Blinken’ın Kiev ziyaretinin gölgesinde Donetsk’teki pazara füze saldırısı: 17 ölü, 32 yaralı

Bir Rus füzesinin dün Ukrayna'nın doğusundaki bir pazarı vurduğu, 17 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı bildirildi. Bu saldırı, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Kiev'e geldiği ve Ukrayna için 1 milyar dolardan fazla yeni destek fonunu açıklamasının beklendiği bir sırada gerçekleşti.

Dünya 7 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Pazardaki yaklaşık 30 çadır hasar gördü. Fotoğraf: Shutterstock

Rusya, Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki Kostiantynivka kentindeki bir açık hava pazarına füzeyle saldırdı. İçişleri Bakanı İhor Klymenko, saldırıda 17 kişinin öldüğünü ve 32 kişinin yaralandığını açıkladı.

Savunma Bakanlığı pazarın balistik bir füzeyle vurulduğunu bildirdi. İtfaiyecilerin pazardaki yaklaşık 30 çadırı yakan alevleri söndürdüğünü de sözlerine ekledi. 20 dükkanın, elektrik hatlarının, bir idari binanın ve bir apartmanın hasar gördüğü de bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, resmi Telegram kanalında, “Sıradan bir pazar. Dükkanlar. Bir eczane. Yanlış hiçbir şey yapmayan insanlar” dedi. Zelenski daha sonra Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile düzenlediği basın toplantısında, “Burayı bilenler bilir, sivil bölgesidir. Yakınlarda hiçbir askeri birlik yok. Saldırı kasıtlıydı” sözlerini dile getirdi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, “Rusya’nın bu acımasız saldırıları Ukrayna halkını desteklemeye devam etmenin önemini gösteriyor” vurgusunda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken şu anda Kiev ziyareti kapsamında Ukrayna’da.

ABD’li yetkililere göre Blinken’ın ziyaretinin amacı Ukrayna’nın 3 aydır sürdürdüğü taarruzu değerlendirmek ve Kiev’in saldırıları geri püskürtme çabasının yavaş ilerlemesine rağmen ABD’nin işgal altındaki ülkeye desteğinin devam edeceğinin sinyalini vermek.

Blinken, “Ukrayna’nın sadece taarruzda başarılı olması için değil, uzun vadede caydırıcı bir güce sahip olmak için ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olduğundan emin olmak istiyoruz. Ayrıca güçlü bir ekonomi ve demokrasi inşa ediş aşamasında ortağımızla işbirliği yapmaya kararlıyız” dedi.

Blinken’ın 1 milyar dolarlık yardım paketi açıklaması bekleniyor

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Blinken’ın Ukrayna’ya 1 milyar değerinde yeni ABD desteğinin sözünü vereceğini söyledi. Yetkili paranın ‘birtakım’ yatırımlar için kullanılacağını söylemekle beraber başka ayrıntı vermedi.

Başka bir ABD’li yetkili ise toplam yardımın yaklaşık 175 milyon dolarlık kısmının Pentagon stoklarından sağlanacak silahlar şeklinde olacağını söyledi. 100 milyon doların ise Ukraynalıların ilave silah ve teçhizat satın almalarına olanak tanıyacak hibe şeklinde yapılacağını belirtti.

Bir başka yetkili ise Blinken’ın askeri yardıma ek olarak Ukrayna’ya silahla ilgisi olmayan yaklaşık 805 milyon dolarlık yardım açıklamasının beklendiğini belirtti. Bu yardımın 300 milyon doları kolluk kuvvetleri için, 206 milyon doları insani yardım için, 203 milyon doları yolsuzlukla mücadele için ve 90,5 milyon dolarının da mayın temizleme için kullanılacağı söylenildi.

Bu yardım paketinde Rus oligarkların dondurulmuş varlıklarının 5.4 milyon dolarlık bir miktarının da Ukrayna’ya verileceği belirtildi. Blinken’ın açıklayacağı yardım daha önce ABD Kongresi tarafından onaylanan paradan geliyor. ABD Başkanı Joe Biden 2023’ün son aylarında Ukrayna’ya 21 milyar dolarlık askeri ve insani yardımda bulunulmasını talep etmişti ancak bunun ne kadarının onaylanacağı belli değil.

Cumhuriyetçi siyasetçilerin çoğu Ukrayna’ya daha fazla yardım gönderilmesine karşı temkinli yaklaşıyor. Kamuoyu yoklamaları da ABD halkının savaşa verdiği desteğin azaldığını gösteriyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD’nin Ukrayna’ya yardımının ‘özel askeri operasyonun gidişatını etkilemeyeceğini’ söylüyor.

Batı'yı Trump endişesi sardı: Cumhuriyetçiler kazanırsa ABD'nin Ukrayna'ya desteği kesilebilirBatı’yı Trump endişesi sardı: Cumhuriyetçiler kazanırsa ABD’nin Ukrayna’ya desteği kesilebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.