Fazla turist istenmiyor: Akropolis’e sınırlama geldi
Kıbrıs'ın kuzeyi 1974 Barış Harekatı'nın 50'nci yıldönümünü kutlarken güneyinde matem havası vardı. Yunan basını Türk Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarının açıklamalarının "provokatif" olduğunu yazarken iki ülkenin ilişkilerine de değinildi.
İki gün önce, yani 20 Temmuz, 1974 Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümüydü. Kıbrıs adasının Güneyinde matem havası hakimken Kuzeyde kutlamalar öne çıkıyordu. Liderler de bu zıtlıkta mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Kıbrıs’ta federal bir çözüm mümkün değil, biz buna inanıyoruz” diyerek Adada Türk ve Rumların ortak bir devlet çatısında birleşmesi fikrinden vazgeçildiğini bir kez daha vurgularken Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis “Helenizm Kıbrıs yeniden birleşene kadar mücadeleyi bırakmayacak” dedi. Peki bu taban tabana zıt açıklamalar Yunan basınında nasıl yer buldu?
Günlük Yunan gazetesi To Vima hazırladığı Kıbrıs köşesiyle hem analizlere hem de liderlerin sözlerine yer verdi. “Türkler yine ‘bir gece ansızın gelmeyi’ hatırladı” başlığıyla yayınladığı haberde Türkiye’nin Milli Savunma Bakanlığı’nın 19 Temmuz’da yayınladığı videoya dikkat çekti. Videonun açıklamasında yazan “Bu kadar yürekten çağırma beni, bir gece ansızın gelebilirim” sözlerine dikkat çeken yazıda “Türkler bu kez provokasyonun sınırlarını aştı. Kıbrıs’ın yüzde 38’ini yarım asırdır işgal altında tutan Türkler barbar Türk istilasının 50’nci yıldönümünü fırsat bilerek dehşet verici bir video yayınladı” sözleri yer aldı.
Bu kadar yürekten çağırma beni,
Bir gece ansızın gelebilirim… 🇹🇷Mutlu Barış Harekâtı’nın 50’nci yılında, Kıbrıs’taki Türk soydaşlarımızın yaşadığı zulme son veren kahraman ordumuzun kahraman şehit ve gazilerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.
Yarın 50 gemiyle… pic.twitter.com/8Uj3bmamEi
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 19, 2024
To Vima’yı “asıl çileden çıkaran” Türk donanmasının ve hava araçlarının bir sahile yanaştığının görülmesi ve Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a girişini resmeden bir görüntüyle kapanması oldu. Haberin Pacemaker adındaki anonim yazarı “Savaş gemileri ve uçaklar Erdoğan’ın huzurunda bugünkü etkinlikler için Kıbrıs’ı bloke etti. Açıkçası Rum tarafından bir tepki bekliyordum, ama bu satırları yazdığım ana kadar hiçbir tepki gelmedi” diye devam ediyor yazıya. Yazar merak edip Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’yla da temasa geçmiş, ama anlattığına göre bakanlık sözcüsü tepki verme sorumluluğunun Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda olduğunu belirtmiş.
Yunan bakanlıklardan tepki gelmedi ama haberde Yunanistan Milli Savunma Genelkurmay Başkanlığı Yunan komandolarının Ege adalarındaki eğitimine ilişkin bir video yayınladı. Pacemaker’a göre bu video “son yılların belki de en etkileyici” videosu ve “bölgedeki komplocular için açık bir uyarı veriyor.”
Αμφίβιοι Καταδρομείς της #ΔΕΠ
✅ Διαρκής εκπαίδευση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου#ΓΕΕΘΑ #HNDGS #ΕΔ @Hellenic_MOD @HAspokesman @NavyGR @HAFspokesperson pic.twitter.com/my09x3klpP
— ΓΕΕΘΑ-HNDGS (@hndgspio) July 19, 2024
Günlük Yunan gazetesi Ta Nea’nın dikkat çektiği husus ise Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaydı. “Türkiye Dışişleri Bakanlığı meydan okuyor: 50 yıl önce Kıbrıs Türklerini yok olmaktan kurtardık, barış böyle geldi” başlıklı haberde “provokatif” olduğu belirtilen açıklama “Kıbrıs Türklerini özgürlüğe kavuşturan Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıldönümü kutlu olsun” sözleriyle başlıyor. Gazete Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın açıklamasının da Dışişleri Bakanlığı’yla aynı skalada olduğunu yazdı.
Erdoğan ve Miçotakis geçen yılın sonlarına doğru Atina’da bir araya gelerek iki ülke arasındaki normalleşmeyi resmiyete dökmüştü. İki liderin verdiği mesajlar birbirine benzerdi: “Denizde yüzüp nehirde boğulanlardan olmayalım.” İşte bu mottoyla çıktıkları yolda Kıbrıs ve karasuları sorunu gibi uzun zamandır devam eden anlaşmazlıklar çözüme kavuşamadı.
In Newspaper iki ülke arasındaki Kıbrıs anlaşmazlığını “Miçotakis ve Erdoğan’ın Kıbrıs ziyareti: Türk-Yunan ilişkilerindeki normalleşmenin dikeni” başlıklı yazısında iki ülkenin Kıbrıs’a bakışındaki “derin uçuruma” değindi. Miçotakis’in konuşmasına geniş yer veren gazete Yunan başbakanın “Avrupa topraklarını bölen duvar, suçluluğun fotoğrafıdır ve bunun sürdürülmesine izin verenlerin suçluluğunun kanıtıdır” sözlerine vurgu yaptı.
Birleşmiş Milletler’in (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın BM’ye önerdiği plana göre yapılan 2004 Kıbrıs referandumunda Kıbrıs Türkleri birleşme yönünde oy kullanırken Kıbrıs Rumları hayır oyu vermişti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi aynı sene Avrupa Birliği’ne tam üye olarak kabul edilirken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sadece Türkiye tarafından tanınıyor.
Gazeteye göre Yunan diplomatik kaynaklar “Yunanistan, BM kararları çerçevesinde Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi çözümüne sıkı sıkıya bağlıdır ve öyle de kalacaktır. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı içi boş tehditleri, bölücü kararları ve sahada atılan adımları kabul etmemektedir” dendi.