Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerini ezici bir sonuçla kazanmasından hemen sonra geldi.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Kasım 2023’teki ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın yeniden seçilmesinin “felaket” olacağını savunmuştu.

Trump AB yetkilisine ‘Saldırıya uğrarsanız size yardım etmem’ demişti

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020’de İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’e uyarıda bulunduğunu söylemişti.

Breton, Trump’ın AB yetkilileriyle bir araya geldiği görüşmede von der Leyen’e “Avrupa’ya saldırı olursa size asla yardım etmeyeceğimizi ve desteklemeyeceğimizi anlamalısınız” dediğini aktarmıştı.

Trump’ın o görüşme sırasında “Bu arada NATO öldü ve biz de NATO’dan ayrılacağız” dediği iddia edilmişti.

Iowa’da Trump zaferi

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump Iowa’da pazartesi günü düzenlenen ön seçimlerde rakiplerine büyük fark attı. Böylece Cumhuriyetçilerin adayı olarak ilk adımını atmış oldu. Florida Valisi Ron DeSantis ikinci sırada yer alırken üçüncü sırayı eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley aldı.

Trump oyların yüzde 51’ini, DeSantis yüzde 21.2’sini, Haley ise yüzde 19.1’ini aldı. Amerikan haber ajansı AP’nin pazartesi gecesi yarış başladıktan sadece 31 dakika sonra duyurduğu Trump zaferi sekiz yıl önce adı oy pusulasında olsa da listelenmiş adaylardan olmadığı halde beş oy alan eski başkanın sekiz yılda geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Seçim kampanyası boyunca göçmenleri “haşarat” olarak nitelendiren Trump Iowa zaferinin ardından yaptığı konuşmada “Artık hepimizin, ülkemizin birlik olma zamanının geldiğini düşünüyorum” dedi.

Trump küllerinden doğuyor: Iowa'yı alan ABD'yi alacak mı?Trump küllerinden doğuyor: Iowa’yı alan ABD’yi alacak mı?

'Küçük düşürülmüş bir Trump'ın kazanması demokrasinin sonu olur'‘Küçük düşürülmüş bir Trump’ın kazanması demokrasinin sonu olur’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.