Bir yanda katliam öbür yanda ateşkes çabası: İsrail’den ABD’ye mahkum tavizi

İsrail saldırılarını Şifa Hastanesi üzerinde yoğunlaştırırken, arabulucu Katar'da da görüşmeler devam ediyor. İsrail medyası, Tel Aviv'in serbest bırakılacak Filistinli mahkum sayısı öneren ABD'nin teklifini kabul ettiğini yazdı.

Dünya 24 Mart 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş 200 günü geride bırakmak üzere. Ölü sayısının 32 bini aştığı Gazze’de hayatta kalan Filistinlilerin kıtlık riski ve İsrail’in saldırıları altında yaşam mücadelesi de sürüyor. Ateşkes ve esir takası görüşmelerinin sekteye uğraması Tel Aviv güçlerinin Gazze’de kara harekatı düzenlemediği tek bölge olan Refah için de tehlike alarmını artırıyor. Müttefikleri dahi İsrail’e “artık dur” derken, İsrail Refah’a her koşulda gireceğinin sinyalini vermeyi sürdürüyor ve Gazze’nin geri kalanına yönelik saldırılarına da hız kesmeden devam ediyor.

Gazze’deki durum buyken İsrail ve Hamas heyetleri de arabulucu ülke Katar’da esir takası ve ateşkes görüşmelerine devam ediyor. İsrail medyasının bildirdiğine göre, İsrail’in esas hedeflerinden olan ve nerede olduğu sorusuyla ara ara gündeme gelen Hamas’ın üst düzey yöneticilerinden Yahya Sinvar’ın yardımcısı da Katar’daki görüşmelerde. İsrail Devlet Televizyonu Kanal 12, görüşmelere İsrail, ABD, Katar ve Mısır heyetlerinin yanı sıra Hamas Lideri İsmail Haniye, Halid Meşal ve Hamas’ın Gazze sorumlusu Yahya Sinvar’ın yardımcısı Halil El Haya’dan oluşan Hamas heyetinin de katıldığını yazdı.

İsrail medya kuruluşları, Katar’daki İsrail heyetinin, geçici ateşkes ve esir takası anlaşmasında serbest bırakılacak Filistinli mahkum sayısıyla ilgili ABD tarafından önerilen bir teklifi kabul ettiğini yazdı.

İsrail ABD’nin önerisini kabul etti

The Times of Israel’in (TOI) aktardığına göre İsrail ve Hamas’ın bir anlaşmaya varmasını engelleyen temel sorunlardan biri, Hamas’ın rehineler karşılığında İsrail’den serbest bırakılmasını talep ettiği Filistinli mahkum sayısıydı. Habere göre Hamas, İsrail’in kabul edebileceğinden fazla bir sayı talep ediyor İsrail ise bunu reddediyordu. ABD’nin önerisine İsrail’in razı geldiğini yazan TOI, detayları paylaşmadı ancak, haberde Hamas’tan sözkonusu uzlaşıya dair bir yanıt gelmediği ifade edildi.

Arabulucu masasında kendisine uygun bir rol arayışında olan Fransa tarafından sunulan öneri bir ay önce gündeme gelmişti. Paris tarafından taraflara sunulan öneride, anlaşmanın ilk aşamasında kadın, çocuk, hasta ve yaşlılardan oluşan 40 rehineye karşılık 400 Filistinli mahkumun serbest bırakılması öngörülüyordu. Fransa’nın önerisi hali hazırda Hamas’ın talebine yakınken, İsrail ise sayıyı çok fazla bulup reddetmişti. İsrail medyasına göre sayı konusundaki anlaşmazlık bir çözüme ulaşmayınca Washington bir teklifte bulunmak zorunda kaldı. Kanal 12, ABD’nin önerisinin Hamas için “daha cömert” olduğunu ancak İsrail tarafından yine de kabul edildiğini söyledi.

Habere göre İsrail heyeti şu an Hamas heyetinden bir yanıt bekliyor, bu saatler belki de günler dahi sürebilir.

Son zamanlarda en büyük müttefiki ABD ile arası açılan ve uluslararası arenada giderek yalnızlaşan İsrail’in, Washington’un önerisini kabulü de zamanlama açısından dikkat çekti. Refah operasyonu inadı ve sivillere yönelik saldırganlığı nedeniyle kendisine silah veren ABD’yi dahi tepki göstermek zorunda bırakan İsrail’in yalnızlığı manşetlerde çok daha fazla yer kaplamaya başlamıştı. Hatta The Economist “İsrail yalnız” manşetini son sayısının kapağına taşımıştı. İsrail medyasının gündeme getirdiği bu “taviz” aynı zamanda ABD Dışileri Bakanı Antony Blinken’ın İsrail ziyaretini takip etmesiyle de dikkat çekti.

Şifa Hastanesi’nde tansiyon zirve yaptı

Bir yanda Katar’da görüşmeler sürerken öbür yanda İsrail Gazze’yi vurmayı sürdürüyor. İsrail tarafından çembere alınan Şifa Hastanesi’nde de durum gittikçe kötüleşiyor. İsrail askerleri tarafından günler önce yeniden kuşatılan Şifa Hastanesi, Gazze’nin kuzeyinde kısıtlı da olsa hizmet verebilen tek sağlık tesisi. İsrail askerlerinin hastane içinde ve altındaki tünellerde Hamas ve diğer Filistinli örgütlerin üyelerinin bulunduğu iddiasıyla çembere aldığı hastanede tedavi göremeyen hastalar da ölmeye başladı. İsrail Savunma Güçleri (IDF) “Tüm teröristler ölü ya da diri ele geçirilene dek Şifa Hastanesi’ne yönelik operasyonun devam edeceğini” söylerken Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları da Şifa Hastanesi civarında İsrail askerlerini vurduklarını açıkladı.

Hastane çevresinde onlarca ev yakıldı

İsrail ordusunun Gazze’nin batısındaki Şifa Hastanesini kuşatmasının 6. gününde tedavi göremeyen 4 Filistinli hasta hayatını kaybederken, İsrail askerleri hastane çevresindeki onlarca evi de yaktı. İsrail ordusu, 7 binden fazla hastayı ve yerinden edilmiş kişiyi barındıran Şifa Hastanesine uyguladığı kuşatmayı sürdürüyor. Çok sayıda kişiyi alıkoyan İsrail güçleri, Şifa Hastanesinin bir salonunda, çoğu yatarak tedavi gören ve durumları gittikçe kötüleşen 150 hastayı gözaltında tutuyor.

Görgü tanıkları, İsrail ordusunun onlarca tank ve askeri araçla sıkı kuşatma altındaki hastaneye ilaçların ulaşmasını engellemesi nedeniyle hastanede 4 hastanın hayatını kaybettiğini söyledi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, ordu güçleri ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet’in (Şabak) Şifa Hastanesi bölgesindeki “operasyonlarının” devam ettiği aktarılmıştı. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesine düzenlediği baskında şu ana kadar 170’ten fazla Filistinlinin öldürüldüğü, 800’ün üzerinde kişinin “sorgulandığı” belirtilmişti.

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada ise Şifa Hastanesindeki duruma ilişkin şu ifadeler kullanılmıştı: “Şifa Hastanesi yerleşkesi içinden, işgalci İsrail ordusunun hastane binalarındaki sağlık personelini ve yerinden edilmiş Filistinlileri, hastane binalarını bombalayıp üzerlerine yıkmakla, işkence, sorgulama ve öldürmekle tehdit ettiğine dair ifadeler elimize ulaştı.”

Hamas: Düşman güçleri yok ettik

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, Şifa Hastanesi yakınlarında İsrail askerlerine ve araçlarına saldırdıklarını açıkladı. Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, Şifa Hastanesi yakınlarında yoğun kara çatışmalarının devam ettiği belirtildi.

Kassam Tugayları, sağlık tesisini çevreleyen bir alana girmeye çalışan “düşman güçlerini yok ettiğini” ifade etti.  Kuşatma altındaki hastanenin yakınındaki bir binada barikat kuran bir grup İsrail askerine bir roketin isabet ettiği ifade edildi. Açıklamada İsrail askerlerinden bazılarının öldüğü bazılarının da yaralandığı belirtilirken sayının kesin olmadığı da açıklandı.

Yardım bekleyen Filistinliler yine hedef alındı

İsrail hem Refah’ta hem de Gazze’nin geri kalan kısımlarında sivillere gönderilen yardımlara, “Hamas’ın ele geçirdiğini” iddia ederek ambargo uyguluyor. Birleşmiş Milletler’e (BM)  göre, İsrail bu hafta ikinci kez Gazze’nin kuzeyine yardım götürülmesini engelledi. Öte yandan yardım kuyruğundaki Filistinlilere saldıran İsrail 7 kişinin ölümüne neden oldu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in bu hafta ikinci kez açlığın yaşandığı Gazze’nin kuzeyine yardımların girişine izin vermediğini bildirdi. UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, “Bu hafta ikinci kez bir gıda konvoyunun Gazze’nin kuzeyine ulaştırılması engellendi. Bugün, İsrail yetkilileri, çokça ihtiyaç duyulan gıda malzemeleri yüklü diğer bir UNRWA konvoyunun, insanların kıtlığın eşiğinde olduğu Gazze’nin kuzeyine ulaştırılmasına izin vermedi” açıklamasında bulundu.

UNRWA’nın en son yaklaşık 2 ay önce Gazze’nin kuzeyine yardım gönderebildiğini hatırlatan Lazzarini, “Bu insan yapımı bir açlık ve yaklaşan kıtlık hala önlenebilir. İsrailli yetkililer, Gazze’deki en büyük insani yardım kuruluşu UNRWA aracılığı da dahil olmak üzere Gazze’nin kuzeyine geniş ölçekte gıda yardımının ulaştırılmasına izin vermelidir” ifadelerini kullandı.

İsrail yardım kuyruğundaki insanları hedef aldığını yalanladı

Yardımların girişine engel olan İsrail, aynı zamanda Gazze Şeridi’nde yardım bekleyen Filistinlileri hedef almaya da devam ediyor. AA’nın yerel kaynaklardan aktardığına göre İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzey kesimindeki Gazze kenti merkezinde bulunan Kuveyt Kavşağı’nda yardım tırlarının gelişini bekleyen Filistinlilere topçu atışıyla saldırı düzenledi.

Onlarca kişinin bulunduğu noktaya düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 7 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı aktarıldı. Gazze’deki sağlık bakanlığı ardından bu sayısının 19’a yükseldiğini açıkladı.

İsrail ordusu ise askerlerin yardım konvoyuna ateş açtığı yönündeki iddiaları reddetti.  Ordudan yapılan açıklamada, “[İsrail ordusunun] bir yardım konvoyundaki onlarca Gazzeli’ye saldırdığını iddia eden haberler yanlıştır” denildi. Açıklamada, “İlk bulgulara göre konvoya yönelik herhangi bir hava saldırısı olmadığı gibi, yardım konvoyundaki insanlara ateş açıldığına dair herhangi bir olay da tespit edilmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

Daha önce de yardım kuyruklarını hedef almıştı: 

  • İsrail ordusu, 19 Mart’ta da Kuveyt Kavşağı’nda insani yardımlara eşlik etmek için bekleyen yerel ekipleri hedef almış, saldırıda 23 Filistinli hayatını kaybetmişti.
  • Aynı şekilde İsrail ordusunun, Kuveyt Kavşağı yakınında 14 Mart’ta insani yardım tırlarını bekleyen Filistinlileri hedef alması sonucunda 20 kişi ölmüş, 155’ten fazla kişi yaralanmıştı.
  • Gazze kentinin güneyinde 29 Şubat’ta da Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi Kavşağı’nda insani yardım bekleyen Filistinlilere yapılan saldırıda 118 kişi ölmüş, 760 kişi yaralanmıştı.

İsrail giderek yalnızlaşırken…İsrail giderek yalnızlaşırken…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.