Oğlu Türkiye’de bir kuryeyi ezip öldürmüş, günlerce konuşulmuştu, Hakan Fidan onu böyle karşıladı

Oğlu Türkiye’de yaptığı trafik kazasında genç bir adamın ölümüne neden olmuş, ardından komik bir tazminat ödemişti. Somali Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı Fidan tarafından kucaklanarak karşılandı; sosyal medya yıkıldı.

Gündem 18 Haziran 2024
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile Ankara'da bir araya geldi. / Fotoğraf: AA

Takvimler 30 Kasım’ı gösterdiğinde Türkiye bir trafik kazasıyla sarsılmıştı. Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud İstanbul Yenikapı’da sahil yolunda, yani Kennedy Caddesi’nde trafikte seyir halindeyken kurye Yunus Emre Göçer’in kullandığı motosiklete arkadan çarpmış, yaralı olarak hastaneye kaldırılan Göçer 6 Aralık’ta hayatını kaybetmişti.

Kurye Yunus Emre Göçer hastanede yoğun bakımda yaşam savaşı verirken hakkında hiçbir tedbir kararı alınmayan Mahmud elini kolunu sallayarak yurtdışına çıkmıştı. Çünkü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kazanın hemen ardından düzenlenen kaza tespit tutanağında motosiklet sürücüsünün şerit değiştirme kuralını ihlal ettiğini, bu nedenle kusurlu olduğunu, araç sürücüsüne ise herhangi bir kusur atfedilmediğini belirtmişti. Gözaltına alınan Mahmud bu sebeple “taksirle yaralama” suçlamasıyla serbest bırakılmıştı.

Başsavcılık Yunus Emre Göçer’in ölümünün ardından dosyayı 7 Aralık’ta trafik bilirkişisine gönderildi. Bilirkişi kaza tespit tutanağını yazan polislerin tam tersine kazada Göçer’in bir kusuru olmadığı yönünde rapor verdi. Bunun üzerine 8 Aralık’ta Mahmud hakkında yakalama kararı çıkarıldı ama artık çok geçti, Mahmud çoktan ülkesine dönmüştü.

Adli Tıp Kurumu’nun paylaştığı raporda araç sürücüsü Mahmud’un sağ şeride yönelerek manevra yaptığı, bu sırada motosiklet sürücüsü Göçer’in de hızını azaltarak sağ şeride doğru yöneldiği belirtilmişti. Raporda otomobil sürücüsü Mahmud’un bu durumu dikkate almadığı, fren yapmadığı ve takip mesafesini korumadığı için “asli kusurlu” olduğu vurgulanmıştı. Ancak aynı raporda kazada hayatını kaybeden motosiklet sürücüsü Yunus Emre Göçer de “tali kusurlu” olarak değerlendirilmişti.

Mahmud önce “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra bu ceza 27 bin 300 lira adli para cezasına çevrilmişti. İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi bu kararın Mahmud’un kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlık göz önünde bulundurularak alındığını açıklamıştı. Mahmud’un ehliyeti de altı ay süreyle geri alınmıştı.

Kazanın ardından ilk yüz yüze temas Ankara’da

Kaza hâlâ Türkiye’de birçok siyasi tartışmada yargının güvenilirliği ve cezaların caydırıcılığı bağlamında gündeme gelirken Ankara dün akşam saatlerinde sıcak ve samimi bir diplomatik karşılamaya ev sahipliği yaptı. Ev sahibi isim Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, karşıladığı isim Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’du.

Dışişleri Bakanlığı’nın X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamaya göre Fidan ve Mahmud bakanlığın resmi konutunda bir araya geldi.

İkilinin görüşmesinde Somali ve Dışişleri heyetleri hazır bulunurken toplantıya ilişkin bakanlığın açıklamasında başka ayrıntıya yer verilmedi.

Öte yandan ikilinin sıcak pozları sosyal medyada birçok kullanıcının da tepkisini çekti. Bakanlığın paylaşımına bir kullanıcı “O adamın katil oğlunu tebrik etmek için mi ağırladınız sayın bakan?” yorumunu yaparken bir başka kullanıcı da “Motokuryemizi öldüren oğlunu da getirmiş mi?” diye yazdı.

Somali cumhurbaşkanının oğlu için yakalama kararı kalktı, duruşmalara katılmayacakSomali cumhurbaşkanının oğlu için yakalama kararı kalktı, duruşmalara katılmayacak

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu daha önce de trafikte kadın sıkıştırmışSomali Cumhurbaşkanı’nın oğlu daha önce de trafikte kadın sıkıştırmış

Ölen kuryenin eşi artık Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlundan şikayetçi değilÖlen kuryenin eşi artık Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlundan şikayetçi değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.