‘Beni Tanrı gönderdi’ diyen Başbakan Modi’ye partisinden destek: Doğru, günde en az üç miting yapıyor ve hiç yorulmuyor

Hindistan Başbakanı Modi sandık sayımları sürerken ülkesinde bir televizyon kanalına "Paramatman (Tanrı) tarafından seçildim " dedi ve Tanrı'nın kendisine "sürekli bir şeyler yaptırdığını" savundu.

Dünya 27 Mayıs 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Hindistan Başbakanı Narendra Modi. / Fotoğraf: Shutterstock

Hindistan’da kritik başkanlık seçimlerinin sandık sayımları devam ediyor. Ülkede yaklaşık 968 milyon seçmen var. Bu kalabalık seçmen nüfusu ülkedeki 28 eyalet ile ‘Birlik Toprakları’ adı verilen sekiz özel yönetim bölgesini kapsayan seçimler çerçevesinde 19, 26 nisanda ve 7, 13, 20, 25 mayıs, 1 haziranda oy kullanacak.

Çok aşamalı seçim süreci tamamlanmak üzereyken politikacılar da propagandayı sürdürüyor. Bu propaganda konuşmalarından birinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi Tanrı tarafından seçildiğine inandığını söyledi.

Ülkenin NDTV kanalına demeç veren Modi “Beni Parmatma’nın (Tanrı) bir amaç için gönderdiğine inanıyorum. Amaca ulaşıldığında işim de tamamlanmış olacak. Bu nedenle kendimi tamamen Tanrı’ya adadım” dedi.

Genel seçim sonuçlarının açıklanacağı gün iktidarda üçüncü bir dönem elde etmeyi uman Modi Tanrı’nın kendisine birçok işi yapması için rehberlik ettiğini, ancak bunu daha büyük bir plan ortaya koymadan yaptığını savundu: “Kartlarını açıklamıyor, sadece bana bir şeyler yaptırmaya devam ediyor. Sırada ne olduğunu sormak için ona doğrudan ulaşamıyorum.”

Modi Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) içinde köklü bir tek adam kültü inşa etti ve pek çok destekçisi diğer kabine üyelerini ya da yerel BJP adaylarını sayamıyor bile.

BJP çoğunluğun inancı olan Hinduizmi de kamusal yaşamın her alanında aktif olarak destekliyor. Ocak ayında Ayodhya’daki tarihi Babri Camisi Hindu tapınağına dönüştürülmüştü. Hindistan’ın Ayasofya’sı olarak bilinen tapınağın açılışında ritüellerde başrolü oynayan Hindu rahipler yerine Modi olmuştu.

Biyolojik olarak doğduğuna inanmıyor

Bununla birlikte nadiren röportaj veren ve iktidarda olduğu on yıl boyunca hiç basın toplantısı yapmayan Modi’nin ilk kez kendi hakkında bu kadar samimi şekilde verdiği demecinin ‘ilahi bir buyruk’ olduğuna inanılıyor.

Bu ayın başlarında seçim bölgesi Varanasi’de verdiği bir televizyon röportajında Modi kendisine ilişkin bir başka kutsallık atfetti: “Annem hayattayken biyolojik olarak doğduğuma inanırdım. Annem vefat ettikten sonra tüm deneyimlerimi düşündüğümde beni Tanrı’nın gönderdiğine ikna oldum” dedi.

Olağanüstü enerjisinin tek açıklamasının biyolojik olmaması gerektiğini söyleyen Hint lider “Tanrı’nın bana bir amaç için çeşitli yetenekler, ilham ve iyi niyet verdiğine inanıyorum. Ben bir aracıdan başka şey değilim” diyor.

Muhalefetten akıl sağlığı eleştirisi

Muhalefetteki Kongre Partisi lideri Rahul Gandhi ise Modi’nin açıklamalarıyla alay etti, “Modi’nin son zamanlarda yaptığı açıklamaları sıradan bir insan yapmış olsa doğrudan psikiyatriste götürülürdü” dedi.

Bir TV sunucusunun Modi’nin “Tanrı kompleksinden” muzdarip olup olmadığını sorması üzerine BJP Sözcüsü Sanju Verma Hindistan Başbakanı’nın enerjisini överek cevap verdi:

“Bir gün içinde birkaç miting yapıyor, üç farklı eyalete seyahat ediyor ve akşam Delhi’ye döndüğünde medyaya tam röportaj veriyor. Kendisine sınırsız bir enerji bahşedilmiş durumda.”

Hindistan bir hayli uzun sürecek seçim maratonuna 19 Nisan’da resmen başlamıştı. Hintlilerin günün ilk saatlerinde sandık başına gitmeye başlaması muazzam bir demokratik sürecin sadece ilk adımı. Dünyanın en kalabalık ülkesi güçlü bir profil çizen Başbakan Narendra Modi’nin üçüncü bir dönem için görevde kalıp kalmayacağını ancak 4 Haziran’da öğrenebilecek.

Hindistan Seçim Komisyonu oylamaları planlarken ülkenin çeşitli resmi tatillerinden ve dini bayramlarından kaçınmaya da çalışıyor. Hasat mevsimi, akademik takvim, sınav programları ve hava durumu da bu süreçte dikkate alınıyor.

Dikkatli planlama, yüksek seçmen katılımının sağlanmasına yardımcı oluyor. 2019’da seçmenlerin yüzde 67’si ulusal seçimlerde oy kullanarak ülke tarihindeki en yüksek katılım oranını yakalamıştı.

Bu seçimlerde de Başbakan Modi başında olduğu BJP liderliğinde kurulan Ulusal Demokratik İttifakı (NDA) ile birçok muhalefet partisinin Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsamlı İttifakı (INDIA) adı altında güçlerini birleştirdiği koalisyona karşı yarışıyor.

Hindistan seçimlerinde sona doğru: '27'li Masa' Modi'ye karşı, diplomasiyi neler bekliyor?Hindistan seçimlerinde sona doğru: ’27’li Masa’ Modi’ye karşı, diplomasiyi neler bekliyor?

Hindistan'da 1.5 ay sürecek seçimler başladı: Süreç neden bu kadar uzun?Hindistan’da 1.5 ay sürecek seçimler başladı: Süreç neden bu kadar uzun?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.