CIA: Yahya Sinvar kendi komutanlarının baskısı altında

İsrail'in Gazze'deki işgali devam ederken CIA direktörü Burns, Sinvar'ın üstündeki baskının arttığını söyledi. Hamas komutanlarının Sinvar'a "mücadeleden yorulduklarını" söylediği, ateşkes için de ilerleme kaydedildiği iddia ediliyor.

Dünya 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Hamas’ın 1200’den fazla İsraillinin ölümüne 250’sinin de esir alınmasına neden olan Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan İsrail’in Gazze işgali 10’uncu ayında devam ediyor. İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısı 38 bini aştı. Bir yandan ateşkes çağrıları, öte yandan Gazze’deki saldırılar devam ediyor.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William (Bill) Burns de Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar üstündeki baskının arttığına dikkat çekti. CIA Direktörü Burns cumartesi günü kapalı kapılar ardında düzenlenen bir toplantıda CIA’in Gazze’deki Hamas lideri Sinvar’ın ateşkes anlaşmasını kabul etmesi ve İsrail’le savaşı sona erdirmesi için kendi komutanlarının baskısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Burns’ün yaptığı açıklamaya göre Hamas’ın aranan lideri Sinvar “kendi ölümünden endişe duymuyor,” ancak Gazze’deki acının büyüklüğünden sorumlu tutulduğu için baskı görüyor. ABD istihbarat yetkilileri ve İsrail’e göre Sinvar, doğum yeri olan Gazze’deki Han Yunus kentinin altındaki tünellerde saklanıyor. Sinvar ayrıca Hamas’ın bir anlaşmayı kabul edip etmeyeceği konusunda da kilit konumda.

‘Telefonlar alıyor’

Biden yönetiminin sözcüsü olarak aylardır hararetli müzakereler yürüten Burns savaşın başlamasından bu yana bir ateşkese varmak için Sinvar üzerindeki baskıdan yararlanmanın hem İsrail hükümetinin hem de Hamas’ın görevi olduğunu söyledi. Ancak Sinvar’ın karşı karşıya olduğu iç baskının son iki hafta içinde ortaya çıktığını belirten Burns toplantıda Sinvar’ın kendi üst düzey komutanlarından “mücadeleden yorulduklarını belirten” telefonlar da aldığını söyledi.

CIA direktörü bir hafta süren gizli etkinliğe davet edilen teknoloji patronları, medya devleri ve üst düzey hükümet yetkililerinden oluşan gösterişli konuk listesi nedeniyle bazen “milyarderler için yaz kampı” olarak adlandırılan Sun Valley, Idaho’daki yıllık Allen & Company yaz inzivasında konuşuyordu.

CNN, CIA’in söz konusu habere ilişkin yorum yapmayı reddettiğini yazdı.

Sinvar üzerindeki baskının artması, Hamas ve İsrail’in Başkan Joe Biden’ın Mayıs sonunda ortaya koyduğu çerçeve anlaşmayı kabul etmeleriyle birlikte geldi. ABD’li yetkililer bu anlaşmanın çatışmaları sona erdirecek bir anlaşmanın temeli olarak kullanıldığını söyledi.

Burns geçen hafta Gazze’de ateşkes ve rehine anlaşması müzakerelerini ilerletmek üzere çıktığı Ortadoğu gezisinden yeni dönmüş, Katar ve Mısır’dan arabulucu mevkidaşlarının yanı sıra İsrail dış istihbarat başkanıyla da bir araya gelmişti.

İsrail medyası: İlerleme kaydedildi

Hamas ve İsrail arasında Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen görüşmelerde “ilerleme kaydedildiği”, Mossad Direktörü David Barnea’nın Tel Aviv’e döndüğü ve hükümetin değerlendirme için bu akşam toplanacağı bildirildi. Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, Katar’da salı gününden itibaren devam eden dolaylı müzakerelere katılan Mossad Direktörü David Barnea’nın liderlik ettiği İsrail heyeti bu sabah saatlerinde Tel Aviv’e döndü.

İsrail’de hükümetin ve daraltılmış güvenlik kabinesinin müzakereleri değerlendirmek için bu akşam toplanacağı aktarıldı.

Maariv gazetesi de siyasi kaynaklara dayandırdığı haberinde detay vermeksizin Doha’daki görüşmelerde “Hamas ve İsrail arasındaki ihtilaflı konularda ilerleme kaydedildiğini aktardı.

Katar’da dolaylı görüşmelere katılan Barnea ve beraberindeki heyet, dün Doha’da CIA Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile dörtlü görüşme yapmıştı.

İsrail Gazze’nin kuzeyindeki saldırılarını yoğunlaştırıyor

Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası anlaşması için Hamas ve Tel Aviv arasında dolaylı müzakereler devam ederken, İsrail ordusunun saldırıları, güneyde Refah’ın yanı sıra kuzeydeki bölgelerde de yoğunlaşıyor. Gazze kenti başta olmak üzere Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki saldırılarını yoğunlaştıran İsrail ordusu, defalarca yerinden edilen Filistinlileri tekrar göçe zorluyor.

İsrail ordusu, yakın zamanda yerinden ettiği Filistinlilerin sığındığı 4 okula saldırı düzenledi. Bu saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında olduğu en az 50 Filistinli hayatını kaybederken çok sayıda kişi yaralandı. Hamas, İsrail ordusunun şiddetlenen saldırıları üzerine Başbakan Netanyahu’yu suçlayarak saldırıların görüşmeleri “sıfır noktasına getirdiği” uyarısını arabuluculara iletmişti.

Anlaşmaya ilişkin ümitler artsa da Netanyahu’nun tutumu belirsiz

Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes müzakerelerinde geçen hafta ümitler artmıştı. Hamas heyeti geçen hafta masadaki ateşkes taslağına yanıtını arabuluculara ilettiğini duyurmuştu. İsrail güvenlik otoriteleri Hamas ile anlaşmaya “ilk defa bu kadar yaklaşıldığını”, Mossad kaynakları “karşılıklı esir takası anlaşması için altın bir fırsat bulunduğunu” belirtmişti.

Netanyahu, 7 Temmuz’da taraflar arasında ateşkes ve esir takası müzakerelerinde en ihtilaflı konu kabul edilen “İsrail’in Gazze’ye yeniden saldırabilme hakkında” ısrarcı olacağını açıklamıştı. Herhangi bir ateşkes anlaşmasının Gazze’deki Hamas savaşçılarının “kuzeye dönmesini” engellenmesi gerektiğini aktaran Netanyahu, İsrail’in savaşın hedeflerine bağlı olduğunu yinelemişti. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279’u kadın olmak üzere 38 bin 295 Filistinli öldü, 88 bin 241 kişi yaralandı.

İsrail Suriyeli iş insanını öldürdü: Esad'ın destekçisiydi, ABD yaptırım uyguluyorduİsrail Suriyeli iş insanını öldürdü: Esad’ın destekçisiydi, ABD yaptırım uyguluyordu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.