Advertisement

Bir bağış krizi: Trump, Harris’e ‘Hodri meydan!’ dedi

Trump'ın ekibi Biden'ın aday olduğu dönem toplanan bağışların Harris'in kampanyasına dahil edilmemesi için Federal Seçim Komisyonu'na başvuru yaptı. Trump Harris ile münazaraya hazır olduğunu da söyledi. Peki anketler ne diyor?

Dünya 24 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Berrak Güngör/10Haber

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın kampanya ekibi Federal Seçim Komisyonu’na Demokratların seçimdeki en olası adayı Kamala Harris hakkında şikayette bulundu. Şikayetin sebebi ABD Başkanı Joe Biden’ın kampanyası için toplanan bağışların kontrolünü ele geçirmek için Biden’ın adı yerine kendi adını koyarak federal kampanya finansmanı yasalarını ihlal etmesi.  Trump gazetecilere “Harris ile defalarca münazara yapabilirim” dedi, anketler de hâlâ Trump’a işaret ediyor.

Biden pazar günü istifasını verdikten kısa süre sonra kampanya ekibi adlarını “Başkan Harris” olarak değiştirdi. Biden ve Harris ikilisi başkan ve başkan yardımcısı adayı olarak son iki yılda 100 milyonlarca dolar bağış topladı. Bu paralar Biden kampanyasına, Demokrat Ulusal Komite’ye ve Demokrat gruplara tahsis edildi. 30 Haziran itibariyle bu kuruluşlarında elinde toplam 240 milyon dolar nakit para vardı. Bu paranın çoğunu bir sonraki başkan adayı kullanabilir. Bununla birlikte bir istisna var. Biden-Harris kampanyası tutarı 30 Mayıs itibariyle 91 milyon dolar.

Trump’ın seçim kampanyasının genel danışmanı David Warrington’un yaptığı şikayette Biden’ın yarıştan çekilmesinin hemen ardından kampanya komitesinin adının “Biden Başkan” yerine “Başkan Harris” olarak değiştiremeyeceği ve 91 milyon doları devredemeyeceği savunuluyor. Şikayetin devamında “Bir başkan adayının kampanyasından diğerine üstü örtülü 91,5 milyon dolar aktarmak katkı sağlamaktan çok daha fazlası. Bu girişim kampanya finansmanıyla ilgili yasalarımızla alay etmektir” dendi.

“Federal adayların katılmadıkları seçim kampanyaları için toplanan bağışları saklamaları yasaktır” diye belirtilen yazı şöyle devam ediyor: “Başkan Biden 2024, şimdiye kadar topladığı seçim fonlarını usule uygun şekilde iade etme veya yeniden tahsis etme niyeti göstermemiştir. Bu da onları fazladan yapılmış bağışlar gibi gösteriyor.”

Harris’in ekibi: Temeli olmayan girişimler

Şikayetin Federal Seçim Komisyonu nezdinde bir karşılık bulup bulamayacağı muamma. Ama Trump’ın kampanya ekibinin yakında Demokratların resmi adayı olacağı düşünülen Harris’in seçmenler ve bağışçılar arasında yarattığı coşkuyu dindirmenin yollarını arıyor görünüyor. Zira Harris başkanlığa talip olduğunu açıkladıktan sonraki 24 saat içinde 880 bin farklı seçmenden toplamda 81 milyon dolar bağış topladı. Bu paranın üstüne Biden dönemi toplanan 90 milyon dolar da eklenirse Harris’in kampanya kasası 150 milyon dolara sahip olacak.

Önceki günlerde ABD basını bu bağışlar toplanırken Harris’in de başkan yardımcısı olarak Biden’ın kampanyasına destek verdiğini belirtmişti. Dolayısıyla o dönem toplanan paranın Harris’in kampanyasına aktarılmasının sorun olmayacağı belirtilmişti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre Trump’ın stratejilerinden biri de Biden dönemi toplanan bağışların Harris’in kampanyasına aktarılmasını önlemek. Warrington tam da bu stratejiyi doğrular şekilde komisyondan bağış transferini engellemesini istedi. Şikayette komisyonun transferi hukuka aykırı bulması durumunda ya para cezası vermesini ya da Adalet Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunmayı değerlendirmesi istendi.

