Bolsonaro 5 gün sonra Brezilya’ya dönüyor

Seçimi kaybetmesinin ardından ABD'ye giden eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro 30 Mart'ta ülkesine dönüyor. Bolsonaro, ABD'deki oturumunu uzatmak için 6 aylık turist vizesine başvurmuştu.

Dünya 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bolsonaro'yu Brezilya'ya gittiğinde kabarık bir soruşturma dosyası bekliyor. Fotoğraf: AA

Brezilya’nın Sosyal Liberal Parti Başkanı Valdemar Costa, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun 30 Mart’ta başkent Brasilia’ya geleceğini duyurdu. Bolsonaro ABD’de internet sitesi Record’a verdiği röportajda, Brezilya’ya dönüşünün neredeyse kesinleştiğini söylemişti.

30 Aralık 2022’den beri Florida’da ikamet eden Bolsonaro’yu kabarık bir soruşturma dosyası bekliyor. Seçim sonuçlarını kabul etmeyen yaklaşık 8 bin Bolsonaro destekçisinin 8 Ocak’ta 2023’te Kongre’yi basmasından sorumlu tutularak hakkında soruşturma başlatılan Bolsonaro’nun, ayrıca başkanlığı döneminde beyan etmediği hediyelerle ilgili de ifade vermesi gerekecek.

Brezilya’da 30 Ekim 2022’deki ikinci tur devlet başkanlığı seçimlerinde sol görüşlü Luiz Inacio Lula da Silva’ya yenik düşen Bolsonaro, rakibinin yemin törenine katılmamak için ABD’ye gitmişti. Ülkede destekçilerinin kendisi için verdiği mücadeleye rağmen Bolsonaro, ABD’de kalabilmek için 6 aylık turist vizesi başvurusunda bulunmuştu. Ancak Biden hükümeti de Kongre baskını hususunda Lula’dan taraf çıkmıştı. Dolayısıyla Biden hükümetinin, Bolsonaro’nun vizesini uzatarak Lula ile ters düşmesi beklenmiyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.