Beyaz Saray Muhabirler yemeğinde şakalar havada uçuştu: Biden gazetecileri kahkahaya boğdu

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray Muhabirler yemeğinde bir yandan şakalar yaparken, diğer yandan da yurt dışında gözaltına alınan ABD'li gazeteciler gibi ciddi konular hakkında konuştu.

Dünya 1 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Washington Hilton’da her yıl düzenlenen Beyaz Saray Muhabirleri yemeğine katılan ABD Başkanı Joe Biden, konuşmasında hem eğlenceli konulardan hem de ciddi konulardan bahsetti. Biden’ın ‘özgür bir toplumun düşmanı değil direği’ olarak nitelendirdiği basın özgürlüğünü desteklemek amacıyla binlerce konuk yemeğe katıldı.

Biden hazır basın özgürlüğünü desteklemek için birçok insan yemeğe katılmışken konuşmasında net bir mesaj verdi: “Gazetecilik suç değildir.” Sözlerine ciddi bir tonla başlayan Biden; Rusya’da Evan Gerşkoviç’in ve 11 yıldır Suriye’de Austin Tice’ın haksız yere tutuklu bulunduğunu söyleyerek, salonda bulunan gazetecilere ve gözaltındaki gazetecilerin ailelerine Gerşkoviç ve Tice’ı evlerine geri getireceklerine söz verdi.

‘Murdoch’un yanında Harry Styles gibi kalırken ondan nasıl nefret edebilirim?’

Seçimlere adaylığını koyduğu için gazetecilerin yaşını gündeme getirmesine de değinen Biden, “Anlıyorum yaş tamamen makul ve herkesin kafasında olan bir sorun. Herkesten kastım New York Times” dedi. Yaş konusunda Fox News’un da sahibi olan Rupert Murdoch’tan da bahseden Biden, “Rupert Murdoch’u sevmiyorum sanabilirsiniz. Bu hiç doğru değil. Beni yanında Harry Styles gibi gösteren bir adamdan nasıl nefret edebilirim?” diyerek herkesi güldürdü.

Öte yandan ABD medyası son haftalarda oldukça çalkantılı bir süreçten geçti. Fox News haber sunucusu Tucker Carlson, görevinden ayrıldı. Fox News’e açılan hakaret davasında 787.5 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verildi. Biden başkanlığı döneminde yaptıklarını sayarak, “Daha işimiz bitmedi. Yani bir noktada iş bitti ama Tucker Carlson için bitti” dedi. Fox News için ise, “787 milyon dolar tazminat ödeyecek olan Fox News bu sene bedava yemeğe hayır diyemediği için burada. Fox’a hayatta dürüst, adil ve gerçek haber yapıyor diyemem. Ama bunu söylersem hakkımda hakaret davası açılır ve onların bana yaptıklarıyla bu kıyaslanamaz bile” sözlerini dile getirdi.

Biden ayrıca medyanın sorularından nasıl da kaçtığına ilişkin olarak, “Aslında bu akşam yemeği birçok açıdan görevdeki ilk iki yılımın özeti: 10 dakika konuşup, sıfır soru alıp mutlu mesut yerime oturacağım” sözlerini söyledi.

‘Mandate’ şakası kahkahalara boğdu

Cumhuriyetçi siyasetçilerle de dalga geçen Biden, konuşmasını 10 dakikanın altında yapıp bitirmesi için kendisine 10 dolar teklif edildiğini söyleyerek, “Bu sefer tam tersi oldu, bir başkana sus payı teklif edildi” diyerek ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın hâlâ devam eden ve olumsuz bir karar çıkarsa hapis yatması gerekeceği sus payı davasına değindi.

2024 başkanlık seçimlerine girmesi durumunda Cumhuriyetçi partinin en büyük adaylarından biri olacağı tahmin edilen Florida Valisi Ron DeSantis ile dalga geçmeyi de unutmayan Biden, “Bir sürü Ron DeSantis esprisi hazırlamıştım ama Mickey Mouse benden önce davrandı” dedi. Disney bu hafta başında ifade özgürlüğüne siyasi nüfuzunu kullanarak engel olduğu gerekçesiyle vali hakkında dava açmıştı.

Biden’ın DeSantis ile alayı bununla da sınırlı kalmadı. “Bakın bu çocuğun üzerine fazla gitmeyin” diyen Biden, “Bir kez daha vali olarak seçildiğinde mazbatasını (mandate/ man date / erkek flört) alıp almadığı sorulmuştu da ‘Hayatta olmaz, ben heteroyum hetero’ deyivermişti” sözleriyle gazetecileri hem şaşırttı hem de kahkahalara boğdu.

Bir Biden’a vurdu, bir Trump’a

Biden’ın ardından kürsüye çıkan Comedy Central’ın ‘The Daily Show’ programıyla tanınan komedyeni Roy Wood Jr. konuşmasında ABD siyasetiyle dalga geçmekten geri kalmadı ve hem Biden’a hem de Trump’a iğneleri birer birer batırdı.

Konuya Biden’ın Delaware’deki evinde bulunan gizli belgelerle hızlı bir giriş yapan komedyen, “Çabuk gelin Sayın Başkanım. Sanırım bazı gizli belgelerinizi burada unuttunuz” dedi. Fransa’da haftalardır devam eden emeklilik protestolarına da değinen Roy Wood Jr. “Amerika’da ise 80 yaşındaki bir adam, dört yıl daha çalışmak için bize yalvarıyor” diyerek, konuyu Biden’ın 2024 başkanlık seçimlerine adaylığını koymasına getirdi.

‘Skandalların kralı’ olarak tanımladığı Trump’ı da es geçmeyen komedyen, “Trump’ın skandallarını takip etmek, Star Wars filmlerini izlemek gibi. İlkini anlamak için üçüncüsünü izlemeniz gerekiyor. Ama ikincisini de kaçıramazsınız çünkü beşinci film için sufle veriyor” dedi.

Trump, Biden taklidi yaptı, artık onun için sahtekar diyeceğini söylediTrump, Biden taklidi yaptı, artık onun için sahtekar diyeceğini söyledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.