Advertisement

Bir günde muazzam yükseliş: Harris adaylığına yetecek kadar delegenin desteğini aldı

Biden'ın adaylığını geri çekmesi sonrası yıldızı yükselen Harris sadece bir günde Demokratların ve seçmenlerin muazzam desteğini arkasına aldı. Adaylığını destekleyecek kadar delegeyi arkasına alan Harris bir günde 81 milyon dolar bağış topladı.

Dünya 23 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

ABD Başkanı Joe Biden’ın dört ay sonraki başkanlık yarışından çekilmesi ardından Demokratların boşalan koltuğunu doldurmaya en çok yaklaşan isim Başkan Yardımcısı Kamala Harris oldu. Potansiyel rakiplerinin, temsilcilerin, valilerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini alan Harris şimdi de adaylığını garanti altına alacak kadar delegeyi arkasına almayı başardı.

Amerikan haber ajansı AP’nin haberine göre Harris kampanyasının ilk gününde 1976’yı aşkın delegenin desteğini aldı. Bu delegelerin resmi adaylarının belirleneceği Ulusal Kongre’de Harris’i destekleme sözü verdikleri anlamına geliyor. Verilen sözün bir bağlayıcılığı yok, ama Ulusal Kongre’nin nasıl sonuçlanacağının ön işareti olarak yorumlanabilir. Zira delegelerin duruşları çok ters bir durum olmadıkça değişmiyor.

Biden adaylıktan çekilmeden önce 19 Ağustos’ta delegelerin oylarını kime vereceği belliydi. Şimdi Harris’in adaylığı konuşuluyor olsa da Biden’ın istifası sonrası oluşan boşluk resmi olarak kapatılmış sayılmaz. Demokratlar bu boşluğu 19 Ağustos’a kadar kapamak için sanal ortamda oylama düzenlemeyi planlıyor. Bunun için vakit kaybetmeden bir Google formu oluşturuldu ve form parti yetkilileri milletvekilleri ve gönüllüler arasında dolaştırıldı. Yarın partinin Ulusal Kongre’nin işleyişini belirleyen komite oylama tarihini belirleyecek. Demokratların Ulusal Komite Başkanı Jaime Harrison adayların oy pusulalarına ekleneceği tarihi kaçırmamak için 7 Ağustos’ta bu işi bitireceklerini söyledi.

Maviyle gösterilen yerler Harris’e desteğini açıklayan delegeler. Fotoğraf: New York Times

Harris adaylığı kesinleşmese de sadece bir günde elde ettiği başarılardan dolayı adaylığı konusunda daha kendinden emin konuşmaya başladı. Aldığı delege desteğinin açıklanmasının ardından açıklama yapan Harris “Başkanlık kampanyamı duyurduğumda adaylığı kazanma niyetinde olduğumu söylemiştim. Bu gece partimizin adayı olmak için gereken büyük desteği almış olmaktan gurur duyuyorum. Adaylığımı resmen kabul etmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

Bağışlar 81 milyon doları geçti

Harris’in bu coşkusu sadece delegelerden gelmiyordu. Adaylığını açıklamasının ilk gününde 81 milyon dolar toplayan Harris ABD tarihinde bugüne kadar bir adayın 24 saatte topladığı en büyük bağışa ulaşan kişi oldu. Bu devasa bağış Demokratların taban seçmeninin değişim beklediğini bir kez daha gösteriyor. Zira kampanyaya göre bu 81 milyon dolarlık bağış 880 bin seçmenden geldi. Demokrat bağış toplama organizatörü ActBlue bunu “2024’te bir günde toplanan en büyük bağış” olduğunu söyledi. 

