Katibe ‘partizan’ dedi ‘susmadın’ cezasını yedi: Trump, 10 bin dolar ödeyecek

Eski ABD Başkanı Donald Trump, dolandırıcılık davası görüldüğü sırada "konuşmama yasağını" ihlal ettiği gerekçesiyle ceza yedi. Trump, 10 bin dolar ödeyecek.

Dünya 26 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Trump mahkeme salonunda.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın davaları devam ederken bir yandan da sansür uygulaması olarak eleştirilen konuşma yasağı da bugün yine gündeme geldi. Donald Trump’ın New York’ta görülen dolandırıcılık davasında eski başkana ceza çıktı. New York yargıcı, Trump’ın mahkeme görevlilerine yönelik söylemleri nedeniyle verilen konuşma yasağı kararını ikinci kez ihlal ettiğini belirtti. Eski Başkan bu ihlal nedeniyle 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

Yargıç Arthur Engoron, Trump’ın 3 Ekim’de yargıcın baş katibinin ABD Senatosu Çoğunluk lideri Demokrat Chuck Schumer ile birlikte poz verdiği bir fotoğrafı sosyal medyada paylaşması ve katibin Schumer’in ‘kız arkadaşı’ olduğunu iddia etmesi konuşma yasağını vermişti.  Ancak Trump susmadı. New York’ta görülen dolandırıcılık davasına ara verildiği sırada gazetecilere bir açıklama yaparak, “Bu yargıç çok partizan bir yargıç, yanında çok partizan bir kişi oturuyor, hatta belki de ondan çok daha partizan” dedi.

Trump’ın “partizan” yorumlarını katibine atıfla yaptığını düşünen Yargıç Engoron bunun açık bir şekilde “konuşma yasağı ihlali olduğunu” belirtti.  Trump’ın gazetecilere yaptığı açıklamalarda “yargıcın yanındaki partizan” olarak belirttiği kişinin ise şimdilerde eski başkan aleyhine ifade veren eski avukatı Micheal Cohen olabileceği belirtildi. Cohen, dün verdiği ifade de Trump’ın sahibi olduğu gayrimenkullerin değerlerinin eski başkanın istediği şekilde manipüle edildiğini ifade etmişti.

‘Bir daha yapma yoksa daha kötü olur’

Sanık sandalyesinde oturan eski başkan, para cezasına çarptırılmadan önce kürsüye çıktı ve Engoron’a, partizan diyerek eski avukatı Cohen’i kast ettiğini söyledi. Yargıç Engoron ise bunu reddederek katibine yönelik kurulan bir cümle olduğunda ısrar etti.  Engoron, “Bu ifadenin tanığa atıfta bulunacağı fikri bana mantıklı gelmiyor” diyerek sonrasında Trump’a “Bunu bir daha yapma, yoksa daha kötü olur” ifadelerini kullandı.

Konuşma yasağını çiğnediği gerekçesiyle para cezasına çarptırılan Trump, sonrasında mahkeme salonunu terk etti.

Yargıç Engoron, daha önce de katibini aşağılayan bir paylaşımı nedeniyle Trump’a 5 bin dolar para cezası vermiş sonraki ihlallerinin hapis dahil “çok daha ağır” sonuçları olabileceği konusunda da eski başkanı uyarmıştı.

Dolandırıcılık davası

Duruşma, Trump ve aile şirketi Trump Organization’ın değerlerini yasa dışı olarak manipüle ettiği iddialarıyla ilgili. Bu dava Trump’ın iş imparatorluğunu parçalayabilir. New York Başsavcı Letitia James, Trump’ın, üç çocuğunun ve şirketinin servetini 3,6 milyar dolar fazla gösterdiğini öne sürdüğü iddianamede, yargıçtan, Trump ve çocuklarının New York’ta bir daha şirket kurmamasını, 5 yıl boyunca ticari gayrimenkul satın almalarını yasaklamasını ve 250 milyon dolar para cezasına çarptırılmasını talep ediyor.

‘Emlak sektöründe yıllarca çok sayıda kişi ve kurumu dolandırdığı’ suçlamasıyla açılan davada, Yargıç Arthur Engoron, eski Başkan ve ‘Trump Organization’ adlı şirketinin anlaşmalarda ve finansman sağlama evrakında, varlıklarına aşırı değer biçerek ve net servetini abartarak bankaları, sigortacıları ve iş dünyasından kişileri dolandırdığına ilişkin suçlamaların mahkemede görülmesine hükmetmişti.

‘İtaatsiz anılar’

Trump’ın eski avukatı Michael Cohen de davanın kilit isimlerinden. Cohen verdiği ifadede, Trump’ın gayrimenkul varlıklarının değerini “keyfi olarak” şişirdiğini ifade etmişti.

Dolandırıcılık davasında kilit isim olan Cohen, ‘İtaatsiz: Anılar’ adını verdiği bir kitap yazmıştı. Trump’ın eski avukatı, kitabında kendisinin cezaevine girmesine neden olan ‘suçların aynısından Trump’ın da suçlu’ olduğunu iddia etmiş, eski ABD Başkanı’nı ‘hilebaz, yalancı, dolandırıcı, zorba, ırkçı saldırgan ve sahtekar’ olarak tanımlamıştı.

'6 milyar dolarlık başkan' yargılanmaya devam ediyor... Trump'ın eski avukatı suçlamaları kabul etti‘6 milyar dolarlık başkan’ yargılanmaya devam ediyor… Trump’ın eski avukatı suçlamaları kabul etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.