Biden’ın Asya turuna borç limiti kıskacı: Quad zirvesi iptal edildi

ABD şu anda borç limiti konusunda Cumhuriyetçiler ve Demokratların tam bir uzlaşmaya varamaması yüzünden temerrüde girme riskiyle karşı karşıya. ABD Başkanı Joe Biden bu soruna bir çözüm bulmak için Asya turunu kısa kesme yoluna gidiyor.

Dünya 18 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Biden, Papua Yeni Gine'ye giden ilk ABD Başkanı olacaktı.

ABD’de federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşarak nakit sıkıntısı çekmesine bir aydan az süre kaldı. Ancak Cumhuriyetçiler ve Demokratlar limitin yükseltilmesi konusunda bir türlü anlaşmaya varamadı. Bu da ülkenin temerrüde düşme riskini haliyle artırıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 19-21 Mayıs tarihlerinde dünyanın en büyük ekonomilerinin bir araya geleceği G7 toplantısı Japonya’nın Hiroşima kentine gitmeden önce, başta Temsilciler Meclisi Başkanı olan Cumhuriyetçi Kevin McCarthy olmak üzere hem senatodaki grup liderleri ile hem de Temsilciler Meclisi’nde Demokratlara öncülük eden Hakeem Jeffries ile son bir kez bir araya geldi.

Toplantıya katılan liderlerin büyük bir kısmının görüş birliğinde olduğunu belirten Biden, “Temerrüt diye bir seçeneğimiz yok. Yoksa resesyona gireriz” dedi. Bununla birlikte tam bir uzlaşıya varmak için yapılacak birtakım işler olduğunu belirten Biden, temerrütle ilgili görüşmelere ağırlık vermek için Asya gezisini kısa keseceğini duyurdu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen de Biden’ın temerrüt ile ilgili sözlerini onaylayarak, böyle bir durumun birçok iş ve işletmeyi yok edebileceğini belirtti.

Yellen: Temerrüde düşmek ABD'nin uluslararası liderliğine zarar verirYellen: Temerrüde düşmek ABD’nin uluslararası liderliğine zarar verir

Papua Yeni Gine ve Avustralya ziyareti iptal

Biden’ın programında G7 toplantısının ardından Papua Yeni Gine ve Avustralya’ya gitmek vardı. Biden Papua Yeni Gine’ye giden ilk ABD başkanı olacaktı. Ayrıca Avustralya’da da Quad’a üye Japonya, Hindistan ve Avustralya liderleriyle bir araya gelecekti.

Yaş meselesi sebebiyle 2024 seçimlerine adaylığını koyması epey eleştirilen Biden’ın bu yurt dışı ziyareti, bir kez daha seçilmeye uygun olduğunu gösterebilmesi açısından da önem taşıyordu.

Biden’ın katılmayacağını söylemesi üzerine Avustralya hükümeti Sydney’de yapılması planlanan Quad toplantısını tamamen iptal ederek, dört ülkenin Japonya’da G7 zirvesi sırasında görüşeceğini bildirdi.

Biden: Borç limitinde kırılma anına gelinmediBiden: Borç limitinde kırılma anına gelinmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.