Belgelerle kanıtlandı: Kral Charles’ın ataları köle ticareti yapmış

Windsor hanedanının köle ticaretinde aldığı role ilişkin araştırmalar son aylarda hız kazandı. Britanya Kralı 3. Charles'ın atalarının, Virginia'daki tütün plantasyonlarında köleleştirilmiş insanları satın alarak sömürdüğü belgeyle kanıtlandı.

Dünya 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kral Charles, monarşinin köle ticaretiyle ilişkisinin araştırılmasına destek çıkıyor.

Birleşik Krallık bir dönem köle ticaretinde önemli rol oynamış, hatta zenginliğinin önemli bölümünü köle emeği sayesinde elde etmiş bir ülke. Bu konuda bir tartışma yok. Peki kraliyet ailesinin kendisi de köle ticaretine katılmış, köle emeği kullanmış mı?

Bugüne kadar ailenin kendisinin köle ticaretine hiç karışmadığı, sadece yönetmekle yetindiği düşünülüyordu ama bu düşünce değişecek.

Arşivlerden çıkarılan bir belge, Kral 3. Charles’ın atalarından birinin 1686 yılında Kraliyet Afrika Şirketi’nden (RAC) köle yapılmış en az 200 insanın satın alımına karıştığını gösteriyor.

Belgede bir gemi kaptanına, köleleştirilmiş Afrikalıları Virginia’da tütün plantasyonu sahibi Edward Porteus ve diğer iki kişiye teslim etmesi talimatı veriliyor. Porteus’un oğlu Robert, 1720 yılında İngiltere’ye taşınmadan önce babasının mirasını devraldı. Daha sonra soyundan gelen Frances Smith, aristokrat Claude Bowes-Lyın ile evlendi. Torunları ise Kraliçe II. Elizabeth’in annesi Elizabeth Bowes-Lyon’du.

Afrika’dan İngilizlerin varlığını sürdürdüğü Kuzey Amerika’ya 1619’da getirildiği kaydedilen ilk köleler, Virginia’ya çıkarılmıştı. Eyalette köleliğin devamlılığını sağlamak için isyanı önlemek amacıyla kırbaçlama ve uzuv kesme gibi bir dizi caydırıcı yasalar yürürlüğe sokulmuştu.

Bu bilgileri, yazdığı bir oyun için İngiltere Kilisesi ile Virginia’daki köle tacirleri arasındaki bağlantıları araştıran Desirée Baptiste buldu. İngiliz gazetesi The Guardian’ın bu ayın başında köle tüccarı Edward Colston’un İngiliz monarşisiyle ilişkisini ortaya çıkaran belgeleri yayımlamasının ardından bu ikinci kanıt. Ancak Baptiste’in RAC arşivlerinin derinliklerinden çıkardığı bu bilgi, Windsor hanedanının köle ticaretiyle doğrudan bağlantılı olduğunu gözler önüne seriyor.

The Guardian’ın ortaya çıkardığı belgeler, Kral Charles’ın da ilk kez İngiliz monarşisi ile transatlantik köle ticareti arasındaki bağlantıların araştırılmasına destek vermesini sağlamıştı. Bu bağlamda kraliyet arşivlerine tam erişim sağlanmasına da izin verilmişti.

Ataları köle olarak sömürülmüş kişiler, köle ticaretine ilişkin araştırmaya verilen destekten memnun olduğunu belirtse de Charles’dan daha ileri giderek sömürge tarihini kabul etmesini istiyor. Ancak Buckingham Sarayı, taç giyme töreninden önce Windsor hanedanının Virginia’daki mirasıyla ilgili soruları yanıtlayamayacağını söylüyor.

The Guardian, Kral Charles'ın servetini mercek altına aldı: Tam 1.8 milyar sterlinThe Guardian, Kral Charles’ın servetini mercek altına aldı: Tam 1.8 milyar sterlin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.