Brezilya’da darbe girişimi duruşmaları başladı: İlk sanığa 17 yıl hapis cezası

Brezilya'da 8 Ocak'ta solcu hükümeti devirmek amacıyla yapılan başarısız girişimin duruşmaları başladı. Yüksek mahkeme, aşırı sağcı bir eylemciye baskındaki rolü nedeniyle 17 yıl hapis cezası verdi.

Dünya 15 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Brezilya'daki darbe girişiminden. Fotoğraf: AA

Brezilya’da Sao Paulolu bir temizlik işçisi olan 51 yaşındaki Aecio Lucio Costa Pereira, demokratik seçimlerle başa gelen solcu lider Luiz Inacio Lula da Silva’yı devirmek amacıyla 8 Ocak’ta yapılan darbe girişimi nedeniyle yargılanan ilk isyancı oldu.

Yüksek Mahkeme Başkanı Rosa Weber tarafından Brezilya’nın ‘utanç günü’ olarak nitelendirilen olaylarla ilgili olarak gelecek aylarda yaklaşık 1400 kişi daha sanık koltuğuna oturacak.

İlk yargılanan sanık olan Pereira’nın arkadaşlarıyla birlikte gerçekleştirdiği isyan hareketinde Lula’yı kasıtlı olarak devirmeye çalıştığına hükmedilerek 17 yıl hapis cezası verildi. Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, ‘özgürlük düşmanlarının alçakça darbeci saldırıları’ nedeniyle ibretlik bir cezayı hak ettikleri söylenildi. Moraes’in yüksek mahkemedeki diğer altı meslektaşı da bu kararı onaylayarak Lula destekçilerini sevindirdi.

Getulio Vargas Vakfı’nda hukuk profesörü olan Eloisa Machado Financial Times’a, normalde iktidarı devirmeye çalışma suçunun tek başına dört ila 12 yıl arasında bir ceza gerektirdiğini söylüyor. Savcılar sanıklar için 30 yıla kadar hapis cezası istemişti.

Lula’nın İşçi Partisi’nin (PT) Başkanı Gleisi Hoffmann, “Yaşasın Brezilya demokrasisi! Bu ceza darbecilere ders olsun, darbenin arkasındaki kişiler, darbeye katılanlar ve mali destekçilerinin hepsi ortaya çıkarılacak ve ülkemize yönelik bu terör saldırısının hesabı sorulacak” dedi.

GloboNews kanalına konuşan eleştirmen Andre Trigueiro, mahkemenin 8 Ocak’ta yaşananların ‘son derece iğrenç’ olduğunu belirterek ve ‘bunun bir daha asla tekrarlanamayacağını’ vurgulayarak tarihe geçecek bir sorumluluğu yerine getirdiğini söyledi.

Brezilya’daki birçok kişi, darbeye aktif bir şekilde katılanların yanı sıra eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun da darbedeki rolü sebebiyle bir gün adalet önüne çıkarılacağını umuyor. Zira çoğu kişi, aşırı sağcı liderin ekimdeki seçimleri kaybettikten sonra iktidarını korumak amacıyla destekçilerini Lula’ya karşı ayaklanmaya teşvik ettiği iddia ediliyor. Bolsonaro ise iddiaları reddediyor.

Seçim sonuçları Arjantin'i yangın yerine çevirdi: Devalüasyon ve dev faiz artırımı bir aradaSeçim sonuçları Arjantin’i yangın yerine çevirdi: Devalüasyon ve dev faiz artırımı bir arada

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.