Bir haftada 3 ceza: İmran Han’a bu sefer de ‘usulsüz evlilik’ten yedi yıl hapis

Pakistan'da yerel mahkeme eski Başbakan İmran Han ve eşi Büşra Bibi, evlilikleri "hukuki usule uygun olmadığı" gerekçesiyle yedişer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Dünya 4 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İmran Han ve eşi Büşra Bibi. Fotoğraf: Shutterstock

Pakistan’ın iki yıl önce güven oylamasıyla düşürülen eski başbakanı İmran Han ve eşi Büşra Bibi, yalnızca birkaç gün önce yolsuzluk suçlamasıyla 14’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak seçimlerin yapılmasına dört gün kala çifte mahkemelerden bir darbe daha geldi.

Büşra Bibi’nin eski kocası tarafından yerel bir mahkemeye “hukuki usule aykırı evlilik” suçundan açılan davanın kararı dün açıklandı: Hem İmran Han’a hem de eşi Büşra Bibi’ye yedişer yıl hapis cezası uygun görüldü. Ayrıca hem İmran Han’a hem de eşine 3560 dolarlık para cezası verildi.

Bibi’nin eski kocası Khawar Maneka’nın iddiasına göre Büşra Bibi, boşandıktan sonra yeniden evlenebilmesi için beklemesi gereken üç aylık süreyi beklememişti. Böylece “iddet müddeti” süresini aşmıştı. Maneka, Bibi ile Kasım 2017’de boşandıklarını iddia ediyor. Han başbakan olmadan aylar önce, Şubat 2018’de, Bibi ile yaptığı evliliği duyurmuştu. 

Bu, Han’a bir hafta içinde verilen üçüncü, eşi Bibi’ye ise verilen ikinci ceza oldu. Han cezasını ağustos ayından beri tutulduğu Rawalpindi Cezaevi’nde yapılan duruşmada öğrendi. Han ise kararın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, davanın “kendi şahsını ve eşini küçük düşürmek ve rezil etmek” için açıldığını söyleyerek, “Bu, tarihte iddet müddetiyle ilgili bir davanın açıldığı ilk örnek” dedi.

Gözlemciler İmran Han’a seçimlere az süre kala art arda hapis cezası yağmasının manidar olduğunu söylüyor. Han’ın seçimlere aday olması yasak olsa da seçmenler arasında popülerliğini koruyor. Tanınmış bir gazeteci ve aynı zamanda analist olan Hamid Mir, “Bu karar yargı makamı için utanç verici” derken, hukuk uzmanı Reema Umer, “İddet müddeti gibi suçlamalarla yargılamalar adalet sistemimiz için utanç verici bir leke. Devletin sırf İmran Han ve Büşra Bibi’yi küçük düşürmek için bu kadar alçalması dehşet verici” diyor.

Han’ın medya danışmanı olan Said Zülfikar Buhari, çiftin evliliğine bizzat şahit olduğunu söyleyerek son davanın “tamamen düzmeceden ibaret” olduğunu söylüyor. Buhari, “Ülkede, mahkemelerde yapılacak başka iş kalmadı mı? Bu bir bakıma İmran Han için bir zafer. Pakistan’da siyaset artık kimin evlenip boşandığıyla ilgili bir hale geldi” diyerek tepkisini gösterdi.

Pakistan’da siyaset sahnesi özellikle son haftalarda Hayber-Pahtunhva ve Belucistan’da siyasetçileri hedef alan saldırılarla sarsılıyor. Bu konuyla ilgili detaylı haberimizi de buradan okuyabilirsiniz.

Han’ın adaylığı engellense de halk arasında oldukça popüler

2022’de iktidardan güvensizlik oylamasıyla devrilen Han, kendisine karşı açılan davaların siyasi amaçlı olduğunu iddia ediyor. Güvensizlik oylamasıyla görevden alınmasından bu yana Han, uzun süredir siyasete karışmakla suçlanan ülkenin güçlü ordusunu kamuoyu önünde eleştirmeye başladı. Askeri liderliğin kendisine karşı bir “kin” beslediğini ve seçimlerde aday olamaması için hapse atılmasına neden olduğunu iddia etti.

Han’ın partisi PTI da taciz ve gözdağı ile karşı karşıya kalmış, üst düzey yöneticileri hapse atılmış ya da partiden ayrılmaları için baskı görmüş durumda. Öte yandan partinin seçim öncesi kampanya ya da siyasi miting düzenlemeleri de engelledi. Çarşamba günkü kararın ardından PTI tarafından X’te yapılan açıklamada Han ve Bibi’nin “her ikisine de savunma hakkının verilmediği bir başka düzmece davayla” karşı karşıya kaldıkları belirtildi.

Parti, “Pakistan’da mevcut tüm yasaların iki gün içinde tamamen yok edildiğini” açıkladı.

Pakistan’da 8 Şubat’ta yapılacak seçimlerin demokratik olmayacağı yönünde çok fazla görüş var. Seçimin şu anki favorisi Han olsa da aday olabilecek konumdakiler arasından öne çıkan isim, ordu desteğini aldığı ifade edilen, üç kez başbakanlık yapmış Navaz Şerif. Şerif de zamanında yolsuzluk suçlamasıyla görevden alınmış ve dört yıl sürgünde yaşamak zorunda kalmıştı. O dönem yaşadıklarından orduyu sorumlu tutan Şerif geçen yıl Pakistan’a döndü ve daha önce çarptırıldığı “ömür boyu siyasetten men” cezasından aklandı.

İmran Han'a iki günde iki darbe: 14 yıl daha hapis cezası aldıİmran Han’a iki günde iki darbe: 14 yıl daha hapis cezası aldı

Pakistan'da kanlı seçim: Her gün bir siyasetçi hedeftePakistan’da kanlı seçim: Her gün bir siyasetçi hedefte

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.