Ukrayna Savunma Bakanlığı’nda 40 milyon dolarlık yeni yolsuzluk

Ukrayna Savunma Bakanlığı 2022'de küçük bir firmaya 100 bin havan mermisi karşılığında 40 milyon dolar verdi. Ancak paranın karşılığını alamadığı gibi bir kısım paranın da yurtdışına çıkarıldığı öğrenildi. SBU olaydan sorumlu olanları tutukladı.

Dünya 29 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: SBU

Ukrayna Güvenlik Servisi SBU ordunun savaşta Rusya’ya karşı kullanacağı mermi için gerek duyduğu 40 milyon doları çalmaya çalıştıkları gerekçesiyle Savunma Bakanlığı’ndan beş kişiyi tutukladı.

SBU cumartesi günü Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey iki yetkiliyi tutukladığını bildirdi. İddiaya göre bu kişiler az bilinen bir silah firması olan Lviv Arsenal ile Ağustos 2022’de 100 bin havan mermisi için sözleşme yapmış, anlaşma uyarınca önden ödeme alınmıştı. Ne var ki para karşılığında alınması planlanan havan mermileri Ukrayna ordusuna teslim edilmedi.

Paranın bir kısmının yurt dışına Balkanlarda bir banka hesabına aktarıldığı öğrenilen olayla ilgili olarak beş kişi tutuklandı. Suçlananlardan birinin ülkeden kaçmaya çalışırken yakalandığı belirtildi. Tutuklanan yetkililer 12 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Lviv Arsenal CEO’su Yurii Zbitnev mühimmat sözleşmesinden sorumlu kişinin kovulduğunu belirterek şirketin fonları “daha uygun amaçlar için kullanılmak üzere” devlete iade etmek için Savunma Bakanlığı ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Dmitro Klımenkov cumartesi günü “Savunma Bakanlığı silah tedariki üzerinden zimmetine para geçirenlere taviz göstermeden müdahale etmeye devam ediyor. Yolsuzluk yapanlara yer yok” açıklaması yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Avrupa Birliği’nin (AB) kapıları Ukrayna’ya açılmaya çok yaklaşmışken ülkede yolsuzlukla mücadeleyi artırmaya çalışıyor. Ancak Savunma Bakanlığı’ndaki yolsuzluklar bitmiyor.

Yolsuzluk skandallarının çok sık görüldüğü ülkelerden biri olan Ukrayna Berlin merkezli sivil toplum kuruluşu Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı yolsuzluk endeksinde 180 ülke içinde 116. sırada.

Geçen yıl eylül ayında Türkiye’den alınan montların fiyatlarıyla oynandığı ortaya çıkmıştı. Olayda Zelenski’nin partisinden bir siyasetçinin yakınının parmağı olduğu anlaşılmıştı. Haberi ortaya çıkaran gazetecilere meydan okuyan Savunma Bakanı Oleksii Reznikov yolsuzluk olduğu ispatlanırsa istifasını vereceğini söylemişti. Olayın üzerinden çok geçmeden Reznikov bakanlık görevinden alındı. Reznikov’un yerine Kırım Tatarı Rüstem Umerov getirildi.

Ukrayna bu sefer yolsuzluk iddiasıyla karıştı: Türkiye'den alınan kışlık ceketlerin fiyatlarıyla oynanmışUkrayna bu sefer yolsuzluk iddiasıyla karıştı: Türkiye’den alınan kışlık ceketlerin fiyatlarıyla oynanmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.