Biden’a ‘çekil’ baskısı arttı: İkna etsin diye Obama’ya gittiler

ABD seçimlerinde Demokrat Parti içinde Biden'a 'çekil' baskısı artıyor. CNN'e göre Demokratlar, 81 yaşındaki Biden'ı ikna etmesi için eski başkan Obama'yı araya sokmaya çalışıyor. Biden ise kendisini Trump'ı yenebilecek tek isim olduğuna inanıyor.

Dünya 13 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Eski ABD Başkanı Barack Obama ve Mevcut Başkan Joe Biden // Fotoğraf: White House

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kasım ayında gerçekleşecek seçimlere dört ay kala ülkenin iki büyük siyasi partisinden biri büyük bir belirsizliğin içinde düştü. Cumhuriyetçilerin öne çıkan ismi eski ABD Başkanı Donald Trump’a karşı yarışması beklenen Demokrat mevcut Başkan Joe Biden’a karşı şüpheler derinleşiyor. Aslında henüz Biden’ın adaylığı kesinleşmedi ama karşısında parti içinden gelen bir rakip de yok. Joe Biden’ın ilerleyen yaşı, fiziki ve zihni performansı uzun süredir bir endişe konusuydu ama son olarak CNN’de yapılan münazaranın ardından bu endişeler artık ortalık yerde açık açık dile getirilir oldu.

Daha önceki gaflarıyla demans olduğu yönündeki iddialarla manşetlerden düşmeyen Biden, “bilişsel test” olarak görülen NATO Liderler Zirvesi’ndeki sınavı da yeterince başarıyla geçemedi. Geçtiğimiz ay Trump ile CNN ekranlarında karşılaşan Biden düşük performansını yorgunluk ve soğuk algınlığına bağlamış, bu yaşananların “o geceye özgü” olduğunu vurgulamıştı. Bu açıklamaların ardından birçok destekçisi de ev sahibi olarak NATO Liderler Zirvesi’nde nasıl bir performans sergileyeceğine odaklanmıştı. Zirvenin son gününe kadar iyi idare eden 81 yaşındaki Başkan, son gün yaptığı açıklamalarla seçimlerden çekilmesi gerektiği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Zirvede Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi “Putin” diyerek sahneye davet eden Biden, yardımcısı Kamala Harris’i de Trump ile karıştırmasıyla gündemdeydi.

Biden’ı ikna için Obama ve Pelosi’ye gittiler

Hal böyle olunca “Yalnızca yüce Tanrı isterse çekilirim” diyen Biden için işler daha da karmaşık bir hale geldi. CNN International, Demokratların “Biden’ı çekilmeye ikna etsinler diye” eski Başkan Barack Obama ve eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin kapısını çaldığını yazdı. Habere göre Obama ve Pelosi, Biden ve 2024 seçimlerinin geleceği hakkında özel olarak görüştü. Hem eski başkan hem de eski Meclis Başkanı, başkanın Donald Trump’ı yenmesinin ne kadar zorlaştığını düşündükleri konusunda endişelerini dile getirdiler. Habere göre “ikisi de ne yapacaklarından pek emin değil.”

Demokratların bu moral bozucu çekişmenin bir an önce sona ermesini istediğini yazan CNN’e göre Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Hakeem Jeffries’in eleştirileri ve Demokratların mesajlarını Biden’a iletecek derin ilişkilere sahip olmadığı ifade edildi. Bu sebeple söz konusu iki ismin Obama ya da Pelosi’den bu konuda kendilerine yardımcı olmalarını istedikleri kaydedildi.

Pelosi’nin pek çok meslektaşı, son iki haftadır Demokratları saran kargaşaya bir son verebileceğini umuyor. Ve büyük bir kısmı için bu son, Biden’a çekilmesi gerektiğini söylediği zaman gelebilir. Obama’nın ise direkt bir yorum yapmaması bazı Demokratlarda şaşkınlık uyandırdı. Obama, Biden’ın Trump ile münazarası ardından X’te şunu paylaşmıştı: “Kötü tartışma geceleri olur. Güven bana, biliyorum.”

Joe Biden, ağır eleştirilere maruz kaldığı münazara sonrası, bir yandan Demokrat Parti içinde kendi adaylığına karşı çıkanları markaja alıp çatlak seslerin azalmasına çalışıyor bir yandan da kendini savunuyor. Biden, aday olmak için kararlılığını sürdürüyor ve öne sürdüğü en çarpıcı iddia da şu: Eğer Trump’ı yenebileceğine güvenen biri varsa kurultayda çıksın karşıma aday olsun.

Demokrat Parti içinde Biden’ın yerine adaylığı konuşulan çok sayıda isim var ama bu isimlerin hiçbiri kurultayda Biden’a rakip olmadı.

NYT: Bağışçılar çekilecek

Bu arada ABD’nin yüksek tirajlı gazetelerinden The New York Times (NYT), Demokrat bağışçıların, Biden’ın kampanyasına yapılan yaklaşık 90 milyon dolarlık yardımı kesmeyi planladığını yazdı. NYT’nin kaynaklarına göre birden fazla sekiz rakamlı taahhüdü de içeren yardımları dondurma kararı, Biden’ın Trump ile yaptığı münazara ve sonrasındaki gaflarını takip ediyor.

NYT gazetesinin haberine göre, bazı önde gelen Demokrat bağışçılar, ABD Başkanı’nın adaylıktan çekilmemesi durumunda Biden yanlısı en büyük süper PAC (siyasi eylem komitesi) olan Future Forward’a verdikleri 90 milyon dolarlık bağış vaadini bekleteceklerini açıkladı. NYT öte yandan konuştuğu bir başka bağışçının kendilerine, “Biden’ın kampanya ekibi tarafından çok kez arandığını ancak bağış işini beklettiğini” söyledi.

Yaşananlar bunlarken Biden ise adaylığı konusunda ısrarcı. Perşembe günü düzenlenen bir basın toplantısında Biden, “Bu kampanyanın önünde uzun bir yol var ve ben de yoluma devam edeceğim” demişti.

Future Forward, 2024 başında Biden kampanyası tarafından lider süper PAC olarak belirlenmişti. Siyasi komite, Biden’ın resmen aday olarak tanınacağı 19 Ağustos’ta Chicago’da yapılacak Demokratik Ulusal Kongresi’nden sonra kasımdaki seçimlere kadar 250 milyon dolarlık televizyon ve dijital reklam rezervasyonları yaptığını açıklamıştı.

Söz konusu süper PAC ve bağlı yan oluşumlarının şu ana kadar Biden’ın seçim kampanyası için 430 milyon dolar bağış topladığı kaydediliyor.

Gafların başkanı Biden neden bırakmamakta ısrarcı?Gafların başkanı Biden neden bırakmamakta ısrarcı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.