Avustralya’da aşırı sağ yükselişte: Nazi sembolleri yasaklanacak

Avustralya aşırı sağcı hareketin yükselişe geçmesi sebebiyle Nazi sembol ve aksesuarlarının halka açık yerlerde sergilenmesini ve satışını yasaklayan yeni yasalar çıkarmayı planlıyor.

Dünya 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Nazi selamı veren neo-Naziler. Fotoğraf: Shutterstock

Avustralya’nın istihbarat teşkilatı, aşırı sağcı grupların yükselişte olduğunu ve daha örgütlü hareket ettikleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Mart ayında bir grup neo-Nazi, Melbourne’de transseksüel hakları aktivistleriyle çatışmış ve üyeleri eyalet parlamento binası yakınlarında Nazi selamı verirken görülmüştü.

Avustralya doğumlu bir ırkçı, Yeni Zelanda’da 2019 yılında Christchurch cami katliamında 51 Müslüman’ı öldürmüştü. Avustralya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı Direktörü Mike Burgess, ülkenin terörle mücadele olaylarının yaklaşık yüzde 30’unu neo-Nazilerin oluşturduğunu söylüyor.

Başsavcı Mark Dreyfus, dün yaptığı açıklamada Nazi propagandasının en bilindik sembollerinden biri olan gamalı haç ile Nazi partisinin ordu kanadı SS’in şimşek işareti gibi Nazi motiflerinin sergilenmesini ve satışını suç sayan yasalar getirileceğini söyledi.

Söz konusu yasa, bu sembollerin bayraklarda, bilekliklerde kullanılmasını ya da kıyafetlere basılmasını yasaklayacak. Dreyfus, Nazi selamına ilişkin bir yasağın federal yasaya eklenmeyeceğini, bunun yerine bu kararı eyaletlerin vereceğini söyledi.

Ülkenin Channel Seven kanalına konuşan Dreyfus, “Avustralya’da yeri olmayan ve iğrenilmesi gereken bu aşağılık sembolleri sergileyen insanların sayısında çok üzücü bir artış görüyoruz. Bu ülkede Holokost’un dehşetini yücelten sembollere yer yok. Artık insanların Nazileri ve şeytani ideolojilerini normalleştiren ürünlerin sergilenmesinden ve satışından kâr elde etmelerine izin vermeyeceğiz” dedi.

Önümüzdeki hafta parlamentoya sunulması planlanan yasanın muhalefetin desteğini alması bekleniyor. Yasa tasarısına göre kurallara uymayanlar 12 aya kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Bununla birlikte Nazi sembollerinin akademik, eğitsel, sanatsal, edebi, gazetecilik ve bilimsel amaçlarla kamuya açık olarak sergilenmesine izin verilecek. Hinduizm, Jainizm ve Budizm’de ruhani anlamı olan gamalı haçların dini amaçlı kullanımına da istisna uygulanacak.

Avustralya’nın en kalabalık eyaletlerinden Yeni Güney Galler ve Victoria, Nazi sembollerinin kamusal alanda sergilenmesini çoktan yasakladı.

Almanya'da kritik veri: Aşırı sağ parti ankette yüzde 18'e ulaştıAlmanya’da kritik veri: Aşırı sağ parti ankette yüzde 18’e ulaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.