Kararsız seçmenlere ev sahipliği yaptığı için her iki parti için de büyük önem taşıyan Michigan (Grethen Whitmer), Minnesota (Tim Walz), Wisconsin (Tony Evers) ve Illinos (JB Pritzker) valileri de Harris’e desteğini verdi. Kentucky Valisi Andy Beshear, Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper, California Valisi Gavin Newsom ve Pensilvanya Valisi Josh Shapiro da Harris’e desteğini açıkladı. Oysa hepsi Demokratların kısa süre sonra yapılacak ön seçimde potansiyel adaylar olarak görülüyordu.

Harris’in adaylığına verilen destek Capitol Hill’de de hız kazandı. 40’tan fazla Demokrat senatörün yanı sıra 100’e yakın temsilci de Harris’e destek açıkladı. Şimdiye kadar gelen en önemli desteklerden biri de eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin. Amerikan Kongresi’nin Siyahiler Grubu, Hispanikler Grubu ve İlerici Grubu ile bir işçi ve bir de öğretmen sendikası destek açıkladı.

Demokratların önde gelen iki ismi niye açıktan destek vermiyor?

Bugüne kadar sessizliğini koruyan New York Senatörü ve Demokratların Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ise dün gece yayınladıkları ortak açıklamada “Harris Ulusal Komite’nin ortaya koyduğu zemine uygun ve şeffaf bir şekilde başkan adaylığı sürecine harika bir başlangıç yaptı. Ülkenin bir ucundan diğer ucuna birçok delegenin desteğini çabucak topluyor. Demokrat Parti’yi ve ülkeyi tek yürek yapmaya çalıştığımız bu dönemde Harris ile kısa zaman içinde yüz yüze görüşmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

İki isim de bu açıklamayla Harris’i açıktan desteklemeyi reddetti. Bazı kaynakların New York Times’a verdiği bilgiye göre Schumer ve Jeffries bu tarafsız tutumlarıyla tacı Biden’dan almış da Harris’e takdim etmiş gibi görünmemeyi amaçlıyorlar sanki.

Trump’a verdi veriştirdi

Adaylığını açıkladıktan hemen sonra Delaware’deki kampanya merkezini ziyaret eden Harris, Biden’ın geri çekilmesinden sonraki ilk konuşmasını yaptı. Harris’in hedefi Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’tı. Savcılık zamanlarını hatırlatan Harris “Kadınları istismar eden adamları, tüketicileri kandıran dolandırıcıları, kendi çıkarları için kuralları ihlal eden hilekârları bilirim. O yüzden Donald Trump gibilerini bildiğimi söylediğimde bana kulak verin” dedi. Konuşmasında kadınların ve siyahilerin yıllarca verdikleri oy ve medeni hak mücadelelerine değinen Harris, Trump’ın geri dönmesinin bu zaferlerin bir kısmının geri alınarak ülkenin geriye götürülmesi anlamına geleceğini vurguladı.

Covid-19 nedeniyle sesi kısık ve yorgun çıkan Biden da etkinliğe telefon aracılığıyla bağlandı. Eskiden kendisi için çalışan kampanya çalışanlarına seslenen Biden “Bu mücadelede birlikte savaşmaya devam ediyoruz. Hiçbir yere gitmiyorum” dedi.

Tüm bunlar yaşanırken Trump tarafında soğuk rüzgarlar esiyordu. Kendi sosyal medya platformu Truth Social’da konuşan Trump, Biden’ın “adaylığını çektiği için kahraman” olarak görülmesinden şikayet etti, Harris’i “başarısız ve önemsiz biri” olarak niteledi.

Kimler destekçi, kimler değil? Harris'in adaylığının avantaj ve riskleriKimler destekçi, kimler değil? Harris’in adaylığının avantaj ve riskleri

Harris kazanırsa dış politika nasıl şekillenecek?Harris kazanırsa dış politika nasıl şekillenecek?

Başkanlık yarışında Trump'ın rakibi Harris olursa: Kürtaj, göç ve Gazze savaşına nasıl bakıyor?Başkanlık yarışında Trump’ın rakibi Harris olursa: Kürtaj, göç ve Gazze savaşına nasıl bakıyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.