Trump’a bir dava daha: 2020 seçiminde Georgia eyaletinde kazanacak kadar oy bulunmasını istemiş

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında 4'üncü dava da kabul edildi. Eyalet jürisi tarafından kabul edilen iddianameye ve sızdırılan ses kaydına göre Trump, eyalet sekreteri Brad Raffensperger'i arayarak, sonucu değiştirmeye yetecek sayıda oy bulmasını istiyordu.

Dünya 16 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
2024 Başkanlık seçiminde adaylığını koyan eski Başkan Donald Trump hakkındaki dava sayısı 4'e çıktı.

2024’teki Başkanlık Seçimi’nde tekrar aday olan ve kampanyasını yürüten eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında 4’üncü dava da kabul edildi. 2020 seçimlerinde Georgia eyaletindeki sonuçları değiştirmeye çalışmakla suçlanan Trump ve beraberindeki 18 kişiye eyalet jürisinin kabul ettiği iddianameye göre şu suçlamalar iletiliyor:

  • Georgia eyaletinin şantaj yasasını çiğnemek
  • Bir kamu görevlisini, ettiği yemine aykırı hareket etmeye yöneltmeye çalışmak
  • Bir kamu görevlisinin yerine geçmeye çalışmak
  • Evrakta sahtecilik yapmaya çalışmak
  • Sahte açıklamalar yapmak, belgeler hazırlamak

Sızdırılan telefon kaydına göre Trump, 2020 seçim gecesinde Georgia eyaletinin en üst düzey seçim yetkilisi, eyalet sekreteri Brad Raffensperger’i arayarak sonucu değiştirmeye yetecek sayıda oy bulmasını istiyor. Kayıtta Trump, eyaletin Cumhuriyetçi yetkilisine “Sadece 11 bin 780 oy bulmanı istiyorum” diyor.

Trump’la beraber suçlananlar arasında avukatı Rudy Giuliani, Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows ve Beyaz Saray avukatı John Eastman da yer alıyor.

Fulton Bölge Savcısı Fani Willis, ilgili soruşturmayı 2021 yılında başlatmıştı. Savcı, suçlanan 19 kişiye, gönüllü olarak teslim olmaları için 25 Ağustos’a kadar süre verdiğini belirtirken, bu isimleri aynı davada yargılamayı planladığını söylüyor.

İddianamedeki kişiler bir suç örgütü olarak tanımlanıyorlar. Trump’ın 2024 seçimleri için çalışan kampanya ofisinden yapılan açıklamada davanın siyasi amaçlarla açıldığı savunuluyor. Donald Trump, Washington DC’de açılan benzer suçlamalar içeren davada hakkındaki dört suçlamayı da reddetmişti. Bu dava, Kasım 2020 ABD Başkanlık seçimleri ve 6 Ocak 2021’deki ABD Kongresi baskını arasında yaşananlara odaklanıyor.

Trump hakkında açılmış iki dava daha var; biri gizli belgeleri yanlış yönetmek, diğeri de porno yıldızı Stormy Daniels’a yapılan sus payı ödemesini örtmek için sahtecilik yapmak.

Amerika, başkentindeki Ulusal Muhafızlar'ı yeniden yapılandırmayı tartışıyorAmerika, başkentindeki Ulusal Muhafızlar’ı yeniden yapılandırmayı tartışıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.