Harris’in kampanya ekibi ise Trump cephesinden gelen bu hamlenin “temeli olmayan yasal bir çabadan öteye gidemediğini” belirterek, Biden-Harris kampanya ekibinin bu zamana kadar zaten hep Biden ve Harris için çalıştığını söyledi. Harris cephesinden gelen açıklamada, Biden’ın çekilmesinin üstünden geçen 36 saatte 100 milyon dolar bağış topladıkları belirtildi: “Oyları görmezden gelme ve seçimleri çalma gibi bugüne kadar yaptıkları tüm temelsiz iddialar dikkatlerini dağıtmakla kalacak.”

Trump ‘hodri meydan’ dedi

Trump da bugün bir açıklamasında Harris ile münazaraya “kesinlikle” istekli olduğunu söyledi. Cumhuriyetçi Ulusal Komite’nin ev sahipliğinde gazetecilerle telefon görüşmesi yapan Trump aylar öncesinde Biden ile ABC kanalında eylül ayında münazara yapma konusunda anlaşmış olmalarına rağmen kanalın bu işe “heyecan duymadığını” söyledi. Biden çekildikten sonra pazar günkü açıklamasında Trump, Truth Social’daki paylaşımında eylüldeki münazaranın ABC’den Fox News kanalına çekilmesini istemişti. Harris ile “birçok kez karşı karşıya gelmeye istekli olduğunu” söylemesi ise bu konuyla ilgili yaptığı ikinci açıklama oluyor.

Bununla birlikte telefon görüşmesinde önceden kabul ettiği münazara şartlarının “sadece Biden için geçerli olduğunu” söyleyerek “Ben her şeyi kabul etmedim. Biden ile tartışmayı kabul ettim. Ama yine de Harris ile tartışmak istiyorum, o da farklı olmayacak çünkü ikisi de aynı politikalara sahip” dedi.

Bu arada Trump görüşme boyunca Harris’in göçmen politikasını da yerden yere vurdu. “İstila” olarak değerlendirdiği güney sınırından ABD’ye rekor geçişlerden Demokratların sorumlu olduğunu söyleyen Trump, Harris’in Mart 2021’de “sınır çarı olarak atandığını” iddia etti.

Son anketler ne gösteriyor?

Harris’in adaylığını koyması ardından rüzgarın hangi yönde estiği de merak edilen konulardan. Reuters ve Ipsos ortaklığında yapılan anket Harris’in Trump’a iki puan fark attığını gösteriyor. Aynı ekibin Biden yarıştan çekilmeden önce yaptığı ankette iki puan farkla önde olan Trump’tı. Reuters ve Ipsos’un bu anketleri pazartesi ve salı günü içinde yapıldı. Yani hem Trump’ın hedef alındığı suikast girişimi hem de Biden’ın yarıştan çekildiği seçmenler tarafından biliniyordu.

Reuters/Ipsos anketine göre Harris yüzde 44 ile öndeyken Trump yüzde 42 ile ikinci sırada. Anketin hata payı ise yüzde üç. Anketin gösterdiği bir diğer şey katılan seçmenlerin yüzde 56’sı 59 yaşındaki Harris’in “akli olarak” 78 yaşındaki Trump’tan daha iyi olduğunu düşünüyor. Trump’ın akıl sağlığının daha iyi olduğunu düşünenlerse yüzde 49. Oysa önceki ankette Biden’ın akıl sağlığını iyi olarak görenlerin oranı yüzde 22’ydi.

Ancak bu anket Harris’in tamamen önde olduğu anlamına gelmiyor. New York Times’ın son dönemde ulusal çaptaki anketlerin ortalamasını aldığı grafik ise Trump’ın yüzde 48’e yüzde 45 Harris’in önünde olduğunu gösteriyor.

13 yıl önceki çeki bozdurma vakti: Trump zamanında Harris'e altı bin dolar bağış yapmış13 yıl önceki çeki bozdurma vakti: Trump zamanında Harris’e altı bin dolar bağış yapmış

Bir günde muazzam yükseliş: Harris adaylığına yetecek kadar delegenin desteğini aldıBir günde muazzam yükseliş: Harris adaylığına yetecek kadar delegenin desteğini aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.