Muz Cumhuriyeti’nden Greedflation’a: Adın ne değeri var?
Bloomberg'de Türkiye'nin NATO'yla ilişkisini inceleyen Bobby Ghosh, son yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine onay verirken şart koştuğu AB üyeliğini cesur bir şantaj olarak değerlendirdi. Türkiye'nin İsveç'e onay kararı ise Avrupa'da büyük memnuniyet yarattı.
ABD merkezli Bloomberg’de Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine yönelik tavrına ilişkin yorum yazıları kaleme alan Bobby Ghosh, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye’nin AB üyeliğini şart koşmasını “Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliğini mahkûm etti” ifadesiyle değerlendirirken, “İsveç ve NATO ile ilgili son dakika anlaşmasına rağmen, şantaj girişimi Avrupalıların onu kulüplerinden uzak tutmaları için bir başka neden. Onu kulüplerinde kim ister ki?” yorumunu yaptı.
Ghosh, Erdoğan’ın AB üyeliği çıkışını ‘cesur bir şantaj’ olarak nitelerken, “İsveç konusunda bir atılım yapılmış gibi görünse de AB önerisi, ABD ve Avrupalı müttefikleri tarafından, Erdoğan’ın çok taraflı örgütler içinde güvenilir bir müttefik olmadığının bir başka kanıtı olarak okunmalıdır” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın son hamlesiyle, AB’ye Türkiye’nin üyelik başvurusunu yavaşlatmak için bir bahane daha verdiğini öne süren yazar, “Türk lider kendisini kara listeye aldırdığı için Avrupalılara karşı uzun süredir bir kin besliyor. Türkiye, Erdoğan iktidara gelmeden çok önce üyelik başvurusunda bulundu. Ancak AK Parti’nin yükselişi, çoğunluğu Müslüman olan bir ulusun saflara katılmasına zaten temkinli yaklaşan üyeleri korkuttu” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’deki seçimlerden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın galip ayrılmasıyla Türkiye’nin üyelik sürecinin en az 5 yıl daha ötelendiğini savunan Ghosh, “Erdoğan’ın Avrupalılarla ilgili hayal kırıklığı, giderek daha kavgacı bir söylemle kendini gösterdi. Bu noktada Türkiye’nin AB üyeliğinin önündeki en büyük engel Erdoğan’ın kendisidir. Zaman zaman üyeliğin bir hedef olarak kaldığını iddia etse de, politikaları ülkeyi son 50 yılda hiç olmadığı kadar kapıdan uzaklaştırdı” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü TBMM’ye iletme taahhüdüne Avrupa’dan çok sayıda tepki geldi.
The breakthrough on Sweden's accession to #NATO has been reached in Vilnius!
The Alliance will hopefully soon welcome Sweden as a full-fledged member.
This will siginificantly strenghten Baltic sea region& the entire Alliance.
We are united and we are strong!
— Gitanas Nausėda (@GitanasNauseda) July 10, 2023
Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, karardan duyduğu memnuniyeti Twitter hesabından, “İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin atılım Vilnius’ta sağlandı. İttifak’ın İsveç’i yakında tam üye olarak karşılayacağını umuyorum. Bu, Baltık Denizi bölgesi ve tüm İttifak’ı önemli ölçüde güçlendirecektir. Birlikteyiz ve güçlüyüz” ifadeleriyle aktardı.
Tepkiler şu şekilde:
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis: “Bu hepimizi daha güvenli ve daha güçlü yapar. Sürecin tamamlanmasını dört gözle bekliyorum.”
Letonya Başbakanı Krisjanis Karins: “Bölge ve tüm İttifak için harika haberler! Yakın dostumuz İsveç onay sürecinin tamamlanmasıyla NATO üyesi olacak. NATO daha da güçleniyor.”
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani: “İsveç’in NATO’ya girmesi çok iyi bir haber. Türkiye’nin bu karardan yana olması sevindirici. Böylece Atlantik İttifakı’nın bütünlüğü güçleniyor. Orta Doğu, Afrika ve Hint-Pasifik’e daha fazla dikkat verme zamanı.”
Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra: “Bu, onaylamaya giden yolda çok önemli bir adım. Biraz zaman aldı ama beklemeye değdi.”
Almanya’da ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Fridrich Merz: “Vilnius’tan güzel haberler ve (İsveç Başbakanı) Ulf Kristersson ile (NATO Genel Sekreteri) Jens Stoltenberg’e tebrikler. İsveç’in NATO’ya giden yolu açıldı. NATO’da giderek artan yapıcı tavrı için Türkiye’ye teşekkürler.”
MI6 Başkanı Richard Moore: “Bravo. Alfabetik olarak NATO masasında muhtemelen Türkiye’nin bir yanında İngiltere, diğer yanında İsveç olacak.”
Le Monde: “Türkiye, İsveç’in NATO üyeliği engelini kaldırmaya hazır olduğunu söyledi.”
Liberation: “NATO: Erdoğan İsveç’in İttifak’a katılması için yeşil ışık yaktı.”
Corriere della Sera: Türkiye’nin İsveç’e yönelik kararını, “NATO’da dönüm noktasına doğru” başlığıyla ilk sayfadan verdi. Haberde, Vilnius’taki zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in İttifak’a katılımına olur vererek kapıyı açtığı, şimdi Ukrayna’nın üyeliğinin de tartışılacağı belirtildi.
La Stampa: “Erdoğan’ın hamlesi” başlığıyla ilk sayfadan duyurduğu haberinde, Erdoğan’ın masaya kimsenin öngöremediği bir kozla çıkarak İsveç’in NATO üyeliğine karşı AB’nin Türkiye’nin üyelik sürecini canlandırmasını istediği ve saatler sonra AB Konseyi Başkanı Charles Michel’den bir açılımı cebine koyduğu ifade edildi.
Hollanda Kamu yayıncısı NOS: “Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğini onaylayacak” başlıklı haberinde, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in terörizmin önlenmesi alanındaki işbirliği ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’in Erdoğan’la görüşmesinde AB-Türkiye işbirliğini yeniden öne çıkarmaya yönelik mesajlarının Erdoğan’ın kararında etkili olduğu yorumlara yer verildi.