Bu tabloya yürek dayanmaz: DSÖ’ye göre son 10 yılda 2.5 milyon kişi suda boğuldu

Dünya Sağlık Örgütü, 25 Temmuz Dünya Boğulmayı Önleme Günü nedeniyle yayımladığı raporunda, son 10 yılda 2.5 milyondan fazla kişinin suda boğulduğunu açıkladı. Yılda ortalama 236 bin kişinin boğulduğunu açıklayan kurum, boğulma oranlarının en çok 1-9 yaş arası çocuklarda görüldüğünü belirtti.

Dünya 26 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Dünya Sağlık Örgütü, insanlık için çok acı bir tabloya dair verilerini yayınladı. 25 Temmuz Dünya Boğulmayı Önleme Günü vesilesiyle duyurulan verilere göre son 10 yılda 2.5 milyondan fazla kişi suda boğularak yaşamını yitirdi.

Kurum raporda yüzme konusunda okul öncesi dönemdeki çocuklar için kreşlere yatırım yapmanın ve okul çağındaki çocuklara temel yüzme eğitimi vermenin milyonlarca hayatı kurtarabileceğini belirtirken, her yıl ortalama 236 bin kişinin suda boğulduğu kaydedildi.

Raporda şu ifade yer aldı: “Boğulmalar yeterince değer görmeyen ancak ölümcül bir halk sağlığı sorunudur. Son 10 yılda 2.5 milyondan fazla kişi suda boğuldu. Endişe verici olarak bu olayların yaklaşık yüzde 90’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldi. Boğulma oranları en fazla 1-9 yaşındakiler arasında görülüyor. Bu da gelecek nesilleri korumak için bu alanda acil önlem alınması gerektiğini gösteriyor.”

Akdeniz’de neredeyse her gün yaşanan göçmen facialarını da göz önüne alınca tablonun vahameti artıyor. DSÖ raporunda bu konuya da eğilmiş ve şu ifadeleri kullanmış: “Göçmen veya sığınmacıların yolculukları genellikle aşırı kalabalık, güvenli olmayan ve güvenlik ekipmanlarından yoksun gemilerde gerçekleşiyor. Bu yolculuklar, ulaşım aksaklıklarıyla başa çıkma veya navigasyon konusunda eğitimsiz personel tarafından gerçekleştiriliyor. Alkol veya uyuşturucu etkisi altındaki personel de risk oluşturuyor.”

DSÖ, Boğulanların ekonomisini de ölçmüş

DSÖ, bu alanda çocuklar için yapılacak yeni küresel yatırımların 2050’ye kadar 774 binden fazla çocuğun hayatını kurtarabileceğini, boğulma tehlikesi atlatan 1 milyondan fazla kişinin kalıcı hasar almasını önleyebileceğini belirtiyor. DSÖ, ayrıca, insan hayatının ekonomik değerini de mercek altına almış ve bu yatırımların düşük ve orta gelirli ülkelerde 400 milyar doları aşabilecek ekonomik kaybı önleyebileceği görüşünü sunmuş. Kurumun raporuna göre boğulma önleme konusunda yatırılacak her 1 dolar, yaklaşık 9 dolarlık kümülatif fayda sağlayacakmış.

Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, boğulmaları engellemek için etkili önleyici tedbirler uygulamanın, yatırımları ve farkındalığı artırmanın sayısız hayatı kurtarabileceğini ifade etti. Ghebreyesus, “Ülkelerden ve ortaklarımızdan boğulmayı önlemeyi küresel bir öncelik haline getirmek için el ele vermelerini bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Mora'da insanlık faciası: Yunanistan Europol'den yardım istediMora’da insanlık faciası: Yunanistan Europol’den yardım istedi

İngiltere iftiharla sunar: Sığınmacılar için 'yüzer hapishane' Bibby Stockholmİngiltere iftiharla sunar: Sığınmacılar için ‘yüzer hapishane’ Bibby Stockholm

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.