Gazze için ateşkes çabaları: Abbas’tan Kahire’ye, Borrell’den Beyrut’a çıkarma
Ateşkes tartışmalarının yeniden gündeme geldiği şu günlerde, Rusya da saldırılarını artırmaya devam ediyor. Ukrayna, Rusya'nın Harkiv'de mağazayı vurması sonucu en az 4 kişinin öldüğünü 38 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat 2022 yılında başlayan savaş, üçüncü yılında devam ediyor. Rusya’nın Ukrayna topraklarının yüzde 18’ini kontrol altına alan Moskova, son günlerde saldırganlığını artırdı. Harkiv’e yönelik agresif tutumunu yükselten Rusya bu seferde bir mağazayı hedef aldı. Rusya’nın Ukrayna’nın Harkiv kentinde inşaat malzemeleri satılan bir mağazayı vurması sonucu en az 4 kişi öldü, 38 kişi yaralandı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun Harkiv’deki sivil tesislere saldırdığını belirtti. İnşaat malzemeleri satılan mağazanın vurulduğunu ifade eden Zelenski, mağazanın içinde çok sayıda çalışan ve ziyaretçi bulunduğunu bildirdi. Zelenski, saldırı sonucu mağazada yangın çıktığını, olay yerinde tüm acil servislerin çalıştığını, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Harkiv Bölgesi Askeri İdare Başkanı Oleg Sinegubov da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, mağazaya 2 güdümlü hava bombasının isabet ettiğini, saldırıda en az 4 kişinin öldüğünü, 38 kişinin yaralandığını kaydetti. Saldırı sonucu mağazada yangın çıktığını belirten Sinegubov, 16 kişiden haber alınamadığını ifade etti.
Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olay yerinde arama kurtarma ekiplerinin yangınla mücadele ettiğini, 10 bin metrekareden fazla bir alanın yandığını belirtti. Klimenko, mağazada 200’den fazla kişinin bulunabileceğini ifade etti.
Rusya’nın Ukrayna’nın Harkov kentine füze saldırısı düzenlemesinin ardından Ukrayna da Rusya’daki Belgorod Bölgesi’ne saldırdı. Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna ordusunun bölgeye saldırısı sonucu iki kişinin öldüğünü, 10 kişinin yaralandığını bildirdi.
Gladkov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin çok namlulu roketatar sistemleriyle Oktyabr köyüne saldırı düzenlediğini belirterek, “Maalesef 2 kişi öldü. Bir erkek ve bir kadının çok sayıda şarapnel yarası vardı” ifadelerini kullandı.
Bu saldırıdan hemen önce Rusya, Donetsk bölgesinde bir yerleşim birimini daha ele geçirdiğini açıklamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, ordularının Donetsk bölgesinde Arhangelskoye yerleşim birimini kontrol altına aldığını belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askeri birliklerinin Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki faaliyetlerine ilişkin bilgi verildi. Rus ordusunun Ukrayna’da çatışmalara devam ettiği aktarılan açıklamada, “Merkez Askeri Grubuna bağlı birlikler, başarılı eylemler sonucunda Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Arhangelskoye yerleşim birimini kurtardı” ifadesi kullanıldı.
Rus hava savunma sistemlerince Ukrayna ordusuna ait 25 insansız hava aracının (İHA) vurulduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
Askeri operasyonun başlangıcından bu yana Ukrayna ordusuna ait 603 uçak, 274 helikopter, 24 bin 615 İHA, 524 hava savunma füze sistemi, 16 bin 156 tank ve zırhlı araç, 1313 çok namlulu roketatar, 9 bin 832 obüs ve havan topu ile 21 bin 987 özel askeri araç imha edildi.
Rusya savaşın başlamasından bu yana aslında bir şekilde masaya oturmaya hazır olduğunu her defasında resmi makamlar aracılığıyla dile getiriyor. Ancak tabii ki Moskova’nın bunun için bazı şartları var ki bunlar da Kiev’in kabul edebileceği şeyler değil. Geçtiğimiz günlerde İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a konuşan dört Rus yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşı sonlandırmaya hazır olduğunu ancak bunun mevcut cephe hatlarının Rusya’ya katılmasıyla mümkün olabileceğini iddia etmişti.
Bu iddianın gündeme gelmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Rusya-Belarus görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Putin Moskova’nın “Volodimir Zelenski’nin meşruiyetinin sona erdiği” gerçeğiyle hareket ettiğini, 2022’deki İstanbul anlaşmalarının hem Ukrayna hem de Rusya tarafına uygun olduğunu söyledi. İstanbul anlaşmalarına atıfta bulunan Putin şöyle konuştu: “Prensipte Ukrayna tarafı anlaşmadan genel olarak memnun kaldı, Rus tarafı da memnun kaldı. Sonuçlandırılması gereken bazı noktalar vardı ancak bunlar genel noktalardıç Tekrar ediyorum: Ukrayna tarafı bu belgeyi imzaladıysa, bu Ukrayna tarafının bundan memnun olduğu anlamına gelir.”
Rus lider hem Zelenski’nin meşruiyetini hem de gelecek ay İsviçre’de yapılacak görüşmelerini sorguladığını da ifade etmişti.
Ukrayna, savaşın nasıl sona erdirileceği konusunda uluslararası görüşleri almak niyetiyle önümüzdeki ay İsviçre’nin ev sahipliğinde yapılacak görüşmelere katılacak. Görüşmeler, Putin’in katılmaması gerektiğini söyleyen Zelenski’nin inisiyatifiyle gerçekleşecek. İsviçre bu nedenle Rusya’yı davet etmedi.
Moskova ise kendisinin bulunmadığı herhangi bir görüşün sonuç odaklı olmasının inandırıcı olmadığı fikrinde. Ukrayna ve İsviçre, Rusya’yı davet etmese de Çin de dahil olmak üzere Rusya’nın müttefiklerinin katılmasını istiyor.
Putin 17 Mayıs’ta Çin’de yaptığı konuşmada İsviçre görüşmelerinin ciddi bir barış müzakeresinden ziyade dayatılan bir koşul olacağını söyledi. İsviçre görüşmelerine böyle bakan Putin, yine Çin’deki konuşmasında, “Biz görüşmeye açığız hiçbir zaman reddetmedik” ifadelerini de kullanmıştı.
Kremlin, Moskova’nın “sahadaki gerçekler” temelinde görüşme fikrine açık olduğunu defalarca dile getirmişti.