Biden’dan Kongre’ye Ukrayna çıkışı: Putin’in kazanmasına izin veremeyiz

Kiev'e yeni yardımları onaylamayan Cumhuriyetçi vekillere seslenen ABD Başkanı Joe Biden "Bu bekleyemez. Putin'in kazanmasına izin veremeyiz. Kongre'nin tatile girmeden önce Ukrayna'ya ek yardım fonunu onaylaması gerekiyor" dedi.

Dünya 7 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden. / Fotoğraf: AA

Ukrayna’daki savaşta ikinci yıla yaklaşılırken Batı’nın Kiev’e yardımları ve Rusya’ya yönelik yaptırımlarıyla kriz giderek derinleşiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Arap Yarımadası ziyaretlerini gerçekleştirdiği esnada ABD siyasetinde gündem Ukrayna’ya yapılacak yardımlar oldu.

ABD Başkanı Joe Biden Kongre’deki Cumhuriyetçilere “küçük, partizan ve öfkeli siyaseti bir kenara bırakarak” Ukrayna için milyarlarca dolarlık yardım paketini onaylamaları çağrısında bulundu ve bunun yapılmamasının Rusya’nın cephede yeniden ivme kazanmasına ve hatta Amerikan askerlerini çekmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Kongre’deki Cumhuriyetçiler ise yasadışı göçe karşı bir adım atılmadan yardım fonuna onay vermeyeceklerini söylüyorlar. Buna karşılık Biden sınır güvenliği konusunda Cumhuriyetçileri tatmin etmek için “önemli tavizler” vermeye hazır olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçiler göçle ilgili tedbirlerin acil harcama tedbirine eklenmesi konusunda ısrarcı olmuşlardı. ABD basını geçtiğimiz salı günü senatörlerce düzenlenen gizli bir oturumun partizanca bir atışmaya dönüştüğünü aktardı. Her iki partiden senatörler Ukrayna’nın Rusya’ya karşı kendini savunma çabalarını desteklediklerini ifade etseler de senatörlerin uzlaşma umutları azalmış görünüyordu.

‘Cumhuriyetçiler Putin’e en büyük hediyeyi vermeye hazır’

ABD Başkanı böyle bir atmosferde Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada “Bu bekleyemez. Kongre’nin tatile girmeden önce Ukrayna için ek yardım fonunu onaylaması gerekiyor. Bu kadar basit. Açıkçası ilk etapta bu noktaya gelmiş olmamızın şaşırtıcı olduğunu düşünüyorum. Kongre’deki Cumhuriyetçiler Putin’e umabileceği en büyük hediyeyi vermeye ve küresel liderliğimizi sarsmaya hazırlar” dedi.

Cumhuriyetçileri Ukrayna’ya yardımı sınır kavgasına rehin tutmakla suçlayan Biden, “Cumhuriyetçiler iki partili uzlaşma olmadan istedikleri her şeyi elde edebileceklerini düşünüyorlar. Şimdi de Ukrayna’yı savaş alanında tam anlamıyla diz çöktürmeye ve bu süreçte ulusal güvenliğimizi tehlikeye atmaya kararlılar” ifadelerini kullandı.

‘Sınır konusunda tavizler vermeye hazırım’

İki partiyi birbirine düşüren sınır güvenliği anlaşmazlığından memnun olmadığını vurgulayan Başkan “Sınır konusunda önemli tavizler vermeye hazırım. Bozuk sınır sistemini düzeltmemiz gerekiyor. Fakat şimdiye kadar Cumhuriyetçilerden bir yanıt alamadım” diye ekledi.

Cumhuriyetçiler Biden ve Demokratları Ukrayna yardımını gerekçe göstererek göçmen sorunu konusunda kendilerini ezmeye çalışmakla suçluyor. Arkansas Senatörü Cumhuriyetçi Tom Cotton, salı günkü toplantıda Demokratların lideri New York Senatörü Chuck Schumer ile sert bir tartışmaya girdi ve daha sonra destekçilerine bu konuda geri adım atmayacağını söylediği bir e-posta gönderdi.

Destekçilerine yazdığı mesajda Cotton “Schumer ve diğer Demokratlardan yalanları, beceriksizlikleri ve sınırımızı güvence altına alma konusundaki isteksizlikleri için hesap sormaya devam edeceğim” dedi.

Biden yönetimi Kongre’ye Ukrayna için ayrılan bütçenin yıl sonuna kadar tükeneceğini ve “zor durumdaki Kiev’i yeni bir Rus saldırısına karşı savunmasız bırakacağını” söylemişti. Ancak bazı Pentagon yetkilileri fonu kışa kadar uzatabileceklerini açıklamıştı. Bunun üzerine Beyaz Saray 110 milyar dolarlık acil harcama paketine 61 milyar dolarlık ek yardım talebinde bulunmuştu.

‘Putin Ukrayna’yı ele geçirirse orada durmayacaktır’

Biden dün 7 büyük sanayici grubuyla görüşmesinden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada konuyu “Amerika’nın dünya sahnesindeki güvenilirliği ve liderliğiyle ilgili bir mesele” olarak ele almış, Ukrayna’ya daha fazla yardım yapılmaması halinde diğer müttefiklerin kendi taahhütlerinden geri adım atabileceği uyarısında bulunmuş ve şöyle demişti: “Eğer biz çekip gidersek Avrupalı dostlarımızdan kaçı, ne kadar fon sağlamaya devam edecek?”

Bu durumun Putin’i cesaretlendireceğini savunan ABD Başkanı “Putin Ukrayna’yı ele geçirirse orada durmayacaktır. Burada uzun vadeyi görmek önemli. Devam edecek, bunu kendisi de açıkça ifade etti. Eğer devam ederse ve ABD’nin antlaşma gereği yardım etmekle yükümlü olduğu bir NATO müttefikine saldırırsa istemediğimiz ve bugün sahip olmadığımız bir şeye sahip olacağız; Rus birlikleriyle savaşan Amerikan birlikleri” diyerek ABD-Rusya birliklerinin karşı karşıya geleceği bir senaryoya dikkat çekti.

Oylamanın önemine vurgu yapan Biden sözlerini şöyle noktaladı:

“Hata yapmayın. Bugünkü oylama uzun süre hatırlanacak ve tarih, özgürlük davasına sırtını dönenleri sert bir şekilde yargılayacaktır. Putin’in kazanmasına izin veremeyiz. Tekrar söylüyorum, Putin’in kazanmasına izin veremeyiz.”

Putin'den Ortadoğu turu: Al Nahyan ve Prens Selman'la görüştüPutin’den Ortadoğu turu: Al Nahyan ve Prens Selman’la görüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.