Bu seferki çok farklı: İlklerin yaşandığı Miss Universe 2023’ün kazananı Nikaragua’dan

Miss Universe 2023 güzellik yarışmasının kazananı Nikaragua Güzeli Sheynnis Palacios oldu. İlk kez bir trans kadın ve bir annenin boy gösterdiği yarışma uzun yıllar konuşulacağa benziyor.

Dünya 20 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Miss Universe 2023 güzellik yarışmasının kazananı Nikaragua Güzeli Sheynnis Palacios oldu. Birçok ilke sahne olan yarışma uzun yıllar konuşulacağa benziyor.

2023 Kainat Güzeli (Miss Universe) yarışması El Salvador’un başkenti San Salvador’da düzenlendi. 84 ülke güzelinin boy gösterdiği yarışmada jüri ekibinde model Halima Aden, “Queer Eye” yıldızı Carson Kressley, TikTok fenomeni Avani Gregg ve iki eski Kainat Güzeli Iris Mittenaere ve Janelle Commissiong yer aldı.

Yarışma sonucunda 2023 Nikaragua Güzeli Sheynnis Palacios birinciliği göğüsleyerek tacı başına geçirirken, Taylan Güzeli Antonia Porsild ise ikinci oldu. Kainat Güzeli seçilen Palacios’a tacını bir önceki yılın kazananı ABD’den R’Bonney Gabriel taktı.

Bu yarışma diğerlerinden çok farklı

Palacios Kainat Güzeli unvanını elde eden ilk Nikaragualı olurken bu yıl 72’ncisi düzenlenen yarışmada birçok ilke imza atıldı.

İşte gözden kaçmaması gereken detaylardan bazıları:

İspanya Güzeli göçmen çocuğu

İlk 10’a giren İspanya Güzeli Athenea Perez Miss Universe tanıtım videosunda bekar bir göçmen anne tarafından büyütüldüğünü söyledi. Perez, “Hikâyemin insanlara yardımcı olabileceğini ve ilham verebileceğini biliyorum. Burası çeşitliliklerile kaynıyor bugün” dedi.

İspanya’da ırksal eşitliğin savunucusu olan 27 yaşındaki oyuncu, bu konuda yayın yapan bir platformuna da sahip. Perez bu platformu şiddetle mücadele için kullandığını söylüyor.

Pakistan ilk kez temsil edildi 

Yarışmada Pakistan’ı temsil eden ilk kadın olan Erica Robin’in, Miss Universe sahnesinde kasılarak yürürken bebek pembesi bir tesettür tercih ettiği görüldü.

Robin, Miss Universe biyografisinde yarışmaya katılmaya karar verdikten sonra ülkesinde toplumun farklı kesimlerinden bazı tepkiler aldığını ancak inandığı değerleri savunmak istediğini söyledi.

Yarışmada ilk 20’ye giren Pakistanlı güzel, “Bu eleştirilere rağmen, genç ve modern bir Pakistanlı kadın olarak değerlerimi korurken, zengin kültürümüzü ve mirasımızı temsil ederken ve dünyaya Pakistanlı kadınların başarılarını kutlayabileceğini gösterirken, önümdeki her türlü zorlukla yüzleşmeye hazırdım” diye ekledi.

Şili Güzeli’nin annesi de aynı unvanı 30 yıl önce kazanmış

Yarışmada ilk 20’de yer alan Şili Güzeli Celeste Viel’in annesi Paula Caballero’nun 30 yıl önce Miss Şili’yi kazandığı ortaya çıktı.

Yakın zamanda basına demeç veren Viel, “Tüm bu süreçte yanımda oldu. Onun yaşadığı duyguların aynısını ben de yaşıyorum ve bu benim için paha biçilemez bir şey. Tüm bu süreçte bana eşlik etti ve yaşadıklarının bir kısmını benimle paylaştı” dedi.

Nepal Güzeli ilk “beden olumlama aktivisti” yarışmacısı

Miss Universe platformunu zihinsel ve hormonal sağlığı savunmak için kullanan Jane Dipika Garrett, yarışmanın ilk “beden olumlama aktivisti” yarışmacısı olarak tarihe geçti.

Balık etli fiziği ve kendine güveniyle dikkat çeken Garrett biyografisinde “Ben gerçek özünü ve doğasını korkmadan kucaklayan kararlı, dirençli ve gerçek bir kadınım. Hayat deneyimlerim beni bugün olduğum güçlü, cesur ve cesur kadına dönüştürdü” diye yazdı.

Yarışmaya ilk kez bir anne katıldı

Miss Colombia Şampiyonu Camila Avella, Miss Universe yarışmasına katılan ilk anne oldu. Asıl mesleği gazetecilik olan Avella, yarışmada ilk 5’e girdi.

2018’de Kolombiya Güzeli unvanı için yarıştığını ancak seçilmediğini söyledi. Miss Universe organizatörleri, annelerin ve evli kadınların yarışmaya katılabilmesine Ağustos 2022’de olanak sağlanmıştı.

İlk kez bir trans kadın boy gösterdi

Miss Portekiz birincisi Marina Machete, Miss Universe’e katılan ilk trans kadın oldu.

Machete, Miss Universe biyografisinde “En çok cesaret ve güçle üstesinden geldiğim zorluklarla gurur duyuyorum” diye yazdı.

ABD’yi bir Venezuelalı temsil etti 

Noelia Voigt, Miss Universe’de ABD’yi temsil eden ilk Venezuelalı Amerikalı oldu.

24 yaşındaki oyuncu daha önce Business Insider’a verdiği demeçte, 16 yaşında yarışmalara katılmaya başladığını ve Miss USA sahnesine çıkmadan önce üç kez birincilik elde ettiğini söylemişti.

Emma Hayes dünyanın en çok kazanan kadın futbol antrenörü olduEmma Hayes dünyanın en çok kazanan kadın futbol antrenörü oldu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.