Cihatçıların kampına sızan MI6 ajanı çocuğunu öldürdü

MI6'in, Pakistan sınırındaki cihatçı örgütlerin kampına yolladığı bir İngiliz casusu kendi çocuğunu öldürdü. İstihbaratın casus hakkındaki sağlık değerlendirmesinde psikolojisinin sağlam olmadığı açık açık belirtiliyordu. Ancak MI6 onu yine de psikolojisini daha da bozacak kampa gönderdi.

Dünya 25 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
MI6 binası.

Birleşik Krallığın gizli dış istihbarat servisi MI6’e ilk girdiği zamanlar yirmili yaşlarında olan İngiliz casus, denizaşırı görevlere uygunluğu açısından değerlendirmeye tabi tutulmuştu. Uzmanlar casusun alınabilecek en yüksek duygusal dengesizlik puanını aldığının belirtildiği bir rapor hazırlamıştı.

Bu raporda casusun normal bir insandansa psikotik bozukluğu olan biriyle daha çok benzer özellikler taşıdığı, ciddi şok ve travma riski taşıdığı belirtiliyordu. Dahası istihbarattakiler çevresi için potansiyel tehdit oluşturduğunun da bilincindeydi.

Adam çocukken cinsel istismara uğradığını, sabıka kaydı olduğunu ve gençlik dönemlerinde ruhsal çöküntü yaşadığını anlatmıştı. Daha önce MI6’in yan teşkilatı MI5 için çalışmış, bu süre zarfında eşi aile içi şiddet gördüğünü belirterek, sığınma evine başvurmuştu.

Gittiği yerde psikolojisini daha da bozacak şeylerle karşılaştı

MI6 adamın psikolojisini daha da deşmek istemiş olacak ki onu Pakistan’ın Afganistan sınırında aşiretlerin yönettiği ve Taliban ile terör örgütü El Kaide tarafından üs olarak kullanılan dağlık bölge Veziristan’daki bir köye sızmaya gönderdi.

Cihatçı bir asker kılığına giren adam Taliban savaşçılarının çürümüş cesetlerini yıkaması ve gömmesi gerekti. ABD casusu olmakla suçlanan bir ailenin kafasının kesilmesine tanık oldu. Kafası kesilmiş bir çocuğun başını tutmaya mecbur kaldı.

İngiltere’ye döndüğünde MI6 tarafından yapılan bir değerlendirmede adamın aşırı stres altında olduğu kaydedildi. Buna göre konuşmakta zorlanıyor, sebepsiz yere öfkeleniyor ve öfke patlamaları yaşıyordu. Bunun akabinde kendi çocuğunu öldüren casus, cinayetle suçlanarak tutuklandı.

Psikiyatri tesisine yatırıldı

Gözaltındayken verdiği ifadede ‘cennette olduğunu’ ve gaipten sesler duyduğunu söylemesinin üzerine güvenli bir psikiyatri tesisine nakledildi ve orada tedavi altına alındı.

Büyük bir kısmı gizli tutulan duruşmasında adam çocuğunu öldürdüğünü kabul etmekle birlikte o sırada sinir krizi geçirdiğini söyledi. Hükümetin elinde çocuğun ölümüne ilişkin 74 sayfalık bir rapor var ancak bunu kamuoyuyla paylaşmayı reddediyor.

MI6 casusa yaşadığı travma için on binlerce poundluk tazminat verdi. Ancak neden psikolojisi sağlam olmayan birisini işe aldığı konusunda yorumda bulunmadı. Duruşmada casusu temsil eden avukat Liam Kotrie, güvenlik birimlerinin herhangi bir konuda sorumlu tutulmadığına dikkat çekti.

ABD'deki gizli belgelerde bugün: Wagner Afrika'da yükseliyorABD’deki gizli belgelerde bugün: Wagner Afrika’da yükseliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.