Blinken İsrail’de konuştu: Filistin halkının özlemlerini karşılayabilecek bir yol var

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ortadoğu turunun son ayağında Tel Aviv'deydi. İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Blinken "Filistin halkının özlemlerini karşılayabilecek bir yol var" dedi.

Dünya 10 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken. / Fotoğraf: @@SecBlinken (X)

Gazze’deki savaşta üç ay geride kalırken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dördüncü Ortadoğu turunun son ayağında Tel Aviv’i ziyaret etti. İsrail ve Filistinli gruplar arasındaki çatışmayı yumuşatmak amaçlı ziyarete genel itibariyle gergin bir hava hakimdi.

7 Ekim’de başlayan savaşın ardından Ortadoğu’yu dört, İsrail’i ise beş kez ziyaret eden Blinken İsrail’in de jure başkentinde Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Dışişleri Bakanı Israel Katz ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü.

Netanyahu ile Tel Aviv’deki görüşmesine ilişkin paylaşım yaptığı X hesabından Blinken şöyle dedi:

“Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştük ve İsrail’in başka bir 7 Ekim’i engelleme hakkına olan desteğimizi yeniden teyit ettik. Sivillerin zarar görmemesinin, sivil altyapının korunmasının ve insani yardımların Gazze geneline dağıtılmasının sağlanmasının önemini de vurguladım.

İsrail yönetiminin tepesiyle yaptığı görüşmelerin fotoğraflarına yer veren Blinken “Bugün Tel Aviv’de İsrail Başbakanı Netanyahu, Başkan Herzog ve diğer bazı üst düzey hükümet yetkilileriyle Gazze’deki askeri harekatları ve bölgenin ve İsrail’in geleceğini nasıl gördüğümüz konusunu görüştüm” dedi.

İki taraftaki esir ve mahkumları ve sivilleri hedef alan saldırıları da görüştüğünü belirten ABD’li bakan “Sivilleri korumak, insani yardımın ihtiyaç sahiplerine geçmesini ve rehinelerin geri getirilmesini sağlamak için daha fazlasını yapmanın mutlak zorunluluk olduğunu vurguladım” diye devam etti.

Blinken “İsrail’e kalıcı barış ve güvenlik getirebilecek, bölgeyi buluşturacak ve Filistin halkının özlemlerini karşılayabilecek bir yol olduğuna inanıyorum. Ve bunu bölgeyi geçmişin zorluklarına değil geleceğe odaklanan bir bölge haline getirecek şekilde yapacağız” dedi.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre Blinken İsrail Savaş Kabinesi üyelerine Gazze’ye ulaştırılan yardımların artırılması gerektiğini söyledi. Blinken savaş kabinesine “Bölgedeki birçok ülkeye yaptığım ziyaretten döndüm, İsrail’in bölgeye entegrasyonunun sağlanmasına yönelik istekleri var ancak bizim de bir siyasi vizyonumuzun olması gerekiyor” diye konuştu.

İsrail ile Lübnan’daki Hizbullah hareketi arasında 8 Ekim 2023’te başlayan çatışmalar nedeniyle İsrail’in kuzeyinde sınır bölgelerinden tahliye edilen İsraillilere ilişkin Blinken “Kuzey bölgelerindeki halkı evlerine nasıl döndüreceğimizi anlamamız gerekiyor” dedi. Ayrıca Blinken, Netanyahu ve savaş kabinesi üyeleri ile Hamas’ın elindeki esirlerin serbest bırakılmasına yönelik çabaları da görüştü.

Basın toplantısı düzenledi, ‘Gazzelilere baskı yapılmamalı’ dedi

Batı Kudüs’teki ABD Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Blinken bölge ülkeleriyle yaptığı görüşmeler sonrasında Netanyahu ile yaptığı görüşmeye değindi: “Bugünkü toplantılarda Filistinli sivillerin şartlar izin verdiğinde evlerine dönebilmeleri konusunda gayet açıktım. (Filistinlilere) Gazze’den ayrılmaları için baskı yapılmamalı” dedi.

Blinken İsrail’in saldırılarının “Gazze’nin kuzeyinde daha düşük yoğunluklu bir aşamaya doğru gittiğini” ve “İsrail ordusunun güçlerini azalttığını” savundu. ABD’li bakan Tel Aviv yönetiminin Birleşmiş Milletler’in (BM) “değerlendirme misyonu yürüteceği bir planı da kabul ettiğini” bildirdi. Misyonun “yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kuzeydeki evlerine dönmelerine izin verilmesi konusunda ne yapılması gerektiğini belirleyeceğini” söyleyen Blinken “Bu bir gecede olmayacak. Ciddi altyapı ve insani zorluklar var. Ancak misyon engelleri ve nasıl aşılabileceklerini değerlendiren bir süreç başlatacak” diye konuştu.

Blinken ABD’nin Filistinlilerin Gazze dışına taşınmasını savunan her türlü öneriyi reddettiğine dikkat çekerek “Filistinliler için siyasi hakları anlamında bir yol olması da hayati önemde. Biz ve bölge ülkeleri Gazze ve Batı Şeria dahil Filistin yönetimini destekliyoruz. Bölgede konuştuğum herkesle, bu tekrar bariz bir şekilde ortaya çıktı” dedi.

İsrail basını: Netanyahu-Blinken görüşmesi gergin geçti

İsrail’in Kanal 12 televizyonunun haberinde İsrail Başbakanlığı tarafından görüşmeden sonra yapılması beklenen yazılı açıklamanın hala yayınlanmadığı ve bu durumun iki taraf arasındaki ihtilaflara işaret ettiği belirtildi.

ABD ve İsrail arasında “savaş konusunda görüş ayrılığının derinleştiği” vurgulanan haberde “Washington’un sabrı tükeniyor” dendi. Haberde Netanyahu’nun Blinken’ın basın toplantısına katılmayacağı öne sürülmüştü. Nitekim öyle de oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye ve Yunanistan’ın ardından bölge turu kapsamında sırayla Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ardından Suudi Arabistan’a geçmişti. Dün İsrail’e gelen Blinken İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Netanyahu, Dışişleri Bakanı Israel Katz ve savaş kabinesi üyeleriyle bir araya geldi.

Blinken’ın yarın da devam edecek ziyareti kapsamında İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz ve ana muhalefet lideri Yair Lapid ile görüşmesi bekleniyor.

Savaşı yumuşatmaya giden Blinken'a İsrail'den 'sopa' önerisiSavaşı yumuşatmaya giden Blinken’a İsrail’den ‘sopa’ önerisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.