Biden rakibi Trump’a karşı sosyal medya cephesi açıyor: 10 milyon dolar toplanıyor

Kasım ayındaki seçimler yaklaşırken ABD Başkanı Biden rakibi Trump'a karşı yeni bir cephede bayrak açıyor. Sosyal medya savaşları için Biden'ın bağışçıları 10 milyon dolar topluyor.

Dünya 21 Haziran 2024
Solda Biden, sağda Trump.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kasım ayında tarihinin belki en çetrefil seçimlerinden birine hazırlanıyor. Bu tarihi seçimlerde ibre iki adayı öne çıkarıyor. Biri mahkemeden mahkemeye koşan, ABD tarihinin ilk sabıka fotoğrafı olan eski Başkanı Donald Trump, diğeri 81 yaşındaki demans iddialarıyla gündemden düşmeyen ve çocuğu sabıkalı ilk ABD Başkanı olarak tarihe geçen mevcut başkan Joe Biden. ABD Başkanı Joe Biden’ın yeniden seçim için kurduğu SuperPAC Demokratları rahatsız eden bir sorunu çözmek için milyonlarca dolar topluyor. O sorun, Cumhuriyetçi Donald Trump’ın sosyal medya makinesiyle nasıl rekabet edileceği.

Viral video savaşlarını kaybediyor

Sosyal medyada devam eden bu savaş Demokratlar ve Biden’ın bağışçıları arasında mevcut başkanın ve kampanyasının Cumhuriyetçi Partiyle devam eden savaşı kaybettiğine dair derin endişelere neden oluyor. Biden da haliyle kendisini çok yaşlı bir demanslı olarak gösteren sosyal medya gönderilerine bayrak açmak zorunda hissetti. Demokratlar manipüle edilmiş ya da yanıltıcı içeriklerin on milyonlarca Amerikalıya akıllı telefonlarından ulaşmadan önce denetlenmesine yönelik çok az kural ya da yöntemin olduğu bir savaş alanında yetişmeye çalıştıklarını söylüyor.

Biden yanlıları 10 milyon dolar topluyor

Facebook’un kurucu ortağı Dustin Moskovitz ve LinkedIn’in kurucusu Reed Hoffman gibi teknoloji devleri tarafından desteklenen Palo-Alto merkezli SuperPAC, Trump ve müttefiklerinin video platformlarına hakim olmalarına yardımcı olan algoritmaların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak için en az 10 milyon dolar topluyor.

Biden’ın sosyal medyasını Trump’a karşı iyileştirmeye çalışan ekipten iki kaynağa göre, yeni içerik üretmeye ve yaymaya yardımcı olmak için sol eğilimli influencer’larla işbirliği yapmak da gündemde. TikTok ve Instagram gibi birçok popüler sosyal medya platformu kısa, dikey videoları birincil format olarak benimsedi. Future Forward geçen ay Washington DC’de lüks bir otelde “Trending Up” adlı üç günlük etkinlikte 140 influencer’ı ağırlamak üzere Way to Win ve Hub Project adlı Demokrat gruplarla bir araya geldi.

Kaynaklar Future Forward’ın şu anki çabasıyla Instagram Reels, YouTube Shorts ve TikTok’a odaklandığını söyledi. Demokrat kaynaklardan biri “Future Forward sorunların çözümüne yardımcı olmak için var ve TikTok bir sorun ve grup makul bir şekilde bu sorunu çözmeye çalışıyor” dedi.

Sosyal medyadaki mücadele anketlerin birbirlerine son derece yakın olduklarını gösterdiği Biden ve Trump arasındaki yarışta büyük bir etkiye sahip olabilir.

Sosyal medya özellikle gençler arasında olmak üzere Amerikalıların haber tüketiminde önemli rol oynuyor. Pew Araştırma Merkezi’nin şubatta yaptığı araştırmaya göre ABD’li yetişkinlerin yarısı haber alma konusunda nadiren de olsa sosyal medyadan yararlanıyor.

Bu seçim sürecinde televizyon ve dijital reklamlar için 250 milyon dolar harcamayı planlayan grup, faaliyetleri hakkında nadiren kamuoyu önünde konuşuyor. Cumhuriyetçi Ulusal Komite, önde gelen muhafazakâr medya kuruluşları ve sağcı influencer’lar seçmenlerin Biden’ın yaşıyla ilgili mevcut endişelerine oynayan videolar yayınlıyor.

Troll ordusu çoğalıyor

Beyaz Saray ve Demokratlar basit düzenleme araçları kullanılarak hızla üretilen bu videoları “ucuz ve sahte içerikler” olarak adlandırıyor. RNC Beyaz Saray’ın eleştirilerinin “dengesiz Demokratların paniği” olduğunu söylüyor. Reuters’in bu yılın başlarında bildirdiğine göre ABD başkanlık seçimleri hakkında paylaşım yapan sahte hesaplar sosyal medya platformu X’te çoğalıyor. Sahte hesapları tespit etmek için yapay zekanın bir alt kümesini kullanan İsrailli teknoloji şirketi Cyabra’dan analistler Trump’ı öven ve Biden’ı eleştiren X hesaplarının yüzde 15’inin sahte olduğunu tespit etti.

Rapora göre Biden’ı öven ve Trump’ı eleştiren hesapların yüzde 7’si sahte.

Kasım ayı seçimlerinde bu sosyal medya savaşlarının bir artısı olacak mı göreceğiz.

Erdoğan, Trump ve Putin ile en iyi hangi üzümler gider?Erdoğan, Trump ve Putin ile en iyi hangi üzümler gider?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.