Cephe genişliyor mu: ABD’nin Irak’taki üssü hedef alındı, USS Carney Husilerin füzesini düşürdü, Biden halktan İsrail’e destek istedi

ABD'nin Irak'taki askeri üssü hedef oldu. ABD ise İsrail'i hedef alacağını belirttiği Husilerin füzelerini düşürdü. ABD Başkanı Biden ulusa seslenişinde, Ukrayna ve İsrail'e yüklü para yardımı yapılması gerektiğini vurgulayarak, halkını ikna etmeye çalıştı.

Dünya 20 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Biden, Washington'daki Beyaz Saray Oval Ofis'te ulusa sesleniş konuşması yaparken. Fotoğraf: Shutterstock

İsrail-Hamas savaşının ucu yavaş yavaş ABD’ye dokunmaya başlamış olabilir. Gazze’deki Ehli Arap hastanesine düzenlenen ve 471 kişinin ölümüne yol açan hava saldırısının ardından halkın sokağa döküldüğü ülkelerde gidilen yerlerden ilki İsrail büyükelçiliğiyken, diğeri de ABD büyükelçiliğiydi. Öyle ki ABD yurt dışındaki vatandaşlarına güvenlik uyarısı vermek zorunda kaldı. Ancak bununla da kalmadı. ABD ordusu Irak hem de Suriye’de hedef alındı. Yemen’deki İran destekli Husiler tarafından fırlatılan birden fazla füze de ABD donanması tarafından düşürüldü.

ABD’nin Kızıldeniz’de bulunan USS Carney donanma destroyeri Yemen’den İsrail tarafına İran destekli Husilerce fırlatılan füzeleri vurdu. Irak’taki ABD üsleri 24 saat içinde üç kez füzelerin hedefi oldu. ABD Başkanı Joe Biden halka yaptığı seslenişte, bu füze saldırılarından hiç bahsetmezken İsrail’in “ABD’nin 11 Eylül’deki hatalarını Gazze’de tekrarlamaması gerektiğini” söyledi. ABD’li başkan, hem Ukrayna hem de İsrail’e gönderilmek üzere yüklü ek bütçe talebini ABD Kongresi’ne ileteceğini de dile getirdi. Biden’ın konuşma yaptığı sırada Irak’ta ABD’ye ait bir askeri üs daha roketlerin hedefi oldu.

Dünya Gazze için ayakta: ABD'den vatandaşlarına geniş kapsamlı uyarıDünya Gazze için ayakta: ABD’den vatandaşlarına geniş kapsamlı uyarı

ABD destroyeri üç füzeyi düşürdü

Kızıldeniz’de bulunan USS Carney destroyeri Yemen’deki İran destekli Husilerin fırlattığı füzeleri düşürdü.  Husilerin füzeleri nereden ateşlediğinin belli olmadığı ancak füzelerin kuzey yönüne doğru gittiği bildirildi. Pentagon sözcüsü Pat Ryder düzenlediği basın brifingde USS Carney’nin üç kara saldırı seyir füzesi ve yaklaşık sekiz insansız hava aracını engellediğini söyledi. Füzeler USS Carney’deki SM2 füzeleriyle imha edildi.

Ryder saldırıyla ilgili hâlâ bilgi toplandığını söyledi ve “Bu füzelerin ve insansız hava araçlarının neyi hedeflediğini kesin olarak söyleyemeyiz ama Yemen’den fırlatıldılar ve muhtemelen İsrail hedef alınmıştı” dedi. Gemide hiç kimsenin zarar görmediği belirtildi.

Öte yandan İngiliz haber ajansı Reuters’ın aktardığına göre Irak’ta ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad hava üssü de füze ve insansız hava araçlarının hedefindeydi. 24 saatten kısa bir süre içinde Irak’ta üçüncü kez ABD askerlerinin bulunduğu bir üsse saldırı düzenlendi.

Çarşamba günü de yine Ayn el-Esad ve Irak’ın kuzeyindeki başka bir askeri üs saldırılara hedef olmuştu. Ayn el-Esad’a dün gerçekleştirilen saldırıda insansız hava araçları ve füzeler kullanıldığı belirtiliyor. Irak ordusu bölgeyi güvenlik çemberine aldı ve saldırının nerede, nasıl gerçekleştiğini ve ateşlenen füzelerin nereden geldiğini öğrenmeye çalışıyor.

Önceki gün de Suriye’de ABD askerlerinin bulunduğu El Tanf garnizonu iki insansız hava aracı tarafından hedef alınmıştı. Bir saldırı önlenmiş, diğerinin ‘müttefiklerde hafif yaralanmalara’ yol açtığı bildirilmişti.

El Cezire’nin Washington muhabiri Patty Culhane “ABD büyük çaplı bir savaşa sürüklenmek istemiyor. Bu ABD halkının pek de istemeyeceği bir şey. Ayrıca Biden yeniden başkan olmayı çok istiyor. Bu yüzden şöyle bir denge kurmak istiyor: Gücünü göstermek ve bunun caydırıcı olmasını ummak” diyor.

ABD önceki günlerde USS Ford ve Eisenhower savaş uçaklarını Doğu Akdeniz’de konuşlandırdığı için Orta Doğu’da eleştirilerle karşılaşmıştı. Pentagon ise bu konuşlandırmanın Lübnan Hizbullahı ve İran’ın savaşa girmesini önleyeceğini söyleyerek savunmuştu.

