BBC’de istifa: Yönetim Kurulu Başkanı Richard Sharp görevini bıraktı

BBC Yönetim Kurulu Başkanı Richard Sharp, Birleşik Krallık'ın eski Başbakanı Boris Johnson'a verilen 800 bin sterlinlik krediyle bağlantısını beyan etmeyerek kamu atamalarına ilişkin kuralları ihlal ettiği için BBC başkanlığından istifa etti.

Sharp'ın istifası, halihazırda hükümete çok yakın olduğu eleştirilerine maruz kalan BBC için zor bir zamanda geldi.

Dünya 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Richard Sharp. (Fotoğraf: BBC)

Sunday Times bu yılın başlarında BBC Yönetim Kurulu Başkanı Richard Sharp’ın, Birleşik Krallık’ın eski Başbakanı Boris Johnson 800 bin sterlin kredi alabilsin diye Kanadalı iş insanı Sam Blyth’ın kefil olmasını sağladığını ortaya çıkarmıştı. O dönem Downing Street’te yeni eşi Carrie ile küçük oğluyla yaşayan ve kendisine pahalıya mal olan bir boşanma süreci geçiren eski başbakanın mali durumu kötüydü.

İşte bu noktada Sharp, Johnson’ın yardımına koşarak kredi almasını sağlayacak kefili buldu ancak bunun dışında kredinin düzenlenişi veya finanse edilişinde herhangi bir rol oynamadığında ısrarcı. Johnson görevden ayrıldıktan sonra açıklanan bu krediyi kimin sağladığı ise belirsizliğini koruyor.

İngiltere’de Kamu Atamaları Komiseri tarafından yürütülen soruşturmada Sharp’ın, Johnson’a verilen krediyle bağlantısı olduğunu beyan etmeyerek kuralları ihlal ettiği’ ve ‘potansiyel bir çıkar çatışması yarattığı’ sonucuna varıldı.

Kuralların bu şekilde ihlal edilmesi atamayı geçersiz kılmasa da Sharp görevini artık sürdüremeyeceğini ve istifa etmesi gerektiğini söyledi. Haziran ayında yapılacak yönetim kurulu toplantısında görevinden ayrılmayı planlayan Sharp, bir başkanvekili atayacak. Birleşik Krallık’ın mevcut Başbakanı Rishi Sunak’ın hükümeti yeni bir halef bulmak için atama sürecini başlatacak.

Soruşturmada ayrıca Sharp’ın yönetim kurulu başkanı olarak atanmasını Johnson’ın bizzat onayladığı ortaya çıktı. Daha dikkat çekici olan ise diğer adaylar, BBC’deki pozisyonun zaten Sharp için hazırlandığını düşünerek adaylıklarını koymaktan vazgeçmişler. Zira hükümete yakın medya kuruluşlarına, daha başvuru süreci kapanmadan Sharp’ın hükümetin tercih ettiği aday olduğu bilgisi verilmiş.

BBC kafayı taktı: Musk'ın satın alması sonrası Twitter'da Rusya ve Çin propagandasıBBC kafayı taktı: Musk’ın satın alması sonrası Twitter’da Rusya ve Çin propagandası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.