Batı direniyor: Nijer’deki darbe hükümetini tanımayacaklar

Nijer'de 26 Temmuz'daki askeri darbeden sonra Batılı ülkeler ve bölgesel örgütler, darbe hükümetini tanımamakta ısrarcı davranıyor. Askeri cuntaya karşı Fransa, ABD, AB, Afrika Birliği ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu diplomasi trafiği yürütüyor.

Dünya 30 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Nijer'de askeri darbe sonrası geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklayan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani (sağdan ikinci).

Nijer’de 26 Temmuz’da gerçekleşen askeri darbe sonrası geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklayan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, aradığı desteği bulamadı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u deviren ve kendilerine ‘Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)’ adını veren askeri cuntaya karşı Fransa, ABD, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği (AfB) ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) yoğun diplomasi trafiği yürütüyor.

AfB Güvenlik ve Barış Konsey’inden yapılan açıklamada, darbeci askerlere derhal kışlalarına dönme çağrısı yapıldı ve ülkedeki anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi için 15 gün süre tanındı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Twitter’dan, Cumhurbaşkanı Bazum ve bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou ile görüştüğünü ve Bazum’a desteğini yinelediklerini belirtti: “Birkaç kişinin eylemleri, Nijer halkının faydalandığı yüz milyonlarca dolarlık ABD yardımlarını riske atıyor.”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de darbenin ardından değişen yönetimi tanımadıklarını ve tanımayacaklarını belirtti. Borell, Nijer’e yönelik yardımı ve işbirliğinin askıya aldığını bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Nijer’deki gelişmeleri ele almak için Savunma ve Ulusal Güvenlik Konseyi’ni topladı.

ECOWAS da bugün Nijerya’nın başkenti Abuja’da olağanüstü bir zirve düzenleyecek. Zirvede, darbe karşıtlığıyla bilinen ECOWAS Dönem Başkanı olan Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu’nun ciddi adımlar atması bekleniyor.

Alıkonulan Bazum, ailesiyle telefonla görüşebiliyor

Batı Afrika’da 2020’den bu yana gerçekleşen 5 askeri darbeleri kınamakla yetinen Batılı müttefikler, Nijer’deki darbeyi tersine döndürmenin yollarını arıyor. Batı’nın Sahel bölgesindeki tek müttefiki olan Nijer’de ABD’nin 1000, Fransa’nın da 1500 askeri bulunuyor. Mali ve Burkina Faso’daki darbeler nedeniyle bu ülkelerdeki askeri gücünü çekmek zorunda kalan Fransa için Nijer, Sahel’deki ‘tek dost’ olarak değerlendiriliyor.

ABD’nin de Agadez kenti yakınlarında ‘Niger Air Base 201’ isimli bir insansız hava aracı üssü bulunuyor. İnşaatı ve finansmanı ABD’ye, mülkiyeti ise Nijer ordusuna ait üs, yüksek teknolojili uydu iletişim sistemleriyle 2019’dan bu yana hizmet veriyor.

Öte yandan 26 Temmuz’dan bu yana alıkonulan Bazum’un ailesiyle şahsi konutunda tutulduğu ve telefon görüşmesi yapmasına izin verildiği öğrenildi.

Nijer'deki darbenin lideriyle tanışın: General TchianiNijer’deki darbenin lideriyle tanışın: General Tchiani

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.