Batan lüks yatı üreten şirket: Mantıksız hataların kurbanı

Sicilya'da batan "süper yatın" üretici firması kazanın sorumluluğunu ölen mürettebata yükledi. Yetkiliye göre yat "mantıksız hatalar" yüzünden battı. Batan yatta İngiliz girişimci Mike Lynch de bulunuyordu.

Dünya 23 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

İngiltere flamalı “süper yat” Bayesian, pazar günü Sicilya açıklarında batmıştı. Yat 10’u mürettebat olmak üzere 22 kişi taşıyordu. Yatın içinde “İngiltere’nin Bill Gates’i” olarak bilinen girişimci Mike Lynch ve ailesi de vardı. Günler süren arama çalışmalarının ardından 6 kişinin cesedine ulaşılmıştı. Lynch’in kızı Hannah’ın da cesedine ulaşıldı. Böylelikle kayıp olarak aranan kimse kaldı. Olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye ulaştı.

Sahil güvenlik, yatın 2008 yılında İtalyan gemi yapımcısı Perini tarafından inşa edildiğini söyledi. Yatın gövdesinin alüminyumdan olduğu ve maksimum 15 knot (27.7 kilometre) hıza ulaşabildiğinden bahsediliyor. Zaten taşıyabileceği en fazla kişi sayısı da 22. Takip uygulaması Vesselfinder’a göre tekne, 14 Ağustos’ta Sicilya’nın Milazzo Limanı’ndan ayrılmış, en son pazar akşamı Palermo’nun doğusunda demir atmıştı. Yerel medyada yer alan haberlere göre yat, denizde oluşan bir hortumdan etkilenmişti.

Süper yatı üreten Perini’nin üst düzey yöneticisi Giovanni Costantino, “Yat, tarifi imkansız ve oldukça mantıksız görünen hataların kurbanı olmuş gibi görünüyor. Yat, bu hatalarla suya indirildiği için batmış. Bundan sonrasını soruşturmalardan öğreneceğiz” dedi. Bayesian, Perini tarafından 2008’de üretilmişti. Kazayla gündeme gelen yat, kayıtlara göre bu zamana değin iki kez rutin kontrollerden geçmişti. Bu kontrollerin en sonuncusu 2020’de yapılmıştı. Üretici firma, yatın son onarımını kendilerinin gerçekleştirmediğini açıkladı.

Firma suçu mürettebata attı

Costantino, yatın 16 yıl boyunca daha kötü hava koşullarında dahi sorunsuz seyrettiğini söyleyerek herhangi bir üretim hatası olasılığını yalanladı. Üretici firmaya göre suçlu, hazırlıklarını hava tahminlere göre yapmayan mürettebat.

Perrini yetkilisi, yat fırtınaya hazırlanırken yolcuların kabinlerinden çağrılması ve güvenli bir noktada toplanmaları gerektiğini, çapanın çekilmesi, kapıların ve ambarların kapatılması, stabiliteyi artırmak için yelkenlerin indirilmesi ve diğer önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Costantino eğer gerekli önlemler alınsaydı yolcuların “harika yolculuklarına” sorunsuz şekilde devam edebileceğini kaydetti.

Lüks yat enkazında dördüncü gün: 'İngiltere'nin Bill Gates'i Mike Lynch'in cansız bedenine ulaşıldıLüks yat enkazında dördüncü gün: ‘İngiltere’nin Bill Gates’i Mike Lynch’in cansız bedenine ulaşıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.