Bloomberg, ‘Şimşek de KKM’den memnun değil’ diye yazdı, Şimşek sert dille yalanladı

ABD'li haber ajansı Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yabancı yatırımcılara kur korumalı mevduatın kötü bir fikir olduğunu ve gerekli kaynağın bulunması durumunda sona erdirileceğini söylediğini yazdı, bakanlık ise sert bir dille bu haberi yalanladı.

Ekonomi 8 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Şimşek yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıda a, 'Kur Korumalı Mevduat'ın birçok zorluk yaratan kötü bir fikir olduğunu' söylemiş.

Amerikan haber ajansı Bloomberg’den Kerim Karakaya’nın haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek perşembe günü yabancı yatırımcılarla yaptığı özel toplantıda kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasından memnun olmadığını söyledi.

Toplantıya katılanlar Bloomberg’e Şimşek’in, KKM’nin “birçok zorluk yaratan kötü bir fikir olduğunu” söylediğini belirttiler. KKM uygulaması 2021 Aralık ayında döviz kurlarındaki hızlı artışı engellemek için devreye sokulmuştu. Faizin yanı sıra TL’nin döviz karşısında değer kaybı kadar ödemenin devlet tarafından garanti edildiği uygulama büyük ilgili görürken, hem Hazine hem de Merkez Bankası için büyük yük oluşturur hale geldi.

Prof. Dr. Hakan Kara'ya göre KKM bir Ponzi, Bakan Nebati'ye göre ise dövizde istikrarı sağladıProf. Dr. Hakan Kara’ya göre KKM bir Ponzi, Bakan Nebati’ye göre ise dövizde istikrarı sağladı

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, ekonomiyi yönetmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen eski bir Wall Street bankacısı olan Şimşek’in yeterli kaynak bulunduğu anda KKM uygulamasının sonlandırılacağını söylediğini aktardı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise haberi ağır bil dille yalandı. Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Bloomberg’e göre 100 milyar doların üzerine çıkan KKM, parasını çekmek ve dolara dönmek isteyenlerin sayısının çok olması durumunda Merkez Bankası’nın rezervlerini olumsuz etkileyerek TL’nin hızla değer kaybetmesine neden olabilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu nedenle yatırımcıları KKM programında kalmaya ikna etmenin önemli olduğunu söyledi.

Şimşek'in mesajı kamuoyundan çok Erdoğan'aŞimşek’in mesajı kamuoyundan çok Erdoğan’a

Hükümet hafta başında KKM’nin daha önce Hazine ile paylaşılan yükünün tümünün Merkez Bankası’na devredildiği bir düzenleme yaptı. Bloomberg pazartesi günü kamu bankalarının vadesi dolan KKM hesaplarının ortaya çıkardığı döviz likiditesi ihtiyacını karşılamak için 2.3 milyar dolar sattığını duyurdu. Türk Lirası yılbaşından buyana yüzde 28’lik değer kaybıyla Bloomberg’in izlediği para birimleri arasında Arjantin pezosundan sonra en kötü performans gösteren ikinci para birimi oldu.

Yine aynı kaynağa göre Şimşek yatırımcılara Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyeliği için iki saygın ekonomisti tavsiye ettiğini ancak teklifinin kabul edilip edilmeyeceğinden emin olmadığını belirtti.

Seçim sonrası ekonomi: 'KKM yeni hükümetin önüne konan bir bomba'Seçim sonrası ekonomi: ‘KKM yeni hükümetin önüne konan bir bomba’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.