Serbest bırakılan Filistinliler konuştu: Üstümüze işediler
"Ortadoğu'nun demokrasisi" olma iddiasındaki İsrail El Cezire'nin Ramallah'taki ofisini basarak yine basın özgürlüğünü hedef aldı. İsrailli askerler ofisin 45 günlüğüne kapatılmasını istedi, oysa Ramallah İsrail'in kontrolü altında değil.
Kendini “Ortadoğu’nun ortasındaki demokrasi” olarak her fırsatta öven İsrail Gazze savaşı başladığından beri basın özgürlüğüne baskı uygulamasıyla eleştiriliyor. Bu baskıların bir örneği İsrailli askerlerin El Cezire’nin Ramallah’taki ofisine baskını oldu. Ağır silahlı ve maskeli askerler ofise zorla girerek kanalın Batı Şeria’daki yöneticisi Velid El Omari’ye ofisi 45 günlüğüne kapatma emri verdi.
İsrail bu hamlesini kanalın “terörizmi teşvik ettiği ve desteklediği” iddiasıyla desteklemeye çalıştı. El Cezire çalışanları ofis çevresinde göz yaşartıcı gaz kullanıldığını söyledi. İsrailli askerler kanalın kameralarına da elkoydu. İsrail’e ait askeri araçlar baskından sonra Ramallah’tan ayrıldı. Ramallah işgal altındaki Batı Şeria’nın ve Filistin Yönetiminin de merkezi.
El Cezire çalışanları için bu baskın sürpriz değildi. Zira İsrailli yetkililer mayıs ayında da El Cezire’nin İsrail’de faaliyet göstermesini yasaklamıştı. Çıkarılan ilk kapatma kararı 45 günlüğüneydi ama sonra süre uzatılmıştı. El Cezire gazetecileri hâlâ İsrail sınırları içinde haber yapamıyor.
More images of the Israeli military raid on Al Jazeera’s office in Ramallah. pic.twitter.com/BQJxXngk19
— Hamdah Salhut (@hamdahsalhut) September 22, 2024
Yeni baskının ardından El Omari “Gazeteciler gerçeği silmek ve insanların bu gerçeği duymasını önlemek amacıyla bu şekilde hedef alınır. Dünyadaki tüm medya kuruluşlarını ve insan hakları gruplarını, basın ve medya özgürlüğünün bariz bir ihlali olan bu iğrenç hareketi kınamaya çağırıyoruz” dedi. Filistinli Gazeteciler Sendikası İsrail’in baskınını kınayarak “Keyfi alınmış bu karar gazeteciliğe ve medya kuruluşlarına karşı yeni bir saldırıdır” dedi.
El Cezire savaşın başından bu yana bölgeyle ilgili en hızlı haber geçen haber kuruluşu oldu. Kanalın Gazze, İsrail ve Lübnan’daki muhabirleri bölgedeki durumu ilk elden aktarıyor. Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail davası görülürken İsrail’in savunmasını Batılı haber kuruluşları canlı verirken Güney Afrika’nın argümanlarını El Cezire canlı yayınlamıştı.
Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi Ramallah’ın Filistin Yönetimi’nin idaresi altında olduğunu söyledi ve İsrail’in bu bölgede herhangi bir ofisi kapatmaya yasal hakkı olmadığını vurguladı. El Cezire’nin işletme lisansının Filistin Yönetimi tarafından verildiğini de söyleyen Bergusi “İşte bu demokratik olduğunu ve basın özgürlüğünü desteklediğini iddia eden İsrail’in gerçek yüzüdür” dedi.
Bergusi’nin sözlerine rağmen İsrail’in yetki alanı olmayan bir yerdeki ofisi basması İsrail’in Batı Şeria’daki sıkı kontrolünün göstergesi. İsrail ordusu kapatma kararını İngiliz mandası döneminden kalma yasalara dayandırmaya çalışıyor. Filistinliler 1993 Oslo Anlaşmaları’yla Gazze’de ve Batı Şeria’nın bazı yerlerinde özerklik elde etti. İsrail Batı Şeria’nın büyük kısmını işgal altında tutsa da Ramallah tamamen Filistin Yönetimi’nin idaresinde.
İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi baskını “Düşman kanallarıyla savaşmaya ve kahraman savaşçılarımızın güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz” sözleriyle değerlendirdi. Ancak hangi yetkiye dayanarak Ramallah’taki ofisi kapatma talimatı verdiklerini söylemedi.
Basın haklarını savunan gruplar Gazze savaşı sırasında bölgede görev yapan gazetecileri hedef alan kısıtlama ve saldırılar nedeniyle İsrail hükümetini eleştiriyor. 7 Ekim’den bu yana İsrail’in öldürdüğü gazeteci sayısı 173’e ulaştı. Uluslararası gazetecilerin Gazze’de bağımsız haberler yapmasına izin verilmiyor.
Bu arada İsrail’in El Cezire’ye uyguladığı baskılar savaş öncesine dayanıyor. İsrail güçleri 2022 yılında Batı Şeria’nın Cenin mülteci kampından haber geçen El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile’yi de katletmişti. Bir yıl öncesinde de kanalın Gazze’deki ofislerinin bulunduğu bir kuleyi bombalamıştı.