İran’dan Rusya’ya: Tutukladığımız IŞİD’lilerden aldığımız bilgilerle onları uyardık

Rusya'da 22 Mart'ta düzenlenen terör saldırısının ardından bugün de bir patlama oldu. Patlamanın Orta Asya temalı bir kafede gerçekleşmesi de dikkat çekti. İranlı kaynaklar da tutuklanan IŞİD'lilerden alınan bilgilerle Rusya'yı uyardıklarını açıkladı

Dünya 1 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Rusya’nın başkenti Moskova’da 22 Mart’ta düzenlenen terör saldırısının acısı ülkedeki etkisini sürdürürken bugün yeni bir patlama haberi geldi. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın aktardığına göre ülkenin güneyindeki Voronezh şehrinde bir kafede patlama oldu. Patlamanın Orta Asya kültürünü tema edinen bir kafede olması da dikkat çekti. Çünkü 22 Mart’ta 144 kişinin öldürüldüğü saldırıları IŞİD’in Horasan kolu üstlenmiş, dört saldırganın da Orta Asya ülkesi olan Tacikistan uyruklu olduğu ortaya çıkmıştı.

Zvezda haber servisi tarafından yayınlanan görüntülerde Voronezh’in Lenin Caddesi’ndeki “Doğu Çay Evi “nin kırılan camları dikkat çekti.

Mash medya grubu kafenin erken saatlerde kimsenin bulunmadığı bir sırada saldırıya uğradığını yazdı.

Devlet haber ajansı RIA polisin kafedeki hasarla ilgili ihbar üzerine başlattığını aktardı.

İran: Saldırıdan önce Rusya’yı uyardık

Rusya’yı yasa boğan saldırının ardından günler geçse de Moskova’daki konser salonunda yaşananların yankıları devam ediyor. Moskova’daki Crocus Concert Hall’a yönelik terör saldırısından günler sonra İran Rusya’yı daha önce uyardığını açıkladı. Saldırı 22 Mart’ta gerçekleşmiş hemen akabinde de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 8 Mart’taki Rusya’daki vatandaşlarına yönelik gerçekleştirdiği uyarı gündeme gelmişti. ABD 8 Mart’taki uyarısında vatandaşlarına “Moskova’da büyük bir terör saldırısı beklendiği” bu sebeple “konser gibi kalabalık alanlardan uzak durmaları ve yapabilenlerin ülkeyi terk etmeleri” çağrısında bulunmuştu.

ABD’nin bu uyarısı Rusya’nın tepkisini çekmiş ve provokasyon olarak nitelendirilmişti. Saldırının ardından da Rusya IŞİD ihtimalini  reddetmediklerini ancak saldırının arkasında ABD ve Ukrayna olduğundan şüphelendiklerini ifade etmişti. Şimdi de bir uyarı çıkışı İran’dan geldi. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın aktardığına göre ismini vermek istemeyen üç İranlı kaynak Tahran’ın geçen ay Moskova yakınlarındaki konser salonu katliamı öncesinde Moskova’ya büyük bir “terörist operasyon” olasılığı konusunda bilgi verdiğini söyledi.

Kaynaklardan biri Reuters’a verdiği demeçte “Saldırıdan günler önce Tahran Moskova ile bilgi paylaştı. İran Rusya ile ilgili bu bilgiyi, İran’daki ölümcül saldırılarla bağlantılı olarak tutuklananların sorguları sırasında elde etti” dedi.

İran, Devrim Muhafızları Ordusu’nun Kudüs Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’taki ölüm yıldönümündeki anmalarda yaşanan bombalı saldırıların ardından 35 kişiyi yakalamıştı. Bu kişiler arasında  IŞİD Horasan’ın bir komutanı da vardı. Bu kişinin 3 Ocak’ta Kerman şehrinde yaklaşık 100 kişinin ölümüne yol açan çifte bombalamalarla bağlantılı olduğu belirtiliyor. IŞİD 3 Ocak’ta İran’ın Kirman kentinde yaşanan saldırıların sorumluluğunu üstlenmişti. ABD’li istihbarat kaynakları hem 3 Ocak’ta İran’daki saldırıları, hem de 22 Mart’ta Moskova’daki silahlı saldırıları IŞİD Horasan’ın gerçekleştirdiğini belirtmişti.

Moskova’daki terör saldırısı

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Crocus City Hall” adlı konser salonunda 22 Mart akşamı silahlı kişilerce terör saldırısı düzenlenmişti. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde kamuflaj giyimli saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele ateş açtığı görülmüştü.

Terör saldırısında yaşamını yitirenlerin sayısının 144’e yükseldiği açıklanmıştı.

Saldırıyı IŞİD’in Afganistan kolu olarak bilinen Horasan üstlenmiş, Rusya’da saldırıyı IŞİD üstlense de arkasında Ukrayna ve Batı olduğunu ileri sürmüştü. Batı ve Ukrayna bu iddiaları reddederken Rusya teröristlerin Ukrayna sınırına yakın bir bölgede yakalandıklarını ve Kiev’e saldırı nedeniyle kendilerine vaat edilen paranın kalanını almak üzere gideceklerini itiraf ettiklerini iddia etmişti. Saldırganlardan biri yakalandıklarında saldırıyı 500 bin ruble için gerçekleştirdiklerini ve paranın yarısını saldırıdan önce aldıklarını söylemişti.

Moskova’daki Basmanniy Bölge Mahkemesi saldırıyla ilgili hakim karşısına çıkarılan dokuz şüpheli hakkında tutuklama kararı vermişti.

Göçmenleri korku sardı: Rusya'daki Tacik işçiler ülkelerine dönmeye başladıGöçmenleri korku sardı: Rusya’daki Tacik işçiler ülkelerine dönmeye başladı

Moskova katliamı: Tacikistan'da 9 kişi gözaltına alındıMoskova katliamı: Tacikistan’da 9 kişi gözaltına alındı

Rusya'nın iddiası: Moskova saldırısında 'Ukraynalı milliyetçilerin' izine rastlanmışRusya’nın iddiası: Moskova saldırısında ‘Ukraynalı milliyetçilerin’ izine rastlanmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.