Burkina Faso’da cihatçı gruptan terör saldırısı: En az 40 ölü

Burkina Faso'nun Soum eyaletindeki Djibo kasabasına düzenlenen saldırıda en az 40 sivil hayatını kaybetti, 42'den fazla sivil yaralandı. Ordunun Bayraktar TB2'leri de kullandığı karşı saldırısında ise yüzlerce militan öldürüldü.

Dünya 29 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Güvenlik kaynaklarının AFP’ye yaptığı açıklamaya göre cihatçı bir grup Burkina Faso’nun kuzeyindeki Djibo kasabasında büyük bir saldırı gerçekleştirdi.

Sahel bölgesindeki askeri birliğin de saldırının hedefi olduğunu söyleyen kaynak ordunun saldırıda ağır kayıplar verdiğini söyledi, kayıplara ilişkin rakam vermedi.

Kaynak “Saldırı saat 15.00 (GMT) civarında başladı ve askeri üsse girmeye çalışan yüzü aşkın silahlı militan tarafından gerçekleştirildi” dedi ve ayrıca saldırganların orduya ait uçaklar tarafından vurulduğunu sözlerine ekledi.

Bir başka güvenlik kaynağı saldırının üç saatten uzun sürdüğünü, birkaç silahlı grupça gerçekleştirildiğini söyledi.

Devlet medyası çatışmalar sırasında Burkina Faso Hava Kuvvetleri’ne ait Bayraktar TB2 SİHA’ların hedefleri vurduğu görüntüler yayınladı.

Bir başka videoda da ordunun askeri üste makineli tüfeklerle militanlara karşılık verdiği anın görüntüleri servis edildi.

Saldırıda en az 40 sivilin yaşamını yitirdiği, 42 sivilin yaralandığı bildirilirken bölgede bulunan askerlerle silahlı grup arasında çıkan çatışmada da çok sayıda silahlı kişinin etkisiz hâle getirildiği belirtildi.

Ülkenin Soum eyaletinin Djibo kentinde büyük bir mülteci kampı bulunduğu biliniyor.

Terörden arınamayan ülke: Burkina Faso

Burkina Faso’da 2015’te baş gösteren çatışmalarda iki milyonu aşkın insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Hükümet verilerine göre bunlardan yalnızca 120 bini evlerine dönebildi.

Ülke 5 Kasım’da düzenlenen bir başka terör saldırısıyla daha sarsılmıştı. Centre-Nord bölgesindeki Zaongo köyüne kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen saldırıda çoğunluğu çocuk ve yaşlılardan oluşan en az 70 kişinin yaşamını yitirdiği aktarılmıştı.

Başbakan Apollinaire Joachimson Kyelem de Tambela Mayıs ayında yaptığı açıklamada ülke topraklarının yüzde 65’inin devlet kontrolünde olduğunu söylemişti.

Afrika'da bu kez Gabon'da darbe oldu: '12 Öfkeli Adam' yönetime el koyduAfrika’da bu kez Gabon’da darbe oldu: ’12 Öfkeli Adam’ yönetime el koydu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.