İngiltere Başbakanı Sunak'tan Netanyahu'ya: Sizin kazanmanızı istiyoruzİngiltere Başbakanı Sunak’tan Netanyahu’ya: Sizin kazanmanızı istiyoruz

Biden halka seslendi: İsrail ve Ukrayna yardımları ABD’nin geleceğine yapılan akıllıca yatırımlardır

ABD Başkanı Joe Biden, halka seslendiği konuşmaya, şu anda tarihin dönüm noktasında olduğumuzu ve bugün alınacak kararların geleceği etkileyeceğini dile getirmekle başladı. ABD’nin Hamas tarafından esir alınan İsraillileri evlerine döndürebilmek için “her yolu deneyeceğini” söyleyen Biden, bu esirlerin serbest bırakılmasından “daha öncelikli hiçbir konunun olmadığını” belirtti.

Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını ABD’nin desteklediğini sözlerine ekleyen Biden, bununla birlikte hem Ukrayna hem de İsrail’e verilmesi için ABD Kongresi’ne acil bütçe talebi göndereceğini söyledi. ABD’li başkan bu bütçeyle Demir Kubbe savunma sisteminin “İsrail semalarını korumaya devam etmesinin sağlanacağını” dile getirdi.

Biden, ABD vatandaşlarını yeni yardım paketleri için ikna etmeye çalışırken tam olarak şu sözleri dile getirdi: “Bu yardımlar, uzun vadede ABD’nin güvenliğini sağlayacak akıllıca yatırımlardır. Amerikan askerlerini tehlikeden uzak tutmamıza yardımcı olun. Çocuklarımız ve torunlarımız için daha güvenli, daha barışçıl ve daha müreffeh bir dünya inşa etmemize yardımcı olun.”

Biden’ın geçirmek istediği ek bütçe az buz bir miktar da değil. Beyaz Saray’ın Kongre’den hem İsrail’in Hamas’a karşı savaşı hem de Ukrayna’nın Rus işgaline direnmesi için 100 milyar dolarlık büyük bir yardım paketi talebinde bulunacağı söyleniyor.

Amerikan haber ajansı AP’den analistlere göre Biden’ı her iki ülkeye de para temin etmeye çalışırken çok büyük zorluklar bekliyor. Kongredeki Cumhuriyetçi çoğunluk içinden aşırı sağcı temsilcilerin Demokratlarla birleşip iki hafta önce Kevin McCarthy’yi görevden almasının ardından meclis kaos içinde kaldı. Nitekim şu an meclisin bir başkanı yok, yakın bir zamanda da anlaşmaya varıp yeni başkan seçemeyecek gibi görünüyorlar ve başkan olmazsa ek yardımlar meclisten geçemeyeceği için paralar da gönderilemeyecek.

Ayrıca Cumhuriyetçi temsilciler henüz İsrail’e karşı ılımlı tutumunu bozmasa da Ukrayna’ya karşı tüm sabrını tüketti. Biden’ın önümüzdeki birkaç ay için Ukrayna’ya yardımcı olacak 24 milyar dolarlık bütçe talebi, geçen ay bütçe yasasından çıkarıldı. Geçen hafta Reuters’ın Ipsos ile ortak yaptığı bir anketi de buraya not düşelim. O ankete katılan 10 ABD’liden yaklaşık dördü ABD’nin savaşta İsrail’i desteklemesi gerektiğini söylerken, neredeyse yarısı ABD’nin tarafsız kalması ya da yaşananlara müdahale etmemesi gerektiğini söylemişti.

‘İsrail 11 Eylül’deki hatalarımızı tekrarlamasın’

ABD polisinin İsrail-Hamas savaşıyla bağlantılı olduğunu düşündüğü Wadea El Fayoume cinayetinden bahsetmeyi de unutmadı. ABD halkına ülkelerinin antisemitizm ve İslamofobi karşıtı değerlere sahip olduğunu anımsatan Biden, ABD’li Müslümanların İslomofobinin yeniden hortlamasından duydukları endişenin doğal olduğunu kabul etti. Biden, 11 Eylül saldırıları sonrasında “ABD’nin gözünü öfke bürüdüğünü”, dolayısıyla “hatalar yaptığını” söyledi ve İsrail’in aynı hayata düşmemesi gerektiğini vurguladı.

Biden konuşma yaparken Irak’ın Bağdat’taki uluslararası havaalanı yakınlarında bulunan ABD askeri tesisi “Camp Victory”ye roket atıldığı bildirildi. İngiliz haber ajansı Reuters’ın haberine göre tesisi hedef alan en az iki roketin askeri tesisin çevresine düştüğü bildirildi. Polis, saldırının herhangi bir kayba yol açıp açmadığının belirsiz olduğunu söyledi. Biden’ın konuşması sırasında Irak, Suriye ya da Kızıldeniz’deki saldırılara hiçbir şekilde değinmemesi dikkat çekti.

Savaşın dünyaya yansıması: Çatışma ve korku Ortadoğu'yla sınırlı kalmadıSavaşın dünyaya yansıması: Çatışma ve korku Ortadoğu’yla sınırlı kalmadı



ABD’den zırhlı araç desteği

İsrail Savunma Bakanlığı X’te yayınladığı bir yazıda ABD’nin yolladığı zırhlı araçların ülkeye ulaştığını duyurdu. Bakanlık bu araçların savaş sırasında hasar gören araçların yerine kullanılacağını söyledi. ABD zaten her sene ortalama 3.8 milyar dolarlık askeri destek verdiği İsrail’e yardımlarını artıracağının sözünü vermişti. Pentagon’un salı günü yaptığı açıklamada 7 Ekim’den bu yana İsrail’e beş kez silah ve teçhizat sevkiyatı yapıldığı aktarılmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.