Biden ‘doktorlar söylerse bırakırım’ dedikten bir gün sonra korona pozitif çıktı

Son dönemde gaflarıyla gündemden düşmeyen ve adaylıktan çekilmemekte direnen Biden bu kez de darbeyi Covid-19'dan yedi. 81 yaşındaki ABD Başkanı Delaware'de kendini izole edecek. Biden 'Doktorlarım bırak derse adaylıktan çekilirim' demişti.

Dünya 18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden. / Fotoğraf: Shutterstock

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım sürüyor. Hem gafları hem de 28 Haziran’da CNN ekranlarından canlı yayınlanan münazaradaki performansıyla adaylıktan çekilmesi için yoğun baskı gören mevcut Başkan Joe Biden’a bir darbe de koronavirüsten geldi.

81 yaşındaki başkanın yapılan Covid-19 testi pozitif çıktı. Bunun üzerine Biden Sin City’de Latin savunuculuk grubu UnidosUS’e yapacağı konuşmayı iptal etti.

UnidosUS Başkanı Janet Murguia katılımcılar Biden’ın konuşmaya neden 90 dakika geciktiğini merak etmeye başladığında teşhisi sahnede duyurdu.

Biden testinin pozitif açıklanmasından kısa bir süre önce Univision kanalında bugün yayınlanacak olan bir radyo röportajını kaydettirmişti neyse ki.

New York Post’un aktardığı habere göre virüs testi pozitif çıkmadan kısa bir süre önce Başkan Biden Nevadalılarla bir Meksika restoranında buluştu ve en az üç selfie çekti. Bu da Biden’ın pandeminin altın yasası olan sosyal mesafe kuralını çiğnemesi nedeniyle tepkilere neden oldu.

Beyaz Saray’dan doğrulama geldi

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Biden’ın Covid-19 aşısı yaptırmış olması nedeniyle sadece hafif semptomlar gösterdiği belirtildi ve Başkanın Delaware’de kendini izole edeceği ifade edildi.

Biden’ın Las Vegas’taki etkinlik sonrasında test yaptırdığı ve bu testin pozitif çıktığı açıklandı. Başkanın çalışmalarına Delaware’den devam edeceği bilgisi verilirken Beyaz Saray’ın Başkanın sağlık durumu hakkında düzenli güncellemeler yapacağı vurgulandı.

Açıklamada Biden’ın doktorunun notlarına da yer verildi. Notlarda başkanın üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle muayene edildiği, ateşinin ve nabzının normal olduğu belirtildi.

Biden’a ‘Paxlovid’ isimli ilacın verildiği ve başkanın kendini izole edeceği bilgisi de notta yer aldı.

Ülkenin görevdeki en yaşlı başkanı olan Biden’ın Temmuz 2022’de de Covid-19 testi pozitif çıkmış fakat hastaneye kaldırılmadan iyileşmişti.

Canlı yayın hezimeti

Biden 28 Haziran’da eski Başkan Donald Trump’la karşı karşıya geldiği canlı yayın münazarasının ardından Demokrat arkadaşlarının geri çekilme çağrılarıyla karşı karşıya kalmıştı. Tartışma sırasında Başkan kafası bir hayli karışık görünmüş ve “Nihayet Medicare’i yendik” gibi kafa karıştırıcı açıklamalar yapmıştı. Bu durum Biden’ın sağlık durumuna yönelik eleştirileri de yoğunlaştırmıştı.

Trump declared debate winner by 67% of viewers in CNN poll

28 Haziran’daki Biden-Trump münazarasından bir kare. / Fotoğraf: AA

Başkan münazaranın hemen ardından Atlanta bölgesindeki bir Waffle dükkanını ziyaret etmiş, burada yaptığı konuşmada bu kötü performansını soğuk algınlığına bağlamıştı. “Kötü, hatta çok kötü bir gece geçirdim. Kendimi hiç iyi hissetmiyordum” da demişti.

Bu arada Cumhuriyetçi başkan adayı Trump da aşılardan önce 2020’de Covid-19’a yakalanmıştı. Daha az öldürücü varyantların ortaya çıkması yaşlılar arasında ciddi hastalık ve ölüm riskini azaltmıştı.

‘Doktorlarım derse çekilirim’ çıkışı

Tüm bu tartışmaların ve adaylıktan çekilmesi yönündeki baskıların artması üzerine önce “Yalnızca yüce Tanrı izin verirse adaylıktan çekilirim” diyen Biden’ın ‘Black Entertainment Television News’ kanalına verdiği röportajdan bir bölüm dün yayına verildi.

Yayınlanan demeçte Biden ülkenin ona ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak “Yaş sadece bilgelik kazandırır” dedi. Başkan ülkesine “iyi hizmetler” yaptığını ve hala “yapılması gereken çok şey” olduğunu belirterek başkanlık adaylığını sürdürme niyetinde olduğunu dile getirdi.

5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekilmesine neyin neden olabileceği sorulduğunda ise Biden “Eğer sağlık durumumda bir sorun çıkarsa ve doktorlar bana belirli bir sağlık problemi olduğunu söylerse bu olabilir” şeklinde cevap verdi.

Biden 'Yalnızca yüce Tanrı isterse' demişti, fikir değiştirdi: Doktorlarım derse çekilirimBiden ‘Yalnızca yüce Tanrı isterse’ demişti, fikir değiştirdi: Doktorlarım derse çekilirim

Gafların başkanı Biden neden bırakmamakta ısrarcı?Gafların başkanı Biden neden bırakmamakta ısrarcı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.