Barselona’da artan konut maliyetlerine karşı önlem: Turiste ev kiralama yasağı

Turiste kısa süreli daire kiralamanın konut maliyetlerini artırdığını ifade eden Barselona yönetimi yeni bir adım attı. 2028'e kadar turistlere kısa süreli daire kiralamak yasaklanacak.

Dünya 23 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Türkiye’den de tanıdık olduğumuz artan konut maliyetleri için İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’nın başkenti Barselona harekete geçti. İspanya’nın önde gelen tatil merkezlerinden Barselona, artan konut maliyetlerini dizginlemek ve kenti sakinler için yaşanabilir kılmak amacıyla beklenmedik bir adım attı. Şehirde, 2028 yılına kadar turistlere daire kiralamanın yasaklanacağı duyuruldu.

Kentin Belediye Başkanı Jaume Collboni Cuma günü yaptığı açıklamada, Kasım 2028 itibariyle Barselona’nın şu anda kısa süreli kiralama olarak onaylanmış 10 bin 101 dairenin ruhsatını iptal edeceğini söyledi. Collboni, şehir yönetiminin düzenlediği bir etkinlikte yaptığı konuşmada “Barselona’nın en büyük sorunu olduğuna inandığımız şeyle yüzleşiyoruz” dedi. Bu açıklama, turistik dairelerin Barselona’dan silineceği anlamına geliyordu.

‘Konut erişimi gençler için sorun’

İspanya’nın yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen şehri olan Barselona’da kısa dönemli kiralamalardaki patlamanın, kiraların son 10 yılda yüzde 68, ev satın alma maliyetinin ise yüzde 38 artmasına neden oldu. Collboni bunun bazı kent sakinlerini bir daire alamayacak duruma getirdiğini söyledi. Konuta erişimin özellikle gençler için bir eşitsizlik unsuru haline geldiğini de sözlerine ekledi.

Ulusal hükümetler turizmin ekonomik faydalarından yararlanıyor – İspanya dünyada en çok ziyaret edilen ilk üç ülke arasında yer alıyor – ancak bazı yerlerde yerel sakinlerin fiyatlarının düşmesiyle birlikte, soylulaştırma ve mülk sahiplerinin kazançlı turistik kiralamaları tercih etmesi Avrupa genelinde giderek daha sıcak bir konu haline geliyor.

Yerel yönetimler son on yılda İspanya’nın Kanarya Adaları, Lizbon ve Berlin gibi yerlerde kısa süreli kiralamalara kısıtlamalar getirildiğini duyurdu. İspanya’nın Sosyalist Konut Bakanı Isabel Rodriguez, Barselona’nın kararını desteklediğini söyledi. Rodriguez, X’te “Bu, uygun fiyatlı konutlara erişimi garanti altına almak için gerekli tüm çabaları göstermekle ilgili” paylaşımını yaptı.

Airbnb sessiz…

Barselona’da önemli sayıda konuta ev sahipliği yapan tatil amaçlı kiralama platformu Airbnb, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Barselona’nın turistik apartmanlar derneği Apartur yaptığı açıklamada, “Collboni yoksulluğu ve işsizliği [artıracak] bir hata yapıyor” dedi ve yasağın yasadışı turistik konutlarda artışa sebep olacağını söyledi.

Oteller bu hamleden fayda sağlayacak. Kentin en popüler bölgelerinde yeni otellerin açılması 2015-2023 yılları arasında Barselona’yı yöneten sol parti tarafından yasaklanmıştı, ancak Collboni bu kısıtlamayı gevşetebileceğinin sinyalini verdi. Barselona’nın oteller birliği Cuma günkü duyuru hakkında yorum yapmayı reddetti.

Ruhsatları iptal olan turistik daireler yerel halk için piyasaya sunulacak

Collboni önlemle ilgili olarak “Bu 10 bin daire kent sakinleri tarafından kullanılacak ya da kiralık veya satılık olarak piyasaya sürülecek” dedi.

Barselona yerel yönetimi yaptığı açıklamada, yasağın yürürlüğe girmesinin ardından potansiyel yasadışı turistik daireleri tespit etmek için “güçlü” denetim mekanizmalarını devreye sokacaklarını söyledi.

Son yıllarda kentte yeni turistik apartmanlara izin verilmedi. Yerel yönetim 2016’dan bu yana 9 bin 700 yasadışı turistik apartmanın kapatılmasını emretti ve 3 bin 500’e yakın apartmanın yerel halk için birincil konut olarak kullanılmak üzere geri kazanıldığı belirtildi. Ancak bu durum, özellikle Covid dönemi seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasından sonra, Belle Epoque mimarisi, müzeleri ve plajlarıyla tanınan kente gelen ziyaretçi sayısının artmaya devam etmesini engellemedi.

Çeşitli yerel dernekler 6 Temmuz’da “Yeter! Turizme dur diyelim!” sloganıyla bir miting çağrısında bulundu. Miting, geçtiğimiz aylarda Kanarya Adaları ve Palma de Mallorca gibi diğer İspanyol turizm merkezlerinde düzenlenen benzer gösterilerin hemen ardından gerçekleşecek.

Reel konut fiyatları ve kiralar 11 aydır düşüyorReel konut fiyatları ve kiralar 11 aydır düşüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.