Biden Oval Ofis’ten seslendi: Artık genç seslerin zamanı

ABD Başkanı Biden yazılı açıklamayla başkanlık yarışından çekilmesinden üç gün sonra kameralar karşısına geçti. Artık genç seslerin konuşmasının vaktinin geldiğini söyleyen Biden "seçim size kalmış" dedi.

Dünya 25 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Biden ve Başkan Yardımcısı Harris el ele. Fotoğraf: Shutterstock

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden düne kadar kasım ayında yapılacak seçimlerden çekilmesiyle gündemdeydi. 81 yaşında olması ve demans iddialarını güçlendiren gafları nedeniyle Biden hem seçmenleri hem de partili arkadaşlarının baskısına daha fazla dayanamayıp pazar günü X üzerinden paylaştığı bir yazıyla yarışa veda etti. Yarıştan çekilmesiyle kendi siyasi imajını neredeyse toplayan Biden bu sefer de neden çekildiğine dair yaptığı açıklamayla gündemde.

Çarşamba günü akşam saatlerinde çekilme kararına dair ilk görüntülü açıklamasını yaptı Biden. Daha önce yazılı olarak yaptığı açıklamayı bir de görüntülü vermek için Oval Ofis’te kameralar karşısındaydı. 81 yaşındaki başkan çekilme kararı aldığını, çünkü bunun birliği sağlamanın en doğru yolu olduğunu söyledi. Pazar günü yarıştan çekilirken desteğini açıkladığı yardımcısı Kamala Harris’e tekrar vurgu yapan Biden artık taze ve genç seslere alan açılmasının zamanının geldiğini de söyledi.

‘Genç seslerin zamanı geldi’

Kalan zamanını başkan olarak yapması gerekenlere ayıracağını ifade eden Biden çekilme kararını açıklarken ümitli ve pozitif bir şekilde konuştu. Bu ümitli pozitif tonuyla başkan ABD tarihinde yeni bir bölüme geçilmesine ihtiyaç olduğunu da ifade etti. Biden şöyle konuştu: “Ben, inanıyorum ki başkanlık dönemimde yaptıklarım, Amerika’nın geleceğine dair vizyonum ve diğer her şey ikinci bir dönemi hak ediyordu. Fakat hiçbir şey ama hiçbir şey demokrasimizi korumanın önüne geçemez, buna kişisel hırslar da dahil.”

Bu nedenle meşaleyi yeni bir jenerasyona devretmenin doğru olacağına karar verdiğini söyleyen Biden “Bu birliği sağlamanın en doğru yoluydu. Her şeyin bir yeri ve zamanı vardır, uzun yıllara dayanan deneyimin de genç ve yeni seslerin konuşmasının da. Evet, genç seslerden bahsediyorum. Ve bunun zamanı da geldi.”

Konuşma Biden’ın X üzerinden paylaştığı mektupla açıkladığı yarıştan çekilme kararından tam üç gün sonra geldi. Açıklama seçimlere dört aydan az bir süre kala bazı kesimlerce beklense de bazı kesimlerde de büyük şaşkınlık yarattı. Birçok Demokrat partili ise Biden’ın artık liderlik yapabileceği yaşı geçmesi gerekçesiyle zaten çekilmesini istiyordu. 81 yaşındaki Başkan dönemi boyunca ABD’lilerin daha iyi bir hayat sürmesi için çabaladığını da söyledi.

Ancak bazılarına (özellikle Cumhuriyetçilere) Biden’ın yarıştan çekilme kararı da yetmiyor. Cumhuriyetçi bazı vekiller Biden’ın görev süresi dolmadan istifa etmesi gerektiğini söyleyip duruyordu ancak başkan bunu reddetti.

Biden görev süresi dolana kadar işinin başında olacağını şu sözlerle anlattı: “Önümüzdeki altı ay boyunca başkan olarak yapmam gereken işlere odaklanacağım. Bu da şu demek oluyor; alım gücünü artırmak ve ekonomimizi büyütmeye, sivil haklarımız ve özgürlüklerimiz için çalışmaya devam edeceğim.”

‘Ortadoğu’ya barış getirmek için de çalışacağım’

Biden konuşmasında dış politikaya da değindi. Açıklamasının bu kısmı özellikle önemliydi çünkü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD kongresinde yaptığı infial yaratan konuşmadan sadece birkaç saat sonra gerçekleşti. Biden, Gazze’de Hamas tarafından esir alınanların evlerine dönmesi, savaşın bitmesi  ve bölgede barış ve güvenliğin sağlanması için de çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Biden Rusya’ya karşı savaşı sırasında Ukrayna’ya verdiği güçlü destek de dahil olmak üzere dış politikadaki adımlarını da “gurur duyduğu başarılarından biri” olarak gösterdi. Seçmenlere iklim kriziyle mücadele etmek, silah şiddetini azaltmak ve sağlık hizmetlerine erişimi genişletmek için imzaladığı yasaları hatırlattı. Kongre Binası’na 6 Ocak’ta yapılan baskından haftalar sonra ve Covid-19 krizinin başlamasından da kısa bir süre önce göreve geldiğini de anımsattı. Biden ülkenin bu kadar kısa sürede ne kadar yol kat ettiğine de dikkat çekti.

Biden “Yüzyılın en kötü salgınının, Büyük Buhran’dan bu yana en kötü ekonomik krizin, iç savaştan bu yana demokrasimize yönelik en kötü saldırının pençesindeydik,” diyerek şöyle devam etti: “Amerikalılar olarak bir araya geldik. Bunun üstesinden geldik. Daha güçlü, daha müreffeh ve daha güvenli bir şekilde bunları atlattık.”

Demokratlar arasında adaylığı kazanacak kadar destek alan başkan yardımcısı Kamala Harris’i de övdü Biden. Konuşmasında kasım ayında seçmenlerin karşı karşıya kalacağı seçimin öneminin de altını çizdi.

Biden “Başkan yardımcımız Kamala Harris’e teşekkür etmek istiyorum. O deneyimli, sağlam ve yetenekli biri. Benim için inanılmaz bir ekip arkadaşı oldu. Şimdi seçim size, yani Amerikan halkına kalmış” dedi.

Harris anketlerde Biden’dan iyi gidiyor

Biden’ın Pazar günü yaptığı açıklamadan önce 30’dan fazla Demokrat Kongre üyesi geçen ay eski başkan ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile karşı karşıya geldiği felaket münazara performansının ardından Başkan’a yarıştan çekilmesi çağrısı yapmıştı. Açıklamadan önceki günlerde yapılan anketler Donald Trump’ın yarıştaki az farkla üstünlüğü artmaya başladıkça daha çok sayıda Demokratın Biden’ın çekilmesi gerektiğine inandığını göstermişti.

Pazar gününden bu yana yapılan ilk anketler Trump ve Harris arasında başa baş bir yarış olduğunu gösteriyor, ancak başkan yardımcısı şimdiden Biden’dan biraz daha güçlü bir konumda görünüyor. Anketler başa baş bir yarışa işaret etse de Biden Amerikalıların bu Kasım ayında demokrasiyi korumayı seçeceklerinden emin olduğunu söyledi.

‘Amerika diktatörlerden güçlü bir fikirdir’

Bağımsızlık Bildirgesi’nden ve Benjamin Franklin’den alıntılar yapan Biden “Amerika bir fikirdir, herhangi bir ordudan daha güçlü, herhangi bir okyanustan daha büyük, herhangi bir diktatör ya da tirandan daha güçlü bir fikir. Dünya tarihindeki en güçlü fikirdir” dedi. ABD Başkanı şöyle devam etti: “Bu fikir, şu gerçeklerin apaçık ortada olduğunu kabul etmemizdir. Hepimiz eşit yaratıldık, yaratıcımız tarafından bazı devredilemez haklarla donatıldık: yaşam, özgürlük, mutluluk arayışı. Bu kutsal fikri hiçbir zaman tam olarak yerine getiremedik ama zaman da bundan uzaklaşmadık ve Amerikan halkının bundan sonra da uzaklaşacağına inanmıyorum.”

Netanyahu 'Gazze'de tek sivil öldürmedik, hepsi yalan' dedi, Amerikan Kongresi ayakta alkışladıNetanyahu ‘Gazze’de tek sivil öldürmedik, hepsi yalan’ dedi, Amerikan Kongresi ayakta alkışladı

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.