Başörtüsü yoksa eğitim yok: İran’da öğrencilere yeni kural

İran'da, başörtüsü zorunluluğuna uymayan öğrenciler ortaöğretim ve üniversite eğitiminden yararlanamayacak. Mahsa Emini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesi, başörtüsü karşıtı protestoları ateşlemiş ve başörtüsü çıkarma bir harekete dönüşmüştü.

Dünya 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İran'da Mahsa Emini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesi büyük tepkilere yol açmıştı.

İran medyası, ülkede yükseköğrenim kurumlarının bağlı olduğu Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın başörtüsüz eğitimle ilgili duyurularını yayımladı. 

Buna göre üniversiteler ve ortaöğrenim okullarında zorunlu başörtüsü kuralına uymayan öğrenciler eğitim alamayacak.

İran’da geçen yıl eylül ayında 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alınması ve hayatını kaybetmesi ülke genelinde gösteriler başlatmış ve kadınların başörtüsüz hareketinin hızlanmasına yol açmıştı. 4 ay süren protestolar boyunca sosyal medyada görüntülerini paylaşan kadınlar sokak ve iş yerlerinde başörtüsüz dolaşıyorlardı.

İran'da başı açık iki kadın bir dükkana alışverişe gitti, bir müşteri onlara saldırdı ama kadınlar da tutuklandıİran’da başı açık iki kadın bir dükkana alışverişe gitti, bir müşteri onlara saldırdı ama kadınlar da tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.