IŞİD şüphelisi: ABD’ye geçmeleri için 50’ye yakın kişiyi Meksika’ya gönderdim

İstanbul'daki Santa Maria Kilisesi saldırısından sonra IŞİD üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklananlardan Çeçen asıllı Dakiev polis ifadesinde ABD'ye geçmeleri için Meksika'ya 50'ye yakın insan gönderdiğini söyledi.

Gündem 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Rusya’nın başkenti Moskova’daki kanlı saldırıdan sonra IŞİD tekrar dünyanın gündemine oturdu. Suriye’deki kitlesel gücünü 2017 yılından sonra kaybeden IŞİD başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerinde hücresel ağlar kurarak terör faaliyetlerine devam etti. Örgüt Moskova saldırısından önce de Türkiye’de Santa Maria Kilisesi’ne saldırı düzenlemişti.
Bu saldırıda tutuklanan isimlerden biri Çeçen Mukhammed Dakiev’di. Mukhammed Dakiev daha önce 2023 yılının Ağustos ayında da ABD’de eylem yapmak için Meksika’ya IŞİD’lileri gönderdiği gerekçesiyle tutuklanmış, davanın ilk duruşmasında tahliye olmuştu. Santa Maria saldırısından sonra tekrar tutuklanmıştı.

Dakiev: 50’ye yakın kişiyi Meksika sınırına gönderdim

IŞİD’li olduğunu kabul etmeyen Dakiev’in ağustos ayında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde 50’ye yakın kişiyi ABD’ye geçmek üzere Meksika’ya gönderdiğini ise kabul etti.

Dakiev’in sorgu tutanağı.

Sözünü ettiği kişilerin Moskova’dan Türkiye’ye geldiğini söyleyen Dakiev şunları anlattı:

“Türkiye’ye ilk geldiğimde Moskova’dan Ramazan adında arkadaşım ‘Beni karşılayabilir misin, İstanbul’a geleceğim’ dedi. Türkiye’ye geliş amacının Amerika’ya gitmek olduğunu, kendisine İstanbul’da uygun kalacak ve uygun yemek yiyebileceği yer bulup bulunmayacağını sordu. Ona otel ve uygun yemek yiyebileceği yer gösterdim, o benim Almanya’da yaşadığımı ve Almanca ve İngilizce bildiğimi bildiği için Meksika’ya bilet ve elektronik vize almasında yardımcı olup olamayacağımı sordu, Meksika’ya vize almak çok basit, o bu teklifi yaptıktan sonra YouTube’dan nasıl vize alınacağını öğrendim. Bilet ve elektronik vize almasında yardımcı oldum. Bunları yaptıktan sonra onu havalimanına kadar götürdüm. Uçağa binmeden önce ‘Akrabalarım da gelecek onlara da yardımcı olabilir misin’ dedi. Sonra Ramzan’ın Moskova’dan gelen arkadaşları benimle irtibata geçerek Meksika’ya gitmek için benden yardım istedi, ben de Ramzan’a yaptığım gibi uygun fiyatlı otel ve yemek yeme yerlerini gösterdim. Onlara da Ramzan’a yaptığım gibi bilet ve elektronik vize alarak Meksika’ya gitmeleri için havalimanına kadar eşlik ettim. Tam olarak hatırlamıyorum 50 kişiye yakın insana yardımcı oldum. Böylelikle kendime Türkiye’de gelir kapısı elde etmiş oldum.”

‘İlk gönderdiğim kişi şimdi ABD’de’

Dakiev’in Meksika sınırına gönderdiği kişilerin çoğunluğu kendisi gibi Çeçen’di. Dakiev’in ifadesine göre ABD’ye gitmesine yardımcı olduğu ilk kişi de Moskova’dan gelen Ramazan Zumso adlı Çeçen’di. Dakiev ifadesinde Zumso’nun ABD’de olduğunu, burada kuryelik ve inşaat işlerinde çalıştığını söyledi.

ABD’ye gitmek isteyenlerin izlediği güzergah hakkında da bilgi veren Dakiev “ABD ye gitmek istiyordum. İlk sıralar Meksika’ya İstanbul üzerinden gidecek olanları gönderdim, daha sonra Moskova-Dubai-Meksika bazen de Moskova-Sarayova-İstanbul-Meksika, İstanbul-Kolombiya/Bogota-Meksika bir kez de İstanbul-Brezilya-Panama-Meksika üstünden gönderdim. Bu güzergahların farklı olmasının tek sebebi giden insanlar için en uygun biletin bu şekilde olmasıdır” dedi.

Moskova saldırganı İstanbul'dan fotoğraf paylaşmışMoskova saldırganı İstanbul’dan fotoğraf paylaşmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.