Babasına götürürken elinde patladı: Çağrı cihazı dokuz yaşındaki Fatma’nın da sonu oldu

Lübnan'da patlayan çağrı cihazları 12 kişinin ölümüne neden oldu ve bunlardan ikisi çocuktu. Dokuz yaşındaki Fatma'nın cenazesi bugün kalktı. Ailesinin gözü yaşlıydı, ama yas tutanlar aynı zamanda öfkeliydi de: Düşman bizi bu küçücük aletle öldürdü.

Dünya 18 Eylül 2024
Çağrı cihazı patlamalarında ölen küçük çocuklardan biri olan Fatma Abdullah'ın cenazesi. Fotoğraf: AA

Hizbullah’ın son 11 aydır İsrail’le çatıştığı Lübnan’da bir salı gününün ne kadar normal geçmesini bekliyorsanız öyle sıradan bir gün geçirmeyi bekliyordu dokuz yaşındaki Fatma. O gün için tek planı okula gidip eve döndüğünde ödevlerini yapmaktı muhtemelen. Ama beklediğinden farklı bir gün bekliyordu onu. Ölümüne sebep olacak bir gün.

Fatma Abdullah Lübnan’ın kuzeyindeki Bekaa Vadisi’ndeki Sarain köyündendi. Cihazların patladığı sıralarda okuldan eve yeni dönmüştü. Bu onun dördüncü sınıftaki ilk günleriydi. Ancak Fatma 2750 kişiyi yaralayan patlamalarda hayatını kaybeden 12 kişiden biri oldu. Ailesi ve onu saatler önce okulda gören arkadaşları şoktaydı. Yas tutanlar mezarlığın kuru otları arasında ilerlerken “Düşman bizi bu küçücük aletle öldürdü. Çocuğumuz Fatma’yı öldürdüler!” sloganları attı.

Fatma bu saldırıda ölen tek çocuk değildi. Ülkenin Sağlık Bakanı Firas Abiad ölen diğer çocuğun 11 yaşında Bilal Kanj olduğunu söyledi. Salı günkü o patlamalar yerel saatle 15:30’da neredeyse eşzamanlı oldu. Teyzesinin anlattığına göre çağrı cihazı o sırada mutfak masasının üstünde duruyordu. Fatma da mutfaktaydı. Cihaz ötmeye başlayınca babasına götürmek için eline almıştı. Ancak eline alır almaz cihaz patlamıştı. Teyzesi küçük kızın yüzünün parçalandığını, odanın kan içinde kaldığını söylüyor.

Batı medyası çağrı cihazlarının içine dağıtıma çıkıp da Hizbullah’ın eline geçmeden önce patlayıcı madde yerleştirildiğini söylüyor. Cihaz ısınmış, eş zamanlı gönderilen mesajlar tetikleyici olmuştu. Saldırılar çoğunlukla Bekaa Vadisi’nde, Lübnan’ın güneyinde ve başkent Beyrut’ta Hizbullah’ın kalesi olarak görülen banliyölerde meydana geldi. Patlayıcının etkisiyle kimi gözünü, kimi başka uzuvlarını kaybetti. Bazıları da saldırıdan hafif kurtulmayı başardı. İsrail saldırıyı üstlenmese de saldırıdan birkaç saat önce savaş hedeflerini “Hizbullah’ın saldırılarını durdurmak” olarak güncellemesi bile işin arkasında onun olduğunu düşünmeye yetiyor. Batı medyası da İsrail’in burada rol oynadığını çok kesin şekilde yazabiliyor.

ABD başta olmak üzere çoğu ülke “Aman tansiyon daha da yükselmesin” diye evhamlanırken Fatma’nın cenaze töreni bugün Suriye sınırında kırsal bir yer alan Bekaa Vadisi’nde yapıldı. Yas tutanlar mezarlığa yürümeden önce kasaba meydanında toplandı. Fatma’nın annesi gözü yaşlıydı. İmam Fatma’nın namazını kıldırdı.

Fatma’nın kuzeni Sümeyye Musavi memleketi Nabi Şit’te en az 30 kişinin saldırıda yaralandığını söyledi. İsrail’in yaptıklarının bedelini ödeyeceğini de vurgulayan Sümeyye sözlerine şöyle devam etti: “Korkmuyoruz. Düşman sığınaklarda saklanıyor. Biz saklanmıyoruz. Füzelerimiz var, güçlüyüz ve savaşa hazırız.”

Batı bile İsrail diyor: Çağrı cihazlarının patlamasına adım adımBatı bile İsrail diyor: Çağrı cihazlarının patlamasına adım adım

Patlayan çağrı cihazları nereden geldi? Tayvan, Macaristan'ı işaret ediyor, Budapeşte 'ben üretmedim' diyorPatlayan çağrı cihazları nereden geldi? Tayvan, Macaristan’ı işaret ediyor, Budapeşte ‘ben üretmedim’ diyor

10 soruda Lübnan'daki çağrı cihazı patlamaları: Olay hakkında neler biliyoruz?10 soruda Lübnan’daki çağrı cihazı patlamaları: Olay hakkında neler biliyoruz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.