Feribot yolculuğu faciayla sonlandı: En az 94 ölü

Mozambik'te meydana gelen feribot faciasında tıka basa dolu geminin batması sonucu en az 94 kişinin öldüğü bildirildi. Nampula eyaleti açıklarındaki adaya giden yolcuların çoğunun kolera salgını paniği nedeniyle anakaradan ayrıldığı açıklandı.

Dünya 8 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Doğu Afrika ülkesi Mozambik feribot faciasıyla sarsıldı. Yetkililer ülkenin kuzey kıyısı açıklarında aşırı kalabalık derme çatma bir feribotun batması sonucu en az 94 kişinin öldüğünü, 26 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

Pazar günü yaptıkları açıklamada sahil güvenlik yetkilileri yaklaşık 130 kişiyi taşıyan dönüştürülmüş balıkçı teknesinin Nampula eyaleti açıklarındaki bir adaya ulaşmaya çalışırken sorun yaşadığını söyledi.

Nampula Devlet Sekreteri Jaime Neto “Tekne aşırı kalabalık olduğu ve yolcu taşımaya uygun olmadığı için battı” dedi. Neto kurbanlar arasında çok sayıda çocuk olduğunu da sözlerine ekledi.

Kurtarma ekipleri hayatta kalan beş kişiyi buldu. Daha fazlasını arayan ekipler deniz koşullarının operasyonu zora sokması nedeniyle oldukça güçlük çekti.

Neto yolcuların çoğunun kolera hakkındaki yanlış bilgilendirmenin yol açtığı panikle anakaradan kaçmaya çalıştığını söyledi.

Mozambik Deniz Taşımacılığı Enstitüsü yöneticisi Lourenco Machado devlet televizyonuna en az 94 kişinin öldüğünü ve 26 kişinin kayıp olduğunu aktararak resmi rakamları doğruladı.

Mozambik: Yoksulluk, salgın hastalıklar, İslami terör

Hükümet verilerine göre dünyanın en yoksul ülkelerinden olan Mozambik’te ekim ayından bu yana yaklaşık 15 bin su kaynaklı hastalık vakası ve 32 ölüm kaydedildi.

Nampula tüm vakaların üçte birini oluşturan ve hastalıklardan en çok etkilenen bölge olarak öne çıkıyor. Eyalet son aylarda kuzey komşusu Cabo Delgado’daki cihatçı saldırı dalgasından kaçan büyük bir insan akınına da uğradı.

Neto bir soruşturma ekibinin tekne faciasının nedenlerini bulmak için çalıştığını söyledi. Devlet sekreteri hayatta kalan beş kişiden ikisinin hastanede tedavi gördüğünü bildirdi.

Tekne sömürge döneminde Portekiz Doğu Afrikası’nın (Mozambik, Angola ve Malavi’yi kapsayan bölge) uzun bir süre başkenti olan ve ülkeye adını veren küçük bir mercan adacığı olan Mozambik Adası’na gidiyordu.

Müstahkem bir şehre ev sahipliği yapan ve 1960’larda inşa edilen bir köprüyle anakaraya bağlanan ada BM’nin kültür ajansı UNESCO tarafından Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

Nüfusunun neredeyse üçte ikisinin yoksulluk içinde yaşadığı Mozambik 2010 yılında kuzeydeki Cabo Delgado’da keşfedilen geniş doğal gaz yataklarına büyük umutlar bağlamıştı.

Ancak 2017’den bu yana radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’le bağlantılı militanların başlattığı ayaklanma ilerlemeyi durdurdu. Çatışmaların başlamasından bu yana 5 binden fazla kişi öldürüldü ve neredeyse bir milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İddia: Göçmen teknelerini sıkıştıran Fransız sahil güvenliğini İngiliz hükümeti fonladıİddia: Göçmen teknelerini sıkıştıran Fransız sahil güvenliğini İngiliz hükümeti fonladı

IŞİD şüphelisi: ABD'ye geçmeleri için 50'ye yakın kişiyi Meksika'ya gönderdimIŞİD şüphelisi: ABD’ye geçmeleri için 50’ye yakın kişiyi Meksika’ya gönderdim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.