Blinken Katar’da Al Sani ile görüştü: ‘Gazzeliler göçe zorlanamaz’

Gazze'de insani krize dönüşen savaş tüm hızıyla sürerken Ortadoğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, turunun Katar ayağında mevkidaşı Al Sani ile görüştü. Basın toplantısında Blinken Gazzelilerin göçe zorlanamayacağını söyledi.

Dünya 7 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani / Fotoğraf: AA

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılar tüm şiddetiyle sürüyor. Bu saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı son 24 saatte 113 artarak 23 bine yaklaştı. İşgali neredeyse Refah’a kadar genişleten İsrail ordusu kente giriş yapan yardım tırlarına ise sınırlı ölçüde izin veriyor.

Ateşkes çağrılarına kulak tıkayan ABD’ye uluslararası tepkiler gelmeye devam ederken Ortadoğu turuna çıkan Dışişleri Bakanı Antony Blinken Katar ziyareti için yola çıkmadan X hesabından paylaşım yaptı. Gazze’deki durumu bölgedeki ortaklarıyla görüşmek üzere Ortadoğu’yu ziyaret ettiğini söyleyen Blinken “Bunlar kolay diyaloglar değil ancak hem Gazze’nin geleceği hem de İsrailli ve Filistinlilerin geleceği için şimdi bu diplomasiyi yürütmemiz hayati önem taşıyor” dedi.

Blinken 7 Ekim 2023’ten bu yana 4. kez bölgeye gittiğini ifade ederek, ilk günden bu yana çatışmanın yayılmasını önlemeye odaklandıklarını söyledi. Ziyareti kapsamında ortaklarıyla çatışmanın yayılmasını önlemek amacıyla yapılabilecekler konusunda görüşeceklerin altını çizen ABD’li bakan, sivillerin korunması, insani yardımların üst düzeye çıkarılması ve kalan esirlerin serbest bırakılması konularını ele alacaklarını ifade etti.

‘Çok fazla Filistinli, özellikle de çocuk öldürüldü’

Blinken “Gazze’deki erkekler, kadınlar ve çocuklar için durum ciddiyetini koruyor. Çok fazla Filistinli, özellikle de çocuk öldürüldü. Çok fazla kişi gıdaya, suya, ilaca ve yaşam için temel ihtiyaçlara erişim açısından büyük zorluklar yaşamaya devam ediyor” dedi.

Bölgede herkes için sürdürülebilir, huzurlu ve güvenli bir geleceğe yönelik adımlara odaklanacaklarının altını çizen Blinken, “Bu, yeniden inşa edilmesi, güvenliğin sağlanması ve Filistinlilerin liderliğinde bir yönetime sahip olunması için Gazze’de gerekli çalışmalarla başlar” görüşünü paylaştı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye, Yunanistan, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) kapsayan bölge turuna çıkmıştı.

Al Sani ile basın toplantısı: ‘Filistinliler evlerine dönebilmeli’

Ortadoğu turuna Basra Körfezi’nden devam eden Blinken Katar’ın başkenti Doha’da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Gazze’ye ilişkin açıklamalarda bulunan Blinken “Filistinli siviller koşullar el verir vermez evlerine dönebilmelidir” dedi. ABD’li bakan ayrıca Filistinlilerin Gazze’yi terk etmeye zorlanamayacağının ve zorlanmaması gerektiğinin altını çizdi.

İsrailli siyasilerin ve yetkililerin son günlerde üst üste yaptıkları Filistinlilerin, Gazze dışına göç ettirilmesine yönelik açıklamalarına da değinen Blinken, bu tarz söylemleri “reddettiklerini” belirtti, söz konusu söylemlerin “sorumsuzca” olduğunu ve durumu daha da zorlaştırdığını kaydetti.

Al Sani: Gazze Filistin topraklarının bir parçasıdır

Toplantıda söz alan Al Sani de Gazze’nin Filistin topraklarının bir parçası olduğunu ve Filistinliler tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtti. Müzakere sürecinin devam ettiğini ancak bazı zorluklar yaşadıklarını kaydeden Al Sani, “Hamas’ın üst düzey yetkililerinden birinin öldürülmesi (Hamas’ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri) bu komplike sürece etki edebilir” dedi.

Al Sani zorluklara rağmen taraflarla görüşmelere devam ettiklerini ve en kısa sürede Gazze’de ateşkesin sağlanacağı, yardım girişlerinin artırılacağı ve esirlerin serbest kalacağı bir anlaşmaya varılması için çabaladıklarını kaydetti. Katarlı siyasetçi “Gazze’nin Filistin topraklarının bir parçası olduğunu, Filistin idaresi altında olması gerektiğini ve burada sadece Filistin halkının karar verme hakkına sahip olduğunu” vurguladı.

Katar Emiri ile de görüştü

Blinken, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile de bir görüşme gerçekleştirdi. İsrail’in Gazze’deki sivil kayıplarını azaltması ve kente daha fazla yardım girmesine izin vermesi gerektiğini söyleyen Blinken ayrıca çatışmalar sona erdiğinde Gazze için bir plan yapmanın önemli olduğunu da ifade etti.

Katar resmi ajansı QNA’nın haberine göre, Lusail Sarayı’nda yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki stratejik ilişkiler ile bunları geliştirmenin yollarının yanı sıra Gazze Şeridi ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki son gelişmeler başta olmak üzere birçok bölgesel ve uluslararası konu ele alındı.

Katar Emiri Şeyh Temim, görüşmede Gazze’de acil ateşkes sağlanması, sivillerin korunması, tüm bölgelere yeterli ve sürdürülebilir insani yardım ulaştırılması ve gerilimin düşürülmesi için çalışmanın gerektiğini belirtti.

Ortadoğu turu kapsamında Türkiye ve Ürdün’ün ardından Katar’a gelen Blinken’in ziyaret programında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, İsrail, Mısır ve Batı Şeria da yer alıyor.

Blinken, ziyaret kapsamında Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile de bir araya gelmişti.

Evinin önünde kırmızı boyayla protesto edilmişti

ABD’de bir grup Filistin destekçisi aktivist geçen hafta perşembe günü Dışişleri Bakanı Blinken’ın evinin önünde protesto düzenlemiş, aktivistler evinden ayrılan Blinken’ın aracına kırmızı boya fırlatmıştı. Göstericiler Blinken’ın Virginia eyaletinin McLean semtindeki konutunun karşısına da kendisine benzeyen, elleri kana bulanmış bir mumya da bırakmıştı.

Konvoy eşliğinde evinden ayrılan Blinken’a “Utanmalısın” diye bağıran protestocular Filistin bayraklarıyla aracın ardından bir süre koşmuştu. Aktivistler Blinken’ın evinin önüne döktükleri kırmızı boyalarla da kan görüntüsü oluşturmuştu. Ellerindeki tencere ve tavaları birbirine vurarak dikkat çekmeye çalışan göstericiler Blinken’a “Gazze’de ölümleri durdur,” “Savaş suçlusu” diye bağırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken İstanbul'daABD Dışişleri Bakanı Blinken İstanbul’da